Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nawiew działa bez kluczyka

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Nawiew działa bez kluczyka

Witam

2 dni temu po nocy w mojej hondzie rozladowal sie akumulator. Na pewno nie zostawiłem na światłach k wszystko było wyłączone. Podladowalem i jeździłem jakby nigdy nic. Dzisiaj parkujac w garażu wylaczylem na chwile radio i ku mojemu zdziwieniu po zgaszeniu silnika i wyjęciu kluczyka nawiew dalej chodzi. Wiec za pewne i to było przyczyną wyładowania sie aku. Teraz wziąłem na 0 i nie działa ale co mogło sie stać że tak jest? Od czego zacząć diagnostykę ? Problem nie jest stały bo ostatnie 2 noce samochód stal i normalnie odpalal rano wiec podejrzewam że wtedy normalnie dmuchawa sie wylaczyla po wyjęciu kluczyka.

do głowy przychodzą mi 2 rzeczy:
    - rezystor dmuchawy - jakieś okresowe zwarcie, https://www.civicforum.pl/showthread...ystor+dmuchawy
    - przekaźnik wentylatora tu masz rozpiskę z diesla ale w benzyniaku powinno być analogicznie https://www.civicforum.pl/showthread...ieczniki/page2
    przyjrzyj się temu i daj znać na czym stanęło?
    Wydaje mi się że może być winny przekaźnik, jeśli taki przekaźnik "sklei się" na załącz i w takiej pozycji zostanie to może być tak że zaistnieje możliwość załączenia wiatraka bez kluczyka.
    Wyjmij odpowiedni przekaźnik i załącz pokrętłem wiatrak - jak nie ruszy - to masz odpowiedź .
    Kierownik Działu Diesla

Comment

Sprawdź czy coś jeszcze działa bez klucza.

Comment

Chciałem rano wszystko posprawdzac jednak mimo wylaczonej dmuchawy na 0 i przy wyjetym radiu akumulator padł do zera. Po odpaleniu z kabli wszystko działa okej tak jak pisałem w pierwszym poście. Czyli coś jeszcze dostaje prąd na wyjetym kluczyku co trudno teraz sprawdzić

Comment

Naładuj baterię ,zdejmij jedną klemę a obwód zamknij żarówką 21w.Umieść ją tak żebyś miał ją cały czas na widoku,odłączaj poszczególne obwody i obserwój kiedy zgaśnie.Zacznij od radia, stacyjki ,ecu i rzeczy dokładanych które wymagają zasilania po stacyjce i podtrzymania np. jakiś alarmów,zestawów głośnomówiących itd.
          Dokładnie przyjżyj się modyfikacjom w wiązkach,nawet gdybyś miał odwijać izolacje,a już szczególnie radia jeśli ktoś tam pchał łapy.
          Wbrew pozorom takie usterki są łatwe do wykrycia,o ile nie występują okresowo.

Comment

Working...
          X