Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Civic 2004 - alarm sam sie uzbraja po zamknieciu kluczykiem

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Panowie w przyszłym tygodniu fachowiec sprawdzi cały ten alarm i podziele się z Wami tym co mi powie

Comment

Rambo, przekręcenie syreny kluczykiem nic nie zmieni. Sam to robiłem, bo znalazłem syrenę pod maską i dalej wyło na dobre. Wyć przestało wówczas gdy cały alarm został rozbrojony. W sumie teraz tylko zawadza miejsce, bo i tak ciągle jest rozbrojony ten 'seryjny' bo w aucie mam niestandardowe zabezpieczenie. Może i nie wyje jak ktoś wybije szybę, ale aut nikt nie ruszy...chyba, że na lawecie ew będzie miał wiedzę jak rozbroić (taką wiedzę mam ja i osoba, która montowała).

I też nie rozumiem dlaczego zamykasz auto z kluczyka...jak masz pilot.

Zamieszczone przez Bogus Zobacz posta
      więc tak mogli rozwiązać alarm fabryczny
      Fabryczny? w VII był montowany w ogóle alarm fabryczny? U mnie był montowany, lecz na zlecenie właściciela i montowało go ASO.

Comment

więc czekamy co ten fachowiec stwierdzi.
        Zamieszczone przez Pablo90 Zobacz posta
        przekręcenie syreny kluczykiem nic nie zmieni. Sam to robiłem, bo znalazłem syrenę pod maską i dalej wyło na dobre
        czyli wniosek: zepsuty zamek/wyłącznik syreny. Generalnie syrena jeśli ma kluczyk to po to by odciąć trwale obwód 12v - by zamilkła. Przy aktywnym alarmie - Sygnał na syrenę idzie nadal i alarm jest uzbrojony, ale syrrena nie ma prawa wyć. Jeśli wyje nadal tzn że zepsuta, nie słyszałem o takiej konfiguracji że alarm uzbrojony syrena ma odłączone zasilanie i nadal wyje, OK ale to nie temat o tym.
        Gdzieś już było napisane czy w poliftach (2004-5) były fabryczne alarmy... to chyba nie było. Było mruganie kierunkami czego nie było w przedlifcie (2002-3).
        Kierownik Działu Diesla

Comment

Zamieszczone przez Civic2004typeS Zobacz posta
          Panowie w przyszłym tygodniu
          Coś nowego?

Zamieszczone przez Pablo90 Zobacz posta
          przekręcenie syreny kluczykiem nic nie zmieni
          Masz skopany wyłącznik syreny.
          On ma za zadanie wyłączyć syrenę. Tak ja pisze rambo7 masz skopany wyłącznik.

Comment

Witam. Fachowiec stwierdzil ze alarm zawsze bedzie sie uzbrajal, nawet po manualnym zamknieciu kluczykiem. Najlepszym rozwiazaniem w tej sytuacji jest zakup i kodowanie drugiego zapasowego pilota. Cena w aso jest podobno kosmiczna wiec kupie uzywany, jest 50% szans ze po zakodowaniu bedzie dzialal gdyz piloty mimo ze zawsze wygladaja tak samo sa dostepne pod dwoma numerami czesci.
            Drugi pilot przyda sie bo nie mam kluczyka wylaczajacego syrenke wiec w razie np zgubienia lub zamoczenia pierwszego pilota moge spac spokojnie.
            Dziekuje wszystkim za pomoc! Pozdrawiam

