Na niskich obrotach zapala się czerwona kontrolka od akumulatora. Radio, które mam zamontowane posiada funkcję pokazywania napięcia akumulatora. W trakcie jazdy pokazuje mi 11,4V (jak zgaszę światła itd to około 12v). Kontrolka gaśnie jak silnik pracuje na wyższych obrotach. Czy to uszkodzony alternator czy problem może dotyczyć też akumulatora?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Padnięty alternator?
Collapse
X
-
w mojej 7 nie ma napinacza, naciąg paska reguluje się poprzez naciągnięcie wykręcanie śruby przy alternatorze, jeśli pasek jest widowczny w sensie nie spadł i się kręci to pasek można wyeliminować. Do alternatora powinien dochodzić tzw prąd wzbudzenia który jest chyba regulowany przez regulator napięcia, może sam regulator padł, może diody. Jeśli wyeliminujesz ewentualne urwane czy luźne przewody to moim zdaniem alternator do serwisu. Z tego co widziałem to nie jest on trudny w ewentualnej naprawie, jednak wyjąć go i tak trzeba .
Comment
-
odświeżam żeby nie zakładać nowego wątku bo moje podejrzenia wskazują na podobny temat.
wersja 1,7 CTDi
Wczoraj auto jeździło bez problemu, dzisiaj schodząc do garażu nie otworzyłem auta z pilota, rozrusznik nie kręcił, kontrolki ledwo świeciły.
Podładowałem akumulator z innego auta - odpalił.
Przejechałem ze 2km zaświeciła się kontrolka akumulatora, po kolejnym kilometrze wyłączyły się zegary, zapaliły kontrolki (m. in. świecy żarowej, CE), odcięło wspomaganie, zdążyłem dojechać do stacji i mi w zgasł silnik, do miejsca parkingowego musiałem już dopchnąć
Podłączyłem OBDII, napięcie pokazywało 6,6V.
W ostatnim czasie nie bylo żadnych niepokojących objawów
Akumuator wymieniony miesiąc temu bo też mi nagle padł, jak po przejachaniu okolo 25km stanąłem pod sklepem i wszedłem tylko na zakupy.
Wymienilem akumulator bo mial już 3 czy 4 lata i do dziś nie było problemu.
Czy dobrze diagnozuję że to problem może być z alternatorem czy może macie jakiś inny pomysł ?
Czy możliwe że miesiąc temu niepotrzebnie wymienilem akumulator bo np zaczął juz padać alternator?
Comment
-
Alternator do regeneracji. Przypilnuj by wrzucono dobre części by nie bawić się za rok w to samo.Last edited by Don_Diego_De_La_Vega; 25-07-2019, 12:33.
Comment
-
Zamieszczone przez arekf Zobacz postaCzy dobrze diagnozuję że to problem może być z alternatorem czy może macie jakiś inny pomysł ?
Zamieszczone przez arekf Zobacz postaCzy możliwe że miesiąc temu niepotrzebnie wymienilem akumulator bo np zaczął juz padać alternator?
Comment
Comment