Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Regulacja wysokości świecenia - lewy reflektor

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Regulacja wysokości świecenia - lewy reflektor

Witam Wszystkich

Proszę o informację i pomoc w ustaleniu sposobu "podniesienia" światła lewego reflektora.

Problem: Światło pada za nisko - tuż przed maską samochodu, co przekłada się na bