Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wariujący alarm - brak możliwości odpalenia samochodu

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Wariujący alarm - brak możliwości odpalenia samochodu

Witam. Ostatnio miałem odebrać samochód mamy z pewnego miejsca (Honda Civic VII) Gdy byłem obok auta otworzyłem go kluczem (nie ma pilota) lecz nie zadziałał mi centralny zamek ale to olałem bo pomyślałem, że to bezpiecznik. Gdy usiadłem za kierownica zauważyłem, że kontrolki SRS, ABS, ESP migają a kluczyk nie był nawet w stacyjce. Dodatkowo słyszałem też dźwięk jakby stycznika dochodzący zza skrzynki bezpieczników wewnątrz pojazdu. Próbowałem odpalić ale gdy przekręciłem kluczyk wszystko zgasło i cisza. Pierwsze co pomyślałem to, że padł akumulator, więc włączyłem lampkę nad głowa i faktycznie ledwo świeciła. Otworzyłem maskę i patrze na akumulator - styki zaśniedzone ale, że nie miałem żadnego klucza w aucie zapytałem jakiegoś kierowcy o klucz i zaproponował mi odpalenie z kabli. tak też zrobiliśmy - auto odpaliło lecz załączył się alarm. Nie miałem jak go wyłączyć bo przy kluczu nie było pilota ani nic. zgasiłem auto - akumulator rozładowany a alarm próbuje wyć ale nie ma mocy i słychać tylko lekkie trąbienie. szukałem bezpiecznika od alarmu ale nie znalazłem. Stwierdziłem, że muszę znaleźć centralkę od alarmu. Znalazłem i rozłączyłem ją a auto odpaliłem po raz kolejny od kabli i odpaliło, alarm się nie załączył lecz nie działa mi teraz sygnał dźwiękowy gdy zostawię włączone światła i miganie kierunkowskazów po zamknięciu i otwarciu (normalne bo to uzbrajanie alarmu)

Pytanie:
    Czy mogę centralkę załączyć ponownie? czy raczej nie bo może być uszkodzona? oraz co mogło być przyczyną doprowadzenia akumulatora do takiego stanu? niedomknięte drzwi lub bagażnik które załączyły alarm?

Zobacz jaki alarm masz zamontowany i możesz ew szukać samej centralki jeśli się okaże, że ona jest winowajcą. Nie wiem jak z załączaniem od nowa, ja mając pilot wg instrukcji mógłbym restartować centralkę z pilota i ustawiać wszystko na nowo. I pytanie najważniejsze, czy w ogóle jeszcze robią/są centralki do tego modelu alarmu. Jeśli teraz Ci to nie działa, to moim zdaniem trzeba by od nowa programować ją.

Comment

W tym momencie nie chodzi o sam alarm bo jest on mało potrzebny. Mieszkam na wsi, mam dobry garaż. W tym momencie chodzi o problemy z samochodem po tym incydencie. Ostatnio jadąc autem zapaliła mi się na dosłownie sekundę kontrolka ABS i przygasły światła (mam klocki na wykończeniu więc może to przez to) Jednak dziś auto rano odpaliło mi normalnie, popołudniu zaś odmówiło posłuszeństwa, przy odpalaniu zgasły wszystkie kontrolki i cisza. Odpiąłem klemę (+) od akumulatora i zauważyłem, że jest ona dość luźna. Poprawiłem ją i wtedy auto odpaliło po 4-5 sekundach kręcenia rozrusznika. Potem odpalało normalnie i zauważyłem, że styki są dość mocno zaśniedziałe. Wyczyściłem i mocno zacisnąłem i teraz odpala normalnie. Zastanawiam się czy luźny i zaśniedziały styk akumulatora mógł być przyczyną?

Comment

Pewnie, że może być. Słabo prąd dochodził przez zaśniedziałe przewody i mogło tak reagować. Drugie to jak pisaliście może być centralka zepsuta. Mi kiedyś podobnie reagowała skoda, a do tego rozładowywała akumulator. Jedynym wyjściem było jej wyrzucenie na stałe.

Comment

Working...
        X