Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Immobiliser - zielony kluczyk - Brak iskry na cewce, Civic EM2

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Immobiliser - zielony kluczyk - Brak iskry na cewce, Civic EM2

Panowie,
    borykam się z następującym problemem.

Najpierw po kolei wymienię co i jak sprawdziłem. Przede wszystkim upewniłem się czy akumulator jest naładowany, dwa miesiące temu kupiłem nowy więc prawdopodobieństwo było raczej niskie. Paliwo zatankowane wysoko, więc to też odpadło. Kolejnym krokiem było doszukanie się braku iskry na cewce i na świecach. To już jest jakiś punkt wyjścia.

Dodatkowo gdy przekręcam kluczyk do pozycji II, mruga mi na zielono kontrolka kluczyka. Wyczytałem, że jest to problem z imobilaizerem. Dokładniej z detekcją kluczyka. Niestety posiadam tylko jeden kluczyk.

Między czasie udało mi się wyczytać, że notorycznie w hondach przy dokładnie takich objawach, uszkodzeniu lubi ulegać element nazywany "main relay".
    Zarówno na wielu forach jak i filmikach na yt, usterka tego modułu polega na zimnych lutach. Chciałbym się upewnić zanim wezwę lawetę i pojadę do mechanika czy tonie jest właśnie taka łatwa do zdiagnozowania i usunięcia usterka. Czy ktoś z forumowiczów spotkał się z podobnym problemem?

Zasadniczy problem polega na zlokalizowaniu wyżej wymienionego elementu.

Moja maszyna to: Civic VII Coupe EM2 1.7l, 120ps.

Zamieszczone przez Piotras85 Zobacz posta
    uszkodzeniu lubi ulegać element nazywany "main relay".
    Tak lubi,ale jest to problem dotyczący raczej generacji piątej i szóstej (chyba że o czymś nie wiem)

Pompa paliwa się załącza?
    Last edited by m26; 13-10-2016, 21:17. Powód: wklejona nie ta fota

Comment

Tak, pompka się załącza.

Comment

Dodatkowo dodam, że jest prawdopodobnie zwarcie na pomarańczowo-niebieskim przewodzie od imobilaizera. Wnioskuje to po tym, że po przyłożeniu do niego neonówki zaświeca się kontrolka od kluczyka( ta zielona ) z ta różnicą, że tym razem świeci ciągłym światłem, tylko lekko przygaszonym.

Comment

tym razem świeci ciągłym światłem, tylko lekko przygaszonym.
          Nie wiem czy w 7g tak sie da,ale jesli tak ,to odkręć pętlę na stacyjce i wysuń ja na zewnątrz tak,żeby klucz był w niej głębiej,czasem w autach z tych roczników były kłopoty z odczytaniem kodu z transpondera.Moze to cos da,od czegoś trzeba zaczać.

Comment

Jutro spróbuje tak zrobić. Mam jeszcze pytanie, istnieje jakaś inna opcja uzyskania immoblizer brake code, jeżeli dealer nie chce go podać?

Comment

Kodów nie dostaniesz,możesz natomiast kupiić w ASO usługi związane z immo- tak to działa.
              Nie ma do tego dostępu żadnymi oficjalnymi sposobami, a przynajmniej nie w markach z którymi miałem kontakt
              Last edited by m26; 14-10-2016, 01:03.

Comment

Tego się niestety obawiałem, jutro ostatnia próba z pomysłem osadzenia kluczyka głębiej. Jak to nic nie da to albo dealer, albo szukam kogoś kto programuje transpondery we wrocławiu.

Comment

też poczytałem ale nie wszystko potrafię sobie wyobrazić, bo czytam:
                  Dodatkowo gdy przekręcam kluczyk do pozycji II, mruga mi na zielono kontrolka kluczyka.
                  no i....??? ... co dalej?? tutaj nie skończyłeś zapisu.
                  To co napisałeś jest prawidłowością ! ma mrugnąć!
                  Pytanie co dalej się dzieje ... to jest istotne! Ile razy mruga?, ewentualnie jak długo czasowo mruga? czy w końcu gaśnie czy cały czas mruga???
                  nie wiadomo co się dzieje dalej...

