Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Radio JVC i bardzo słaby odbiór FM

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Radio JVC i bardzo słaby odbiór FM

Witam.
    Na wstępie chciałbym powiedzieć, że wiem iż temat odbiorników radiowych wałkowany jest praktycznie cały czas i to na wielu forach, i wiele z takich wątków przeczytałem. Chciałbym jednakże prosić nie tyle o rozwiązanie, co o poradę.
    Od kiedy kupiłem mojego "autobusa" kilka lat temu zamontowane było w nim radio JVC KD-X210. Początkowo nie bardzo zwracałem uwagę na odbiór stacji FM, gdyż jeździłem z wpiętym pendrajwem, a później smartfonem, no ale w końcu taka sytuacja uległa zmianie.
    Na początku zwróciłem uwagę na brak podłączenia przewodu zasilającego fabryczny wzmacniacz antenowy, co od razu naprawiłem i faktycznie, o ile na postoju odbiór znacząco się poprawił, tak w trakcie przemieszczania się radio ma problem z odbiorem czegokolwiek. W trakcie moich bojów z sygnałem FM zdążyłem już wymienić podstawę anteny na nową OEM, kombinowałem z długością masztów (dosłownie obliczałem dipole dla poszczególnych częstotliwości itp [emoji16]), montowałem dodatkowe wzmacniacze, ale efekt zawsze był ten sam - nijaki - szum.
    Co ciekawe odbiór trochę się poprawia gdy włączam ogrzewanie tylnej szyby [emoji2371]
    Pamiętam, że w Vgenie nie miałem takiego kłopotu, w Żony VIII genie też radyjko odbiera że aż miło.
    Co moglibyście mi doradzić w tej sprawie? Zakup innego radia, wymiana przewodu antenowego, a może montaż filtra przeciwzakłóceniowego?

PS.
    Pamiętam jak w samochodzie kolegi (Golf) wymieniłem samą podstawę anteny (bez przewodu) ze względu na jej opłakany stan i radio dosłownie odżyło (fakt że wcześniej kupił radio Blaupunkt Palma 190BT). Pierwszy skan pasma FM i łapało nawet czeskie stacje (mieszkam na Opolszczyźnie). Podobnie jest u Żony na radio fabrycznym.
    Jak żyć? [emoji848]

Tak się składa że kilka JVC używałem, używanym. Raczej nie narzekam na tunery, które zbierają wg mnie dość dużo stacji -uważam, że są dobre przynajmniej w tych jednostkach które miałem/mam. Więc tutaj bym nie szukał dziury w całym.

Ojciec miał d16V1 w 3d i kombinował tam z anteną - zmieniał baciki i na którymś mu tam siadło i zaczęło odbierać lepiej niż na seryjnym. Wydaje mi się że Twój problem leży gdzieś w instalacji antenowej. Szczególnie, że jak włączasz ogrzewanie szyby to jakość się poprawia - jest jakiś związek - auto wtedy może "korzysta" z nitek w tylnej szybie i dlatego jest lepiej. Szukałbym w rejonie podstawy (mimo że wymieniona może gdzieś cos nie łączy) i samej anteny. Ponadto sprawdziłbym wszystko z tym wzmacniaczem bo trochę dziwne, że podczas jazdy jest aż tak źle.... Tak więc do przejrzenia instalacja i sprawdź może samo podłączenie anteny do radia - nie wiem czy to sam robiłeś czy ktoś - tam jest nieseryjne teraz rozwiązanie wiec może być pierwszy problemowy punkt gdzie sygnał" ucieka".
    Story:Civic: SL-> ED4 D15B2-> EG4 D15B3-> EJ2 D15B7-140KM-> Integra TypeR DC2 B18C6-214KM-> Si FG2 K20Z3-223KM->VolvoC30/SuzukiSS/FiestaST2->FK7 L15B7+
    Now: FL1 Boost Blue L15B7+Honda Forza 125 2023 +Honda HR-V 4x4 1.8 2021+FIT 2012

Comment

Spróbuj podać zasilanie 12V na przewód w kostce do radia podpisany jako antena(zazwyczaj kolor niebieski), miałem podobnie w radiu z androidem i okazało się, że radio nie podaje zasilania do anteny po włączeniu FM, a jak podpiąłem zasilanie 12V po zapłonie na przewód antenowy to radio odżyło.

Comment

Radio JVC i bardzo słaby odbiór FM

Zamieszczone przez raybox Zobacz posta
        Spróbuj podać zasilanie 12V na przewód w kostce do radia podpisany jako antena(zazwyczaj kolor niebieski)
        To była moja pierwsza "akcja naprawcza" i faktycznie nieznacznie polepszyła odbiór, jednak to było tylko w połowie rozwiązaniem problemu.

Faktycznie, skupię się na radach kolegi @Lcfr i sprawdzę przewód antenowy. Początkowo, nie wiem czemu z góry założyłem że wszystko z nim ok, ale objaw "polepszenia sygnału" w momencie włączenia ogrzewania tylnej szyby też nieśmiało sugeruje że jednak tutaj może być problem. Być może żyła sygnałowa zwiera gdzieś do masy i stąd problemy. Zbadam to i dam znać co i jak.
        PS.
        Może to pomoże, a może i nie, ale planuję też zainstalować na zasilaniu radia filtr przeciwzakłóceniowy, tyle że nie kupny, a własnej "produkcji" - elektryka i elektronika mi nie obca (dlaczego więc zadałem pytanie na taki temat - liczyłem, że ktoś już tutaj to przerabiał i jest to jakaś usterka typowa) więc myślę, że nawet prewencyjnie go wstawić nie zaszkodzi

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Comment

Working...
        X