Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Mruga zielony kluczyk. Wymiana sterownika silnika?

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Mruga zielony kluczyk. Wymiana sterownika silnika?

Witam.
    Mam problem z moją Hondą Civic VII 1.6 2005, samoch?d kręcił i migał zielony kluczyk ale nie odpalał. Po rozeznaniu sprawy wymieniłem zestaw startowy . M?j sterownik silnika 37820-PMH-G22 w zestawie był 37820-PMH-G01.
    Solnik zapalił, ale są dwa problemy. Pierwszy świeci kontrolka air bag, drugi falowanie obrot?w i często gaśnie przy zimnym silniku. Teraz mam pytanie do Was czy mam szukać zestawu z takim samym numerem jak miałem czy są jakieś odpowiedniki z innego rocznika, modelu? Szukając od jakiegoś miesiąca nie znalazłem z takim samym numerem (najbliżej 37820-PMH-G21). Ewentualnie proszę o sugestię rozwiązania problemu.
    Pozdrawiam.

wywal immobiliser, taniej będzie . miałem podobnie a obroty to silniczek krokowy albo przepustnica

Comment

Samochód był u mechanika, który stwierdził że w tym modelu jest problem z usunięciem immobilisera. Wynika również, że ten zestaw nie jest całkiem do Zastanawiam się czy nie przełożyć z powrotem starego zestawu i zawieść samochód do hondy? W sprawie obrotów ta na starym zestawie wszystko było ok.

Comment

w modelach od 7 gen nie jest to takie proste jak było we wcześniejszych generacjach, Immobiliser + MICU + stacyjka + komputer silnika + program. W Hondzie (w bazie danych) twój komputer silnika jest przypisany do konkretnego immobilisera. Zmiana komputera wiąże się z programowaniem Immobilisera. Nie znam warsztatu kóry by miał sprzęt do tej operacji poza ASO, dlatego mechanik powiedział że nie jest w stanie tego zrobić, bo nie jest, poza tym jak by to zrobił to staje się paserem, czyli złodziejem.
        Typy "spod ciemnej gwiazdy" może i taki sprzęt mają ale musieli by się ujawnić, a to jest wrażliwy temat, w zasadzie jeśli by sie ujawnili to zaraz policja się przyczepi, bo przecież przełożenie Komputera (co do 7 gen kosztuje na allegro 30zł) i skomunikowanie z immobiliserem to w zasadzie można ukraść (za 30zł) każdy 7 gen i je przerobić i sprzedać za cenę giełdową.
        Nie wymienia się komputerów poza ASO, przyjechałbyś takim do ASO i stwierdzili by że Komputer nie zgadza się z identyfikacja w bazie danych ..znaczy auto kradzione.
        Kierownik Działu Diesla

Comment

Czyli najlepiej auto na lawetę o do ASO. A orientuje się ktoś jaki jest koszt sprawdzenia usterki immobilisera? W moim przypadku najczarniejszy scenariusz to pewnie uszkodzony sterownik silnika. Muszę znaleźć trochę czasu podjechać do ASO i popytać o szczegóły.
          Pozdrawiam.

Comment

Ja miałem to samo to elektryk mi to zrobiłza 350 zł. wymontowanie sterownika, odpięcie kabli immo od stacyjki i usunięcie komputerem z ecu immo.

Comment

Zamieszczone przez bart20 Zobacz posta
              W moim przypadku najczarniejszy scenariusz to pewnie uszkodzony sterownik silnika
              niekoniecznie, najczęściej komputer jest cały a immobiliser stracił komunikację z kluczykiem.
              Ten temat jest dla Cibie Immobilizer mruga auto nie odpala
              lub Immobiliser - zielony kluczyk - Brak iskry na cewce, Civic EM2
              Kierownik Działu Diesla

Comment

Witam
                Trochę ruszyłem temat i umówiłem się do ASO Hondy, tak więc w czwartek będę coś wiedział. W najbliższym czasie podzielę się informacjami na forum.
                Pozdrawiam.

Comment

Kolego, szkoda że najpierw nie udałeś się może do dobrego zakładu gdzie dorabiają kluczyki do aut, dobrego tzn takiego który dorabia klucz i wprowadza go do komputera auta jako kolejny klucz, a nie takiego który tylko kopiuje już istniejący. JA dorabiałem taki klucz i wiem że mają dostęp do serwerów hondy aby pobrać odpowiedni kod i taki klucz wprowadzić. Może było od tego zacząć? Bo może kluczyk padł? Pozdrawiam

Albo cos sie stalo ze twój klucz wypadł z pamięci w aucie. W każdym razie można było sprawdzić próbując wpisać jakiś klucz do pamięci auta....
                  Last edited by rambo7; 30-01-2019, 08:59.

Comment

Witam.
                    Auto dalej w ASO Hondy mają problem z uruchomieniem. Mam jeszcze czekać do piątku jeszcze coś sprawdzą. Jeżeli sobie nie poradzą to może ma ktoś pomysł jak ugryźć temat.
                    Pozdrawiam.

Comment

...nie róbmy sobie jaj, auto jest w ASO ... u bogów jest ... nie ma opcji nie zrobią. Jak nie zrobią to powiedz że poprosisz dokumentację z tych odwiedzin bo potrzebujesz to wysłać do Honda Polska... może oni będą potrafili je uruchomić .
                      Kierownik Działu Diesla

Comment

Witam.
                        Dobre wieści Honda naprawiona Aso zrobiło swoje. Wymieniony został moduł immobilisera (używany z mojego zestawu startowego) do tego diagnostyka ( skasowanie błędu poduszki). Samochód teraz jest w porządku nie ma problemu z obrotami, nie ma błędu poduszki. Mam dalej 2 kluczyki do odpalania. Teraz podsumowanie kosztów : laweta + aso Honda 350 złotych (czas trochę długi 8 dni, z sobotą i niedzielą).
                        Na koniec dziękuję wszystkim za pomoc i pozdrawiam.

Comment

Working...
                        X