Wyczytałem, że jest to problem z imobilaizerem
                  NIe, no jeszcze nie wiadomo??

w hondach przy dokładnie takich objawach, uszkodzeniu lubi ulegać element nazywany "main relay".
                  nie ma pewności, małe prawdopodobieństwo.

Bardziej byłbym skłonny o to że grot kluczyka nie siedzi dokładnie w zamku, są tam duże luzy ? a najbardziej podejrzany jest trensponder zatopiony w kluczyku. Możliwe że nawet ten kluczyk co masz jest dorabiany.
                  Ja bym zaczął od Spec. Servisu który koduje transpondery, jeśli by nie pomogło kupiłbym usługę wraz z Oryginalnym kluczem w ASO i ponownym kodowaniem Mobilisera i ECM.
                  7 gen nie jest łatwy do kodowania. ECM + Mobiliser + kluczyk w odpowiednim transponderem.
                  Masz 1 kluczyk, a czy masz chociaż 1 pilota???
                  (standardem z fabryki: masz mieć 2 klucze i 1 pilot) Ilość pilotów możliwych do zakodowania 2 szt. Kodowanie kolejnego pozbawia kodu pierwszego, i tak dalej. Czyli max można mieć 2 klucze i 2 piloty.

Moim zdaniem nie masz co szukać, robiąc zwarcie - zamykając obwód immobilisera bo kluczyk zielony ciągłym światłem świecić się będzie to normalne a nie nienormalne. Tak czy siak pomału szykuj się na wydatki, i rozważ u kogo to zrobisz? bo Macher weźmie tyle samo a na pewno nie mniej niż ASO. Dlatego ja sugerowałbym ASO.

Jak czytam takie tematy i wiele innych https://www.civicforum.pl/showthread...ielony+kluczyk to fakt czasem samo przechodzi, czasem nie a czasem nie ma zakończenia sprawy. W moim przekonaniu musisz zrobić to 1 raz i porządnie, bo to jest męka, a nie użytkowanie auta.

To nie jest problem Silnikowy, to jest problem stricte elektroniki. Temat przenoszę do Elektryka Elektronika.
                  Last edited by rambo7; 14-10-2016, 08:15.
                  Kierownik Działu Diesla

Comment

Piotras ,nie lepiej podjechać do dobrego elektromecha ,on Ci to zdiagnozuje w 5 min
                    No chyba ,ze masz smykałkę elektronika .Z mojego doświadczenia czasem lepiej jechać na przyrządy niż samemu multimetrem się bawić

Comment

Zamieszczone przez rambo7 Zobacz posta
                      Pytanie co dalej się dzieje ... to jest istotne! Ile razy mruga?, ewentualnie jak długo czasowo mruga? czy w końcu gaśnie czy cały czas mruga???
                      nie wiadomo co się dzieje dalej...
                      Prawdę mówiąc to nie przestaje migać ta kontrolka. Niezależenie czy będę czekał 5 czy 50 minut, cały czas mruga. Można założyć, że wogóle nie gaśnie.

Bardziej byłbym skłonny o to że grot kluczyka nie siedzi dokładnie w zamku, są tam duże luzy ?
                      Są zauważalne luzy, ale nie mam punktu odniesienia od jakiego momentu możemy mówić o dużych luzach. Nie mniej jednak, luzy występują.

a najbardziej podejrzany jest trensponder zatopiony w kluczyku. Możliwe że nawet ten kluczyk co masz jest dorabiany.
                      Kluczyk jest oryginalny. Dodam, ze około tydzień temu rozładowała się bateria pilota od centralnego zamka. Teraz po wymianie centralka nie działa. Byc może tojest wskazówką.

Ja bym zaczął od Spec. Servisu który koduje transpondery, jeśli by nie pomogło kupiłbym usługę wraz z Oryginalnym kluczem w ASO i ponownym kodowaniem Mobilisera i ECM.
                      Tak właśnie zrobię, znalazłem firmę, która się tym zajmuje w mojej okolicy. Ma dobre opinie, to będzie moje pierwsze podejście.

