Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

1.7 CTDi brak zapłonu - immobilizer mruga

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• 1.7 CTDi brak zapłonu - immobilizer mruga

Drodzy,
    dawno tutaj nie byłem, ale mam poważny problem z autem po dzisiejszej przygodzie na drodze i liczę na waszą pomoc...
    Jadąc dość szybko (ok 70-80km/h) i mijając jadące z naprzeciwka auto byłem zmuszony zjechać bliżej pobocza, które było dziurawe. Niestety koło obsunęło się z asfaltu i auto uderzyło podwoziem o podłoże. Był ogromny huk i nic poza tym - jak się później okazało, zero uszkodzeń na tyle, na ile byłem w stanie się przyjrzeć. przejechałem może jeszcze 50-100 metrów i auto stanęło. przy próbie odpalenia rozrusznik kręcił, ale nie było zapłonu. zorientowałem się ze miga kluczyk immobilizera.
    Odłączałem aku, niestety nic nie pomogło.
    znajomy mechanik poradził mi, ze może to być wyłącznik wstrząsowy, ale nie znalazłem takiego u siebie. nie wiem czy szukam w dobrym miejscu, a internety mało co pokazują na temat tego wyłącznika w tym modelu...
    macie jakieś pomysły?
    czy to faktycznie może być przyczyna?

mechanik ma racje, ten wyłącznik znajduje się tu foto 2 czerwoną strzałką oznaczony: https://www.civicforum.pl/showthread...oli+centralnej od góry trzeba go wcisnąć.
    Jeszcze taka kwestia, nie ma silnika 1,7cdti, jest ctdi to może żadna różnica, ale wyszukiwarka często nie odnajduje odpowiednich tematów.
    Last edited by rambo7; 12-09-2016, 22:38.
    Kierownik Działu Diesla

Comment

działa!! dziękuję
      Zamieszczone przez rambo7 Zobacz posta
      nie ma silnika 1,7cdti, jest ctdi to może żadna różnica
      zawsze mam z tym problem - może dlatego, że nie jestem fanem tego silnika ale postaram się zapamiętać, że skrót najprawdopodobniej pochodzi od Commonrail Turbo Diesel
      Last edited by hayes; 12-09-2016, 23:41.

Comment

najważniejsze że działa . Przy takim wpierniczeniu się w dziurę że aż doprowadziło do odcięcia zapłonu (czujnik uderzeniowy) to sprawdź felgę, oponę, oraz mocowania wahacza. Przy okazji przeglądu sprawdź geometrię a szczególnie parametr nierównoległości kół https://www.civicforum.pl/showthread...%C5%82o%C5%9Bc
        Kierownik Działu Diesla

Comment

Auto dzisiaj było u mechanika. Do wymiany na szczęście tylko łożysko McPhersona. Dzięki za porady. W czwartek odstawiam auto do wymiany. Będą mnie informować jeśli okaże się że jest coś więcej. Felga wydaje się prosta. Nic nie biło w trakcie jazdy.

Comment

Working...
          X