Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Otwieranie bagażnika [Civic VII Sport 3D lifcie]

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Otwieranie bagażnika [Civic VII Sport 3D lifcie]

Hej,

kupiłem auto w sobotę i niestety trafiłem już na pierwszy problem. Otóż nie jestem w stanie otworzyć drzwi do bagażnika. Centralny zamek wydaje się obsługiwać bagażnik, ale po otwarciu auta z pilota nic to nie daje. Bagażnik ani drgnie, jak zaspawane. Czy istnieje możliwość, że zablokowałem w jakiś sposób otwirania bagażnika? Egzemplarz posiada funkcję blokowania drzwi od środka.

Być może ma to jakiś związek z problemem, ale nie jestem też w stania otworzy samochodu za pomoca kluczyka, działa tylko z pilota. Właściciel, z którym kontaktowałem się już teleffonicznie twierdzi, że zawsze otwierał auto z pilota, może po prostu mechanizm trzeba nasmarować? Kluczyk wchodzi do otworu z trudem, a później poajwiają się problemy z jego wyjęciem.

Bardzo proszę o pomoc, chciałbym cieszyć się z zakupu, a to mi nie daje spokoju. Jednocześnie dodam, że jestem indolentem w kwestiach względnie współczesnych aut, to mój drugi nabytek po dorosłym już VW Polo.

Miałem podobne problemy ze swoim Civiciem VII g. Drzwi bagażnika też często się blokowały. Postępowałem w sposób następujący: w klamce drzwi bagażnika należy jakimś płaskim narzędziem (ja robiłem to kluczykiem) odblokować wewnętrzną część klamki (pchnąć ją w dół). Następnie należy ponownie pilotem zamknąć drzwi i ponownie otworzyć. Drzwi powinny się odblokować. Co jakiś czas smarowałem klamkę, ale problem się powtarzał. Ten typ tak ma i nic na to nie poradzisz.

Comment

Zamieszczone przez Razbino Zobacz posta
      w klamce drzwi bagażnika należy jakimś płaskim narzędziem (ja robiłem to kluczykiem) odblokować wewnętrzną część klamki (pchnąć ją w dół). Następnie należy ponownie pilotem zamknąć drzwi i ponownie otworzyć. Drzwi powinny się odblokować. Co jakiś czas smarowałem klamkę, ale problem się powtarzał. Ten typ tak ma i nic na to nie poradzisz.
      Ciekawe. Dzięki za radę Razbino. Czyli podnoszę skrzydełko klamki standardowo jak do otwierania, dzięki czemu mam dostęp do wewnętrznej części i wtedy popycham ją w dół?

Comment

Temat poruszyłeś w dwóch wątkach i trochę robi się galimatias. Pochyl się mocna abyś widział wewnętrzną przestrzeń klamki. Tam jest takie wewnętrzne skrzydełko, które prawdopodobnie nie odbiło jak pociągnąłeś za klamkę zanim nacisnąłeś na pilota. To skrzydełko powinno wrócić do pozycji wyjściowej, wiec trzeba mu pomóc mechanicznie i je jakimś płaskim przedmiotem odciągnąć. Jak to zrobisz, wtedy naciśnij pilota żeby zblokować wszystkie zamki. Ponowne naciśnięcie powinno odblokować wszystkie zamki, w tym zamek bagażnika.

Comment

Twoja rada zadziałała, jeszcze raz dzięki! Pchnąłem je w kierunku klapy, tak jak napisałeś zrobiłem to kluczem, ale chyba nawet palec by wystarczył.

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Comment

Cieszę się, że moja rada pomogła. Myślę, że ten podany przezemnie sposób warto zapamiętać, ponieważ będzie się tak działo zawsze, kiedy za wcześnie naciśniesz za klamkę tylnych drzwi, zanim nadusisz klawisz pilota. Ja z tym żyłem kilkanaście lat i się przyzwyczaiłem, tak że wcale mi to nie przeszkadzało.

Comment

Working...
            X