7 gen nie jest łatwy do kodowania. ECM + Mobiliser + kluczyk w odpowiednim transponderem.
                      Masz 1 kluczyk, a czy masz chociaż 1 pilota???
                      (standardem z fabryki: masz mieć 2 klucze i 1 pilot) Ilość pilotów możliwych do zakodowania 2 szt. Kodowanie kolejnego pozbawia kodu pierwszego, i tak dalej. Czyli max można mieć 2 klucze i 2 piloty.
                      Posiadam pilota oraz jeden kluczyk.

Moim zdaniem nie masz co szukać, robiąc zwarcie - zamykając obwód immobilisera bo kluczyk zielony ciągłym światłem świecić się będzie to normalne a nie nienormalne. Tak czy siak pomału szykuj się na wydatki, i rozważ u kogo to zrobisz? bo Macher weźmie tyle samo a na pewno nie mniej niż ASO. Dlatego ja sugerowałbym ASO.
                      ASO po wytłumaczeniu co się dzieje, stwierdzili, że to koszt 2000 złoty + 180 podpięcie pod komputer. Wszystko rozumiem, ale w tej cenie to praktycznie kupię drugi silnik + manele

Jak czytam takie tematy i wiele innych https://www.civicforum.pl/showthread...ielony+kluczyk to fakt czasem samo przechodzi, czasem nie a czasem nie ma zakończenia sprawy. W moim przekonaniu musisz zrobić to 1 raz i porządnie, bo to jest męka, a nie użytkowanie auta.
                      Na to, że samo przejdzie to się nawet nie łudzę Zrobić będę musiał tak czy inaczej, atrapa samochodu mi nie potrzebna :P

Niestety kodu imobilaizera w hondzie podać nie chcieli. W zasadzie to nawet nie wiedzieli o co pytam

Comment

ok, o takie informacje chodziło. Zatem wiemy że kontrolka (zielony kluczyk mruga cały czas) - oznacza to brak komunikacji Transpodner - Odbiornik. Oznacza to że jakimś cudem rozkodowany jest Immobiliser. Tu jest problem bo gdy pilota to się da zaprogramować (jest na forum Procedura) to kodowania kluczyka nie zrobisz sam, ani "jakiś" macher, zrobi to tylko Wyspecjalizowany warsztat za takie pieniądze że się okazać może że ASO będzie tańsze.
                        Taka niewinność, czy na oczku kluczyka masz nawinięte jakieś inne gadżety? jeśli tak i są to metalowe oczka, przelotni itp. to wszystko zdejmij z kluczyka całkowicie - kluczyk zostaw goły lub ewentualnie z elementami skóry - żadnych metalowych elementów breloków, kółeczek itd. pozdejmuj i sprawdź czy jest komunikacja czy kluczyk zielony zniknął?
                        - luzy w zamku są to normalne, ale jak zbyt duże luzy to czasem potrafi też nie działać! Popróbuj gołym (bez kółeczek) kluczykiem próbować pracować w zamku kluczykiem w różnych pozycjach go lekko naginając, czy będzie efekt? czyli czy zniknie ziel kluczyk.?
                        około tydzień temu rozładowała się bateria pilota od centralnego zamka. Teraz po wymianie centralka nie działa.
                        jak jest na dzisiaj?? coś więcej o tej sytuacji?
                        - po pierwsze czy pilot i kluczyk są osobno? czy razem? - zrób foto kluczyka i pilota!
                        - czy obecnie C-Z nie działa ? czy działa? / po wymianie baterii cały czas do dziś nie działa? - czy w tym okresie czasu kluczyk się zbiesił - przestał komunikować?
                        znalazłem firmę, która się tym zajmuje w mojej okolicy. Ma dobre opinie, to będzie moje pierwsze podejście
                        ok, ale ostrożnie, nie daj się wkręcić w koszta jeśli nie zagwarantują efektów.
                        Rozważ dorobienie 2 go kluczyka, będzie to drogo, ale zawsze możesz wtedy zweryfikować używając w takim momencie ten drugi, czy, to wina po stronie Immobilisera czy po stronie transpondera w kluczyku. Teraz jesteś na straconej pozycji nie ma się czego czepić bo za dużo niewiadomych.
                        ASO po wytłumaczeniu co się dzieje, stwierdzili, że to koszt 2000 złoty + 180 podpięcie pod komputer.
                        chyba jakieś półgłówki w tym ASO, pogadali, postraszyli, zbyli... dosłownie i nie pomogli? masakra. Czemu w ten sposób??? najpierw diagnostyka a potem wydatki ...ewentualnie.
                        Trzepie mnie jak takie coś słucham, nie rezygnuj z nich, w takim razie Ty musisz im powiedzieć czego oczekujesz, czyli nie 2000zł tylko niech powie co jest nie tak!?
                        Komputer? nie ma problemu kupisz sobie na allegro za 80zł nie za 2000zł, niech się nie mędrkuje tylko powie co nie gra! pacan!
                        Niestety kodu imobilaizera w hondzie podać nie chcieli.
                        nawet jak podadzą nic z tym nie zrobisz! to nie jest tak że dostajesz nr na kartce i sie gdzieś nie wiadomo jak to zakodujesz.
                        Kodowanie Immobilisera to jest poważna operacja, to jest wysłanie do bazy danych twojego numeru silnika numeru komputera, numeru VIN, otrzymanie potwierdzenia że nie kradziony. Generowanie nowych ustawień i nowych kodów wysyłanie tego do bazy danych Hondy itd.
                        Tak że nie wiem jak to robią ci "Fachmani" spece, ale pewnie łamią zabezpieczenia i wsadzą jakieś swoje pirackie, tak jak Windows XP, 15000 ludzi ma ten sam ale tylko 1 jest legalny.
                        Tak że to nie jest taka operacja jak kodowanie pilota, jest to nieco bardziej złożone. Nie mówił, bo palił głupa, albo faktycznie nie wiedział bo generowanie nowego Immobilisera do np starego auta to się zdarza bardzo rzadko. Może się biedak w swojej karierze jeszcze z tym nie spotkał.