Comment

trzeba sobie tu ustalić kwestię syreny, to stwierdzenie
              nie mam kluczyka wylaczajacego syrenke
              potwierdza fakt że syrenki nie ma, jest C-Z z funkcją "alarmu" a tak naprawdę C-Z z funkcją dźwiękową - dźwięk pochodzi z klaksonu. Klaksonu nie da się wyłączyć kluczykiem.
              Indukowanie dźwięku w przypadku nieprawidłowego zamknięcia drzwi jest raczej informacją dla użytkownika że drzwi zostały nieprawidłowo zamknięte.
              Bywało wcześniej (przedliftem) że auto mimo zamknięcia z pilota było otwarte i użytkownik o tym nie wiedział. W przedlifcie nie było mrugania kierunkami ani sygnału dźwiękowego w przypadku np. niedomknięcia któryś drzwi. Same rygle fabryczne chodziły (chodzą) bardzo cicho. Ich konstrukcja jest oparta na silniczkach elektrycznych które pracują bardzo cicho. Sam na początku musiałem stać przy drzwiach i patrzeć czy rygle się opuściły. To rozwiązanie nie było i nie jest wygodne! Z tego powodu Sterownik w wersjach poliftowych został doposażony w "szczekaczkę" - klakson.
              Nie należy tego mylić z alarmem! - to nie jest alarm. To jest Centralny Zamek z funkcją informowania o źle zamkniętych drzwiach.
              Dopiero kiedy (w przedlifcie) zrąbały się 2 silniczki i założenie klasycznych siłowników powoduje głośne szarpanie które słychać nawet z 10m. Jeśli drzwi mam niezamknięte to nie słyszę ryglowania się zamków. To jest dokładnie taki efekt jak w wersji poliftowej - sygnalizacja "szczekaczką" klaksonu że coś jest niezamknięte.
              Dlatego ten mechanik nie mógł stwierdzić inaczej,
              Fachowiec stwierdzil ze alarm zawsze bedzie sie uzbrajal,
              nie alarm będzie się uzbrajał - bo alarmu nie ma!! , będzie indukował się sygnał dźwiękowy oznaczający wyłącznie to że któreś drzwi są niezamknięte prawidłowo.
              Kierownik Działu Diesla

Comment

Dzieki za odpowiedź, trochę się zdziwiłem że twierdzisz że:

Zamieszczone przez rambo7 Zobacz posta
                syrenki nie ma, jest C-Z z funkcją "alarmu" a tak naprawdę C-Z z funkcją dźwiękową - dźwięk pochodzi z klaksonu.
                bo dźwięk przypomina normalny alarm a nie klakson, no chyba że klakson może brzmieć też jak syrenka... Mniejsza o to, w jednym z postów pisałeś, że kupując używany pilot jest szansa 50/50 że kupie dobry. Zasugerowałem się tym i dziś przeglądam oferty w necie a tam różne nr części, np.
                G8D-452H-A, G8D-344H-A, G8D-348H-A, G8D-350H-A...
                Trochę zgłupiałem i nie wiem co wybrać no chyba że jedna seria to G8D-4... a druga G8D-3... i wszystkie G8D-3 ze sobą współpracują.
                Jeśli ktoś coś wie będę wdzięczny za odpowiedź!

Comment

ok, może i jest jakaś syrena prócz klaksonu, lub klakson ma jakiś modulator, nie ważne chcesz wiedzieć skąd wyje to otwórz maskę sprowokuj do wycia i odszukaj skąd wyje zrób foto .
                  Spróbuj się umówić ze sprzedawcą w taki sposób by kupić np 3 Piloty (różne) jak skomunikujesz jeden z nich to 2 oddasz i czy przyjmie z powrotem. Wytłumacz mu że inaczej tego się zrobić nie da? Nawet w ASo facet podchodzi z kilkoma pilotami bo sam nie wie który spasuje?
                  Kierownik Działu Diesla

Comment

Co do pilotów to nr na pilocie musi być taki sam jak na starym. Otwierasz stary pilot i z płytki czytasz kod pilota. Taki sam jest na odbiorniku pod deską w aucie. Szukasz pilota z takim samym kodem i na 100% zadziała. Przerabialem to w poprzednim aucie (Accord 2001). Producent OEM to Ormon, Omron czy jakoś tak ;P

Comment

Taki sam jest na odbiorniku pod deską w aucie
                      a mozesz blizej wskazac gdzie jest ten odbiornik pod deska? Bede wdzieczny

Comment

z płytki czytasz kod pilota. Taki sam jest na odbiorniku pod deską w aucie.
                        chyba o to chodziło Bogus'owi: https://www.civicforum.pl/showthread...-VII-Manual-II
                        Punkt 10 - Foto 13.
                        Kierownik Działu Diesla

Comment

Rambo7 dokładnie o to. Nie miałem jeszcze potrzeby szukać tego w swoim EP4 dla tego nie podałem dokładnego miejsca montażu

Comment

Najprosciej było rozebrać pilot i odczytać numer z płytki pilota. Dokupiłem w internecie używany pilot za ok 100zł szybkie programowanie które zajeło minute czy dwie i teraz mam dwa sprawne piloty i mogę spać spokojnie. Dzięki wszystkim za pomoc i porady. Pozdrawiam

Comment

Tak pisałem żeby sprawdzić na płytce w pilocie nr i kupić taki san a na pewno zadziała Super i dobrych snów z dwoma pilotami

Comment

Working...
                              X