Gdy rano wsiadam do samochodu po włączeniu kierunkowskazu mrugnie może raz a potem gaśnie. Dopiero po kilkukrotnym "rozruszaniu" ich załapują normalnie. Przywalenie w bezpieczniki pod kierownicą chwilowo "pomaga". Podejrzewam że szwankuje ich przekaźnik który prawdopodobnie jest nad bezpiecznikami w kabinie samochodu spod kierownicy. Lecz dostęp do nich jest tragiczny. Przekaźniki są przesłonięte wiązką kabli idącą ku prawej stronie deski rozdzielczej. Czy jest możliwość wymiany przekaźników pod kierownicą bez zdejmowania całej deski rozdzielczej? Prosiłbym o jakieś porady.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Nie działają kierunkowskazy
Collapse
X
-
Ja miałem problem z przerywnikiem. Da się wymienić przerywnik (nawet łatwo) bez ściągania deski.
https://www.civicforum.pl/showthread...kierunkowskazy
-
Wojciech podał dobry przykład, w którym też są linki do przekaźników które pokazałem we wpisie *8, dostęp jest bezproblemowy - wszytko na wierzchu, no chyba że się ma wielki bebech po świętach, to może to być problem z zgięciem się.
Oraz tutaj wpis #9 Manual - Test Wskaźników VII gen. usterka wskaźnika temp i paliwa.Last edited by rambo7; 27-12-2018, 13:00.Kierownik Działu Diesla
Comment
-
Dzięki za odpowiedzi. Akcja zakończona sukcesem.Odkręciłem złotą śrubę na dole skrzynki bezpieczników i wysunąłem wszystko w dół. I taka rada na przyszłość. Gdy poszedłem do sklepu motoryzacyjnego po przerywacz to powiedzieli mi 317zł za oryginał. Gdy złapałem się za głowę to sprzedawca dał mi przerywacz made in korea od daewoo tico za jedyne 35 zł. Dokładnie taki https://intercars.pl/produkty/247867...k-korea-kp0006 . Weszedł w gniazdo na zasadzie plug&play i działa wyśmienicie. Pokazywał mi też jakiś uniwersalny, w którym styki były ok, ale obudowa była za duża i nie dało się tego wpiąć. Ten z tico jest idealny.Last edited by Lucas1001; 04-01-2019, 10:49.
Comment
-
Hej,
Wczoraj wymieniany przekaznik/ przerywnik - objawy takie same, nierownomiernie dzialanie kierunkow lub blokowanie lub wogole ich nie dzialanie. Winny przekaznik.
Zamiennik do samochodu Deawoo pasuje w 100 %, pod wzgledem rozmiaru - model: OYODO 95E0007-OYO. Cena ok 15 zl. Wymienic mozna samemu, chociaz dostep jest sredni oraz dodatkowe zaczepy sa, ktore ten przekaznik przytrzymuja, jeden z nich niestety urwalem.
Pozdrawiam
Comment
-
i znow kierunkowskazy nawalaja, pewnie znow trzeba powtorzyc operacje z wymiana jakiegos pierdolnika w srodku.
Comment
-
Zamieszczone przez mori96 Zobacz postaDeawoo pasuje w 100 %, pod wzgledem rozmiaru - model: OYODO 95E0007-OYO.
czyli to - nie działa ? tak?Kierownik Działu Diesla
Comment
-
czy jak włączysz awaryjne - to wszystko działa prawidłowo?
(jak będziesz słyszał "klikanie" pracy kierunkowskazów, zanurkuj pod kierownicę i palcem prześledź dotykając przekaźniki w Skrzynce MICU - który przekaźnik będzie wyczuwalnie drgał w rytm pracy przerywacza, wyjmij go i czy kierunki zgasły? - wciśnij - czy pracują dalej.
Wyłącz awaryjne.
Załącz kierunek lewy i wyjmij przekaźnik - potem to samo z prawym kierunkiem.
Opisz co jak działa/ nie działa.Last edited by rambo7; 05-10-2020, 09:37.Kierownik Działu Diesla
Comment
Comment