Spróbujmy podsumować krótko:
                        - silnik nie daje się uruchomić,
                        - non stop mruga zielony kluczyk,
                        - wyłącznik wstrząsowy wciśnięty,
                        - C-Z nie działa,
                        Last edited by rambo7; 14-10-2016, 13:07.
                        Kierownik Działu Diesla

Comment

Nie wiem czy jest możliwe zapisanie klucza bez choć jednego klucza który działa.Nie wiem jak ma 7g,ale przeważnie takie programowanie to tylko na nowym ,czystym,nigdy nie programowanym i dlatego taka cena.

Comment

W 7 gen da się wszystko zrobić, ale nie słyszałem żeby poza ASO. Możę są magicy, ale mówię oni działają tak jak się instaluje Win Pirata, wszystko działa tylko nie ma go w bazie danych Hondy. Każdy samochód ma swój indywidualny Nr immobilisera, jego zmiana jest (jeśli to robione jest w ASO) znajduje się w bazie danych. Po tym ASO wie że np auto jest z bandziorki, a przynajmniej z nierejestrowanego źródła.

Można, np. sytuacja, spalił się ECM - bybuchł i nie ma go, wsadzamy Nowy 2000zł lub wsadzamy uzywkę z allegro za 60zł, jedziemy do ASO i oni programują Nową jednostkę która jest rejestrowana w bazie danych pod konkretnym numerem VIN.
                            Wszystko da się programować, stare kluczyli piloty etc, wszystko, wymieniony jest tylko komputer. Wszystko z wszystkim działa.
                            Kierownik Działu Diesla

