Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Czujnik zamknięcia klapy civic vii 5d

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Czujnik zamknięcia klapy civic vii 5d

Witam, mam nastepujacy problem: lampka w bagazniku ciagle sie swieci bez wzgledu na to czy zamknieta klapa czy otwarta, to samo z kontrolka na zegarach - ikona ciaglej otwartej klapy,

1. gdzie szukac problemu?
    2. trzeba rozmontowac zamek aby sprawdzic czujnik otwarcia klapy
    3. (czy pozniej zamontuje poprawnie zamek aby klapa sie domykala dobrze, skomplikowane to to??
    4. bo kable to pobieznie sprawdzone są ok(tam pod plastikami klapy)

Nie mam 7 gen i pisze w ciemno, ściągnij osłonę wewnętrzną z pokrywy bagażnika i dostań się do zamka i tam może ( nie wiem jak to wygląda w 7 gen) powinien być kabelek z krańcówką (wyłącznikiem) pewnie się zaciął.

Meizu M2 Note

Comment

IMG_20170722_165737981.jpg

gdzie tego szukac

Comment

Zamieszczone przez pieciak Zobacz posta
        gdzie tego szukac
        No tutaj nie ma kabelka. Kojarzysz krańcówki drzwi ? Nie masz takiej gdzieś tam na wierzchu?

Comment

nie mam zielonego pojecia, cos czuje ze trzeba bedzie rozebrac caly zamek, ale boje sie ze jest wyregulowany i potem klapa sie nie bedzie domykac

Comment

A to nie idzie kabel do zamka? Co zaciska ta szybko złączka? Na zdjęciu widać siłownik i tam z tyłu chyba kostka do niego a z tej strony powinien iść przewód do zamka. Pozycja 7.
            Prezes ma 7 on będzie wiedział.

kabel.jpg
            Last edited by woody; 23-07-2017, 19:45.

Comment

tak idzie tam kabel do zamka fakt przycisniety jest, jak nic chyba trzeba zamek rozbierac, ale nie wiem jak do tego sie zabrac i jak ewentualnie naprawic pozniej ten czujnik? czy go sie wymienia?

Comment

Zamieszczone przez pieciak Zobacz posta
                tak idzie tam kabel do zamka fakt przycisniety jest, jak nic chyba trzeba zamek rozbierac, ale nie wiem jak do tego sie zabrac i jak ewentualnie naprawic pozniej ten czujnik? czy go sie wymienia?
                Z tego co widzę to masz tam napewno dwie śruby które to trzymają - tak mi się wydaje, jak już będziesz miał czujnik, krańcówkę w rękach to wtedy zobaczysz co tam się dzieje. Podejrzewam że się zaciął - skorodował i się nie rusza.

Meizu M2 Note

Comment

nic tu nie grzebiemy (na razie), zacznijmy od banału: otwórz tylną klapę / przy prawym zawiasie klapy jest gumowy peszel musisz go wyciągnąć z karoserii po obu stronach.
                  Jak go wyjmiesz zadanie jest takie aby sprawdzić czy żaden z idących tam kabli nie jest przerwany? Musisz sprawdzić każdy z osobna. To jest newralgiczny punkt, kable z biegiem lat łamią się w tym miejscu jeśli jest trwale przerwany kabel (tu do czynienia tylnej kontrolki i lampki oświetlenia) to masz non stop rozpięty / rozwarty układ i dlatego świeci.
                  Jak zewrzesz ten kabel to światło i kontrolka zgaśnie.
                  Jak to nie pomoże szukamy dalej.

Ten kabel co widać po jednej stronie ma wtyczkę niebieską a po drugiej krańcówkę. Wtyczka jest widoczna - wypnij ją!
                  czy światło zgasło?
                  Jak zagasło to musisz wyjąć zamek i sprawdzić krańcówkę, ale zanim wykręcisz zamek spróbuj w zamku śrubokrętem nacisnąć "coś" ... może uda się trafić na "dinks" co zgasi kontrolkę i światło.
                  Last edited by rambo7; 25-07-2017, 10:51.
                  Kierownik Działu Diesla

Comment

Zamieszczone przez rambo7 Zobacz posta
                    nic tu nie grzebiemy (na razie), zacznijmy od banału: otwórz tylną klapę / przy prawym zawiasie klapy jest gumowy peszel musisz go wyciągnąć z karoserii po obu stronach.
                    Jak go wyjmiesz zadanie jest takie aby sprawdzić czy żaden z idących tam kabli nie jest przerwany? Musisz sprawdzić każdy z osobna. To jest newralgiczny punkt, kable z biegiem lat łamią się w tym miejscu jeśli jest trwale przerwany kabel (tu do czynienia tylnej kontrolki i lampki oświetlenia) to masz non stop rozpięty / rozwarty układ i dlatego świeci.
                    Jak zewrzesz ten kabel to światło i kontrolka zgaśnie.
                    Jak to nie pomoże szukamy dalej.
                    Długo nie trzeba było czekać.

Meizu M2 Note

Comment

klabli w tym oplocie gumowym po prawej stronie nie sprawdzalem ale po wyjeciu wtyczki niebieskiej pod plastkami klapy lampka gasnie.... czyli 100% cos z tym czujnikiem w zamku?

Comment

klapa.jpg
                        klapa2.jpg
                        Last edited by m26; 25-07-2017, 14:44.

Comment

czyli albo zakup tego elementu, albo wyjmujesz ten element i grzebiesz/rozbierasz w miejscu gdzie wchodzi czarny kabel do zatrzasku. Szukasz przyczyny dlaczego stycznik On/OFF ukryty w tej czarnej obudowie nie działa?

Kierownik Działu Diesla

Comment

Ja mam podobny problem, brak oświetlenia w bagażniku oraz informacji na desce o otwarciu klapy, fakt kable w gumowym peszlu były uszkodzone, polutowałem jednak dalej nie działa. Wiem że wszystko je ok, jeśli chodzi o kwestię okablowania. Jak przekręcę mechanizmem zamka o pewien kąt to się zapala światło w bagażniku oraz jest info na desce o otwartej klapie. Co można z tym zrobić, zamek z tego co widzę nierozbieralny, nie bardzo wiem w czym ktwi problem, zamek do wymiany?
                            Może ktoś coś podpowie. Honda Civic VII EU 2003r.

Comment

@misery2 udało Ci się rozwiązać ten problem ?

Ja po swojej stronie, sprawdziłem okablowanie, sprawdziłem czujkę 'ręcznie' tzn. odkręciłem zamek od klapy, przycisnąłem zamek do końca tak by było słychać charakterystyczny 'zatrzask' i zadziałało tj. światło w bagażniku jak i kontrolka przestały się świecić.

Jednak po zamontowaniu zamka do klapy i zamknięciu bagażnika kontrolka jak i światło w bagażniku świeciły się dalej.
                              Po zamontowaniu dwóch różnych zamków temat odpuściłem i czujnik wyłączyłem.

Problem u mnie trochę być może inny, bo zaczął występować po tym jak ktoś mi wjechał 'w tył' i bagażnik troszkę niestety się odkształcił przez co zamek wydaje mi się nie chwyta.

Może ktoś z Was będzie mógł mi coś doradzić.

Pozdrawiam

Comment

Working...
                              X