Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Włącznik świateł mijania Civic VII

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Włącznik świateł mijania Civic VII

Witam wszystkich,
    podzielę się z sposobem naprawy włącznika świateł mijania w CIVIC VII sedan. Niektórzy piszą, że tego nie da się naprawić, lub, że to przez wypalające się styki.
    Wczoraj podjąłem się naprawy włącznika zespolonego i udało się. Otóż włącznik, pomimo swej złożoności, mnogości różnych popychaczy, jest bardzo solidny i nie ma tam się za bardzo co zepsuć, a na pewno nie wypalą się styki, a przynajmniej te odpowiadające, za przełączanie między światłami mijania i drogowymi, bo są to bardzo solidne "nity" osadzone na sprężystych blaszkach. Polecam zatem, aby spróbować zrobić to samemu, bo jeśli jest to taki problem, że światła mijania nie zapalają się po przełączeniu z drogowych, to najprawdopodobniej przez nagar, jaki zebrał się na styku i szkoda wyrzucać część, którą bardzo łatwo można zregenerować.

Za to przełączanie odpowiadają trzy sprężyste blaszki, które w różnych kombinacjach są popychane przez bolce i rozwierają styki. Ten od świateł mijania jest używany najczęściej i z czasem pojawia się w nim osad. Styk jeśli go nie ruszamy jakoś działa, ale jeśli przełączymy na światła drogowe, rozwierając tym samym styk, po ponownym włączeniu świateł mijania, on już potrafi nie przylegać dobrze i tym samym nie przewodzi - cała filozofia. Do czyszczenia użyłem pasków z bardzo drobnego papieru ściernego. Zapomniałem niestety zrobić foty, więc zrobiłem wizualizację, żeby mniej więcej wiedzieć, czego się w środku spodziewać.

Styki-Civic-VII.png

Największą trudnością jest rozebranie puszki, bo jest kilka zatrzasków, które trzeba rozchylić jednocześnie żeby puszkę otworzyć. Ja poradziłem sobie z tym podkładając kolejno pod zatrzaski pasek z foli wycięty z opakowania po tabletkach, żeby raz odhaczony zatrzask ponownie się nie zamknął. Ale są jeszcze dwa ukryte zatrzaski, których znalezienie zabrało mi sporo czasu. Umiejscowienie zaznaczyłem na obrazku. Trzeba mieć cienkie i sztywne narzędzie, najlepiej cieniutki płaski śrubokręt i wcisnąć od strony manetki w dół.

Styki-Civic-VII_2.png

Powodzenia
    Last edited by Pawser; 25-10-2017, 13:18.

Bravo ! to jest temat do działu "Zrób to sam" ... przeniosę.
    Kierownik Działu Diesla

Comment

Working...
    X