Comment

ok, o takie informacje chodziło. Zatem wiemy że kontrolka (zielony kluczyk mruga cały czas) - oznacza to brak komunikacji Transpodner - Odbiornik. Oznacza to że jakimś cudem rozkodowany jest Immobiliser. Tu jest problem bo gdy pilota to się da zaprogramować (jest na forum Procedura) to kodowania kluczyka nie zrobisz sam, ani "jakiś" macher, zrobi to tylko Wyspecjalizowany warsztat za takie pieniądze że się okazać może że ASO będzie tańsze.
                              Taka niewinność, czy na oczku kluczyka masz nawinięte jakieś inne gadżety? jeśli tak i są to metalowe oczka, przelotni itp. to wszystko zdejmij z kluczyka całkowicie - kluczyk zostaw goły lub ewentualnie z elementami skóry - żadnych metalowych elementów breloków, kółeczek itd. pozdejmuj i sprawdź czy jest komunikacja czy kluczyk zielony zniknął?
                              Dzisiaj w nocy próbowałem tej metody, zdjąłem z kluczyka absolutnie wszystko, próbowałem z pół godziny takim "gołym" kluczykiem, niestety nie pomogło.

- po pierwsze czy pilot i kluczyk są osobno? czy razem? - zrób foto kluczyka i pilota!
                              - czy obecnie C-Z nie działa ? czy działa? po wymianie baterii cały czas do dziś nie działa? - czy w tym okresie czasu kluczyk się zbiesił - przestał komunikować?
                              Pilot i kluczyk są osobno, zdjęcia wstawię wieczorem, ponieważ nie mam jak teraz zrobić zdjęcia( kamera w telefonie nie działa ). C-Z nie działa. Bateria nówka, ale pilot dalej sztywny. Po tym jak bateria padła w pilocie(około tygodnia później) kluczyk przestał uruchamiać pojazd. Następnie wymieniłem baterie, niestety dalej nie działa.

ok, ale ostrożnie, nie daj się wkręcić w koszta jeśli nie zagwarantują efektów.
                              Niestety każdy dorobi, ale nic nie zagwarantuje Większość prywaciarzy chce ok. 600 złoty za klucz + transponder.

Rozważ dorobienie 2 go kluczyka, będzie to drogo, ale zawsze możesz wtedy zweryfikować używając w takim momencie ten drugi, czy, to wina po stronie Immobilisera czy po stronie transpondera w kluczyku. Teraz jesteś na straconej pozycji nie ma się czego czepić bo za dużo niewiadomych.
                              Tak właśnie zrobię, tylko przez ASO, na szczęście mam dwie HONDY w mieście. Ta druga dorobi kluczyk. 370 za surówkę, z tym do ślusarza i potem z powrotem do nich kodowanie następne 100 złoty. Do ASO auto musi na lawecie przyjechać.Tak podsumowując to znowu pyknie z 800 złoty za całą imprezę.

Trzepie mnie jak takie coś słucham, nie rezygnuj z nich, w takim razie Ty musisz im powiedzieć czego oczekujesz, czyli nie 2000zł tylko niech powie co jest nie tak!? Komputer? nie ma problemu kupisz sobie na allegro za 80zł nie za 2000zł
                              Części w używce nie są drogie, fakt. Będę myślał co dalej.

nawet jak podadzą nic z tym nie zrobisz! to nie jest tak że dostajesz nr na kartce i sie gdzieś nie wiadomo jak to zakodujesz.
                              Kodowanie Immobilisera to jest poważna operacja, to jest wysłanie do bazy danych twojego numeru silnika numeru komputera, numeru VIN, otrzymanie potwierdzenia że nie kradziony. Generowanie nowych ustawień i nowych kodów wysyłanie tego do bazy danych Hondy itd.
                              Chodziło mi o inny kod. Nie wiem czy to nie jakaś ściema, ale dostajesz ten 4 cyfrowy kod i służy on do jendo-razowego pominięcia immobilizera, kodujesz to przez drzwi kierowcy. Kod jest dopisany do VIN, na jego podstawie jest generowany. Wiem, że jest to w RENAULT,do hondy tez jest.

Spróbujmy podsumować krótko:
                              - silnik nie daje się uruchomić,
                              - non stop mruga zielony kluczyk,
                              - wyłącznik wstrząsowy wciśnięty,
                              - C-Z nie działa,

Ok, poczytałem co to jest "wyłącznik wstrząsowy" lecz nie wiem gdzie go szukać.
                              Last edited by Piotras85; 14-10-2016, 19:03.

Comment

Working...
                              X