Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Syrena alarmu ma słabą baterię.

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Syrena alarmu ma słabą baterię.

Witajcie,

Mam taki problem:
    Jakoś ponad rok temu wymieniałem akumulator na nowy (stary miał już z 7 lat) i podczas wymiany nie wyłączyłem kluczykiem syreny alarmowej (bateria w niej dosyć szybko się rozładowała do zera). Wydaje mi się że od tego czasu występuje u mnie problem z syreną alarmową - tzn. czasem przy zamykaniu/otwieraniu auta wydaje normalny dźwięk , a innym razem bardzo słaby, ledwie piskliwy. Problem występuje losowo, natomiast nasila się w deszczowe dni.

Auto ma 17 lat i wydaje mi się że syrena jest z alarmu zakładanego w salonie (Autoalarm Prestige 150MX).
    Czy zatem syrena nadaje się do wymiany? Czy do tego auta można kupić dowolną czy pasuje jakiś konkretny typ?
    A może problem jest w czymś innym (kable?)

Jest kategoryczny ZAKAZ pisania w tytule wątka słów"pomocy" lub "problem", temat zmieniam.
    Last edited by rambo7; 05-11-2018, 10:07. Powód: Regulamin pkt 5.
    Honda Civic, 2001 r., 5D, EU7 D14Z6

Wytnij ją i wyrzuć do śmietnika. A jak chcesz koniecznie to ratować to możesz założyć syrenę bez własnego zasilania,albo dowolną trzyprzewodową analogową. Najpierw musisz być pewien że to wina syrenki.
    Dodam że konfigurowanie alarmu żeby sygnalizował zamknij/otwórz jest zakazane i wk...ące

Comment

Wolałbym jednak bardziej to naprawić niż całkowicie usunąć
      Sądzisz, że ta syrena będzie odpowiednia? KLIK
      Czemu trudno to skonfigurować? Czy nie wystarczy że podłączę nową syrenę w miejsce starej? Przecież centralka alarmu zostaje ta sama.

Comment

Zamieszczone przez zmlapq Zobacz posta
        Czemu trudno to skonfigurować?
        Nie napisałem że jest trudno tylko otoczenie jest wk..one jak ktoś pika mu takim alarmem pod oknami,dlatego też jest zakaz i żaden autoryzowany serwisnie aktywuje tego nawet jak jest opcja.
        Zajdź na necie schemat tego alarmu,bo był popularny,ale nie pamiętam co wyzwalało syrenę.
        Swoją drogą to po kiego szukasz z zasilaniem?
        To daje tylko tyle że jak spadnie napięcie w aku,albo odłączysz to będzie wyć,nic więcej.
        Chinskie akumulatorki zaraz padną i zaraz będziesz szukał nowej.
        Last edited by m26; 04-11-2018, 22:00.

Comment

Auto ma 17 lat i wydaje mi się że syrena jest z alarmu zakładanego w salonie
          czyli bateria alarmu ma 17 lat. Medal dla baterii !!
          Zamieszczone przez m26 Zobacz posta
          możesz założyć syrenę bez własnego zasilania
          jest to jedno z rozwiązań.
          Zamieszczone przez m26 Zobacz posta
          konfigurowanie alarmu żeby sygnalizował zamknij/otwórz jest zakazane i wk...ące
          to się zgadza. m26 pisze o tym że obecne przepisy nie dopuszczają Centralek które robią "Pik - Pik" otwieranie / zamykanie odbywa się cicho (dzisiaj).
          W 2001 roku powinno być tak samo, ale jeśli wsadzili Ci takie co przy zamykaniu/otwieraniu robi "Pik - Pik" to wyobraź sobie że jest 4 rano i tak od 4 do 8 rano na osiedlu mieszka 1500 osób i wychodzą w tych godzinach do pracy, ... obłęd! albo przyjeżdżają po pracy między 22-2.oo i tak 500 auto robi "Pik - Pik", jobla idzie dostać
          Wolałbym jednak bardziej to naprawić niż całkowicie usunąć
          naprawa to koszt około 35zł. za baterię.
          Koszt nowej syreny to 18sł.
          To sie nie opłaca.
          W syrenie widać ile kabli z niej wychodzi? - widać?
          No to kup taką, co ma tyle samo kabli, odcinasz kable przy samej syrenie i wywalasz ją do śmietnika, a w to miejsce lutujesz kabelki od nowej i izolujesz.
          albo rozkręć tę syrenę co masz i wywal baterię przewodu zlutuj pomijając baterię, tak jak sugeruje m26 aby działała bez podtrzymania zasilania.
          To jest prosta sprawa, wszystkie te opcje są banalne na poziomie amatora bez problemowo do zrobienia.
          Kierownik Działu Diesla

Comment

Zamieszczone przez rambo7 Zobacz posta
            wywal baterię przewodu zlutuj pomijając baterię,
            Może się to nie udać.Syrena z zasilaniem pracuje na swoich bateriach a wyzwalana jest jedynie impulsem z alarmu,natomiast ta bez zasilania nie jest podłączona do aku,impuls wyzwalania jest zasilaniem dla niej.
            Trzeba schemat tego alarmu (albo s[prawdzić organoleptycznie),bo któreś wersje miały wyzwalanie minusem a inne plusem.Mnie po prostu nie chce się szukać

Comment

Dzięki za zainteresowanie tematem.
              W sumie najprościej będzie wywalić baterie ze starej syreny (o ile to zadziała). Jeśli nie, pomyślę nad zakupem czegoś takiego: KLIK Tylko trochę dziwi mnie że nie ma kabli przy tej syrenie (albo tylko takie zdjęcie).

Schemat alarmu znalazłem, wynika z niego że wyzwalanie jest plusem (+):

Złącze główne 3 stykowe (syrena)
              CZERWONY – wyjście (+12V) stałe zasilanie syreny
              CZARNY – wyjście (-) stałe zasilanie syreny
              BIAŁO CZARNY – wyjście (+) do sterowania syreny

Comment

czyli syrena prosta jak budowa cepa. Daj znać jak sobie poradziłeś.
                Kierownik Działu Diesla

Comment

Zwyczajna syrenka z dwomqa przewodami.Minus na masę ,plus na wyzwalanie i powinno śmigać normalnie.

W sumie najprościej będzie wywalić baterie ze starej syreny (o ile to zadziała)
                  Nie zadziała,a przynajmniej nie powinno.Ona działa właśnie na tych bateriach a wyzwalanie to tylko "włącznik",jak wyjmiesz baterie to nie będzie czego włączać.

Comment

Working...
                  X