Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Rozrusznik kręci - auto nie odpala na mrozie

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Panowie dziś -15 w nocy było, problem wrócił, identyczne objawy, co dalej patrzeć? możliwe, że świece? odkad mam auto (2016) nie wymieniane a wcześniejszy właściciel nie wiem kiedy wymieniał....

Comment

Zamieszczone przez pieciak Zobacz posta
      W razie czego zakupiłem świece na wszelki wypadek bo parę lat nie zmieniane.
      no ale to co? nie wsadziłeś ich leżą na półce?
      Jak duży mróz, przy uruchamianiu silnika wciśnij i trzymaj pedał gazu do połowy. Aku nowy więc kręciłeś długo i nic? tak. Pojechałeś tramwajem?
      Tu poczytaj ten sam temat i chyba rozwiązany, skorzystaj z podpowiedzi: Auto słabo odpala na mrozie
      Kierownik Działu Diesla

Comment

aku nowy, kręci pięknie, z pedałem gazu próbowałem - pojechałem autobusem. Co do świec leża od miesiąca w szafce nie wymieniałem bo myślałem ze problem rozwiązany z tym czujnikiem. Dziś wieczorem bedzie kolega mechanik wymieniał świece zobaczymy ehhh....

Comment

o tyle dobrze że świece wymieniamy na zimnym silniku, no nie w -15stC ale zimny silnik uznaje się temp nie wyższą niż ~ 40 stC. Optymalnie było by +20stC. Świece masz odpowiednie? chodzi o ciepłotę świec. Nie sądzę by to pomogło, ano ale wymienić warto.
          ..a cha... jak będziecie wymieniać to od razu zrób test starych i nowych świec.

zrób taki test dla starych a potem dla nowych... i zobacz które lepiej iskrzą?... i czy w ogóle iskrzą?
          Last edited by rambo7; 10-01-2019, 14:46.
          Kierownik Działu Diesla

Comment

Może czujnik położenia wałka rozrządu, potrafi się popsuć niby wszystko działa normalnie, ale rozłącza przy specyficznych warunkach może to być ujemna temperatura, lub u innych przeciwnie będzie rozłączał przy upałach.

Comment

Zamieszczone przez Jogii Zobacz posta
              Może czujnik położenia wałka rozrządu, potrafi się popsuć niby wszystko działa normalnie, ale rozłącza przy specyficznych warunkach może to być ujemna temperatura, lub u innych przeciwnie będzie rozłączał przy upałach.
              a to przypadkiem po podlaczeniu do kompa by nie sygnalizowało uszkodzenia? bo był podłączany

Świece takie:

https://allegro.pl/oferta/6989818315...ZDVkM2YyOWQ%3D w

Wróciłem do domu samochód odpalił od strzała a temperatura niższa niż rano. WTF ja się pytam ?
              Last edited by pieciak; 10-01-2019, 18:04.

Comment

Świece wymienione, na zdjeciu można zobaczyć jaki był stan starych. Nie wiem czy dobry czy zły? kolega mówił, że słabo wyglądają. W każdym bądź razie dziś rano -13 odpalił od strzała. Mam nadzieję, że to była przyczyna?

aaaab.jpg
                aaas.jpg
                Last edited by pieciak; 11-01-2019, 09:53.

Comment

świece dobrze dobrane ŚWIECE NGK ZFR5J-11 nr katalogowy: 5584.
                  wygląd masz podobny co tu: jakie wybrac świece na nasze warunki ZFR5J-11 czy ZFR6J-11
                  moim zdaniem świece wyglądają prawidłowo. Moim zdaniem silnik spala prawidłowo

tak że moim zdaniem kolega nie potrafi ocenić świec po ich wyglądzie.
                  Gdyby tak ocenić po wyglądzie to wygląd może wskazywać na nieco zbyt bogatą mieszankę okopcenie na rancie, dobór świecy 5J moim zdaniem prawidłowy, też J5 bym kupił.
                  Kierownik Działu Diesla

Comment

czyli nie należało ich wymieniać bo są w porządku? :/

mu chodziło o to ze za duża odległość jest ta pusta, w nowej świecy jest 2x mniejsza... znalazłem na necie artykuł:

Elektroda bardzo cienka na końcu. Wydłużona odległość między elektrodami środkową i masową.
                    PRAWDOPODOBNE PRZYCZYNY
                    - dodatki w paliwie
                    - naga w komorze spalania
                    - brak przeciążenia termicznego
                    OBJAWY ZWIĄZANE Z PRACĄ SILNIKA
                    - nieregularny zapłon
                    - problem z rozruchem

i stąd zrobiłem takie porównanie:

aasssssaab.jpg

co o tym sądzisz?
                    Last edited by pieciak; 11-01-2019, 12:24.

Comment

wymiana jak najbardziej zasadna, ocenialiśmy wygląd - kolor, odstęp między elektrodami się zwiększył z powodu ich wypalenia, kiedyś "klepało" się świecę do wymiaru 1,1mm sprawdzało szczelinomierzem, oczyszczano szczotką drucianą i ponownie zakładano. Nadal by działały. Fakt odległość jest spora (za duża na oko) być może to było powodem słabego iskrzenia. Ja bym ich nie wyrzucał . Zostawił dla porównania jak będą za 50 tys km wyglądać. Klepanie oczywiście jest związana z ryzykiem odłamania się elektrody masowej (zagiętej) jak się za mocno to poklepie. Dobrze że zmieniłeś, powinna być różnica na plus, szczególnie właśnie w mrozy.
                      Kierownik Działu Diesla

Comment

Kolor świec jest ok, też mam przykopcone na rancie, ale elektroda to wzorowa kawa z mlekiem przerwa faktycznie spora, druga od lewej nieźle wygląda .
                        Moje wyglądają tak po 15 tys. km:
                        IMG_20181207_133959.jpg

Świece podlegają okresowej wymianie co 40 tys. km.
                        Skoro po wymianie pali bez problemu to myślę, że znalazłeś przyczynę
                        Moja VII gen

Comment

Working...
                        X