Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Brak nawiewu, klimy, elektrycznych lusterek, nawiewu tylnej szyby

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Brak nawiewu, klimy, elektrycznych lusterek, nawiewu tylnej szyby

Witam
    Proszę was o pomoc ????
    Honda Civic VII 2004 silnik 1.6
    Była robiona głowica i rozrząd, po złożeniu wszystkiego nie działa kompletnie klimatyzacja, ogrzewanie, elektryczne lusterka, włącznik od nawiewu tylnej szyby. Przyciski od tych funkcji również się nie świeca. Sprawdziłem bezpieczniki, przekaźniki wszystko wygląda na sprawne, bezpieczniki eleganckie o całe. Pomóżcie co może być nie tak. Cała reszta auta sprawdzona i działa. Szyby chodzą elegancko, światła, wycieraczki wszytsko działa. Może zapomniałem coś podłączyć co może odpowiadać za to w komorze silnika? Nic prócz rozrządu i głowicy nie było robione.

Pierwszy wpis dział powitań, nie witamy się w dziale technicznym, potem wyszukiwarka tematów.
    Last edited by rambo7; 03-04-2021, 13:34. Powód: Regulamin forum.

Piszesz w dziale elektrycznym bo obstawiasz obszar elektryki, ale bezpieczniki są ok, jak twierdzisz. Ja bym zakwalifikował wpis do innego działu.
    Mechanik który to robił nie powinien wypuścić cię z autem w takim stanie, tym bardziej masz prawo wrócić jeśli przed tą naprawą działało, to, co teraz nie działa.
    ok,
    Wymieniono UPG, to pierwsze co bym sprawdził to ogrzewanie, bo jeśli nie ma ogrzewania, to już możesz szykować się na powtórkę uszczelki głowicy.
    Czyli ogrzewanie na max i jeździmy i po 10km musi być ciepło/gorąco z kratek, przy okazji przed rozruchem i po zgaszeniu kontrolujemy stan cieczy w zb. wyrównawczym tak długo.... aż się poziom ustabilizuje i nie trzeba będzie dolewać płynu.
    Masz Klimatronik czy manualną klimę? nie wiemy.
    Nie "działa klima" - klima to zbiór wielu elementów / urządzeń, co masz na myśli mówiąc że nie działa klima? rozumiem że nie działają pokrętła i nie działa wiatrak nawiewu i nie działa sprężarka?
    Zamieszczone przez Stariusz Zobacz posta
    włącznik od nawiewu tylnej szyby.
    co to jest za urządzenie? fabrycznie civic w takie cuda nie był wyposażony
    Kierownik Działu Diesla

Comment

Rozumiem z Twojego wpisu, że nie działają włączniki A/C, grzania szyby tylnej, lusterek.

W takiej sytuacji musisz umieć posługiwać się miernikiem elektrycznym i sprawdzić czy przyciski nie działają z powodu:
      1) Braku napięcia przy nich.
      2) Czy może napięcie jest, ale przewód zerowy nie ma styczności z masą.

Ja bym sprawdził te przewody:
      - przy przyciskach,
      - przy skrzynce bezpieczników,
      - między skrzynką bezpieczników, a komorą silnika.

Musisz mieć podstawową wiedzę o tym. Jeśli do tej pory nie obsługiwałeś miernika, to poleciłbym Ci skorzystanie z pomocy kogoś, kto ma minimalne pojęcie lub najlepiej umówić się do elektryka samochodowego. Jeśli to się stało po pracy przy silniku, to ja bym szukał uszkodzonego przewodu między komorą silnika, a skrzynką bezpieczników w środku pojazdu.

Mam schemat elektryczny od EM2. Fatalnie są oznaczone te schematy, ale napiszę tutaj na co zwróciłem uwagę (te informacje mogą być błędne, ale może się przydadzą):
      - napięcie od niedziałających przycisków jest dostarczane ze skrzynki bezpieczników (w środku, pod kierownicą) do nich, przewodem czarno-żółtym,
      - ze skrzynki bezpieczników następnie idzie do stacyjki przewodem czarno-czerwonym,
      - ze stacyjki przewodem białym do skrzynki bezpieczników (w środku, pod kierownicą),
      - następnie też przewodem białym do skrzynki bezpieczników pod maską.

Ja bym obstawiał brak masy. Masa od tych przycisków jest podłączona gdzieś do karoserii za środkowym panelem, do którego są przypięte. Na rysunku zaznaczyłem (na żółto) punkty masy, z których korzystają te przyciski. Jeden jest pod licznikiem (nr 7), a drugi pod środkiem kokpitu (nr 21: chyba będzie dostęp jak zdejmiesz tylko osłonę lewarka biegów. Uwaga, pozostałe oznaczenia na rysunku to nie są już przewody masowe, zwróć uwagę, że nr 7 i 21 jest przymocowany za pomocą śruby do karoserii

Zaznaczenie_003.png

No i na koniec spróbowałbym najprostszej rzeczy, czyli przestawiłbym wysokość kierownicy... Może któryś kabel gdzieś tam nie styka, jak poruszysz nią, to może akurat przyciski zadziałają

Jak już rozwiążesz problem (sam, czy z czyjąś pomocą), to daj tutaj znać co było przyczyną

No i daj jeszcze znać, czy zamykanie z pilota działa?
      Last edited by C-Fan; 06-04-2021, 23:12.

Comment

Working...
      X