Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Rodzaje żarówek - podświetlenie w Civic 7-gen Kompendium oświetlenia samochodu

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Tą co ja mam ma 3mmx7mm i weszła elegancko i do wejścia które lutujesz przy mirrorach i w oprawkę bębenka regulacji świateł. Mierzyłem wyciągnięte suwmiarka elektroniczną dosyć dokładna i ta od lusterek miała fi dokładnie 2.96mm

Comment

A czy pisał ktoś temat o konwersji np HB4 na LED ? Bo miałem nadzieję na zmniejszenie poboru prądu ale poległem. Komuś się udało żeby to świeciło i oszczędzało Waty ? Czy po prostu Ledy nie są mniej energochłonne od halogenów ?
      Honda Hybrid 3,4L/100km
      sigpic
      https://www.civicforum.pl/showthread...979#post323979

Comment

Zamieszczone przez lybra Zobacz posta
        Czy po prostu Ledy nie są mniej energochłonne od halogenów ?
        Po pierwsze LEDy nie mają homologacji więc nie są odpowiednie do jazdy, po drugie - LEDy nie mają takiego kształtu strumienia świetlnego jak żarówka = mogą niezbyt dobrze oświetlać drogę lub oślepiać kierowców jadących z przeciwka, po trzecie LEDy pobierają mniej prądu, ale niestety lubią się grzać i to nie jest tak jak w przypadku zwykłych żarówek, gdzie grzeje się bańka - w LEDach zazwyczaj grzeje się element chłodzenia, który jest z tyłu żarówki(tam gdzie masz kostkę), co powoduje, że całe ciepło idzie na odbłyśnik = może powodować wypalanie odbłyśnika. Ogólnie podsumowując, bo tam też szukałem informacji w sprawie LED - lepiej zainwestować w porządne żarówki(jeżeli jest nam ciemno) i wyczyścić/zregenerować w przypadku zmatowienia lampy lub w przypadku, gdy żarówki szybko nam padają - kupić takie o wzmocnionej żywotności i jeździć. Jazda na LEDach zamiast zwykłych żarówek sporo oszczędności nam nie przyniesie, bo według wyliczeń, na które kiedyś trafiłem to jest to około 15 zł na 10 000 km.

Comment

@raybox nie chodzi o zł tylko oszczędność prądu bo w hybrydach i elektrykach to ważne. Pozostałe rzeczy wolę sprawdzić empirycznie bo nie wierzę ślepo internetowi.
          Honda Hybrid 3,4L/100km
          sigpic
          https://www.civicforum.pl/showthread...979#post323979

Comment

A czy ktoś sie bawił w wymiane/naprawę oświetlenia w fabrycznym radiu z odtwarzaczem CD? Lewa strona, przyciski nie są podświetlone.

Comment

są odpowiednie tematy, korzystaj z wyszukiwarki tematów:
              Radio fabryczne w Civic VII - naprawa podświetlenia

...ale może w tym temacie nie wyjsniono dokładnie o co idzie .... a idzie o to że robota z wymianą podświetlenia wiąże się z:
              1. wyjęciem całej konsoli - zrobiłem Manual na ten temat, odszukaj.
              2. wyjęciem radia,
              3. odczepieniem od radia panelu sterowania przyciskami,
              4. pojawi się drukowana płyta z wlutowaną elektroniką,
              5. spec żarówki i odlutowanie i przylutowanie, no chyba ... że będzie łatwiej i będą zerówki wtykane ..ale tego nie pamiętam.

Generalnie po zdjęciu panelu z radia oczom ukarze się takie coś:
              Tu pokazany jest jakiś Panasonic, ale to w fabrycznym będzie wyglądać bardzo podobnie - jak nie tak samo.
              Kierownik Działu Diesla

Comment

Pomijając kwestię legalności, czy ktoś może znalazł zamienniki LED H1 które by weszły pod osłony przeciwkurzowe w poliftowych lampach w EP2?

ps:
                widzę że była opcja ksenonu w tej generacji, ciekawe czy jest to gdzieś osiągalne w używce?

Comment

Zamieszczone przez danthe Zobacz posta
                  Pomijając kwestię legalności, czy ktoś może znalazł zamienniki LED H1 które by weszły pod osłony I just changed the transmission filter yesterday, doing the transmission fluid change today using your vid as a reference. w poliftowych lampach w EP2?

ps:
                  widzę że była opcja ksenonu w tej generacji, ciekawe czy jest to gdzieś osiągalne w używce?
                  piszesz o tych osłonach gumowych?
                  jeżeli tak to nie znajdziesz raczej takich led bo sa tak zrobione by z tyłu miec chłodzenie radiatorem a te lepsze nawet mini wiatraczkiem, wiec musza wystawać na zewnątrz. zakładając taki led do soczewki nikogo nie oślepiasz i linia odcięcia jest prawidłowa, fajne światło tylko nadal nielegalne....
                  Story:Civic: SL-> ED4 D15B2-> EG4 D15B3-> EJ2 D15B7-140KM-> Integra TypeR DC2 B18C6-214KM-> Si FG2 K20Z3-223KM->VolvoC30/SuzukiSS/FiestaST2->FK7 L15B7+
                  Now: FL1 Boost Blue L15B7+Honda Forza 125 2023 +Honda HR-V 4x4 1.8 2021+FIT 2012

Comment

Dokładnie o te osłony mi chodzi. W innych rodzajach (H7 czy H4) można spotkać rozbieralne ledy i wtedy da się tą osłonę jakoś założyć po małych przeróbkach (osłony). Niestety z H1 jest trudniej.
                    Rozumiem, że są H1 dedykowane to tych lamp? W Hondzie są te śmieszne dodatkowe oprawki na H1 i słyszałem, że nie wszystkie ledy pasują bez problemów.
                    Ktoś ma jakieś info o przetestowanych zamiennikach H1?

Comment

Working...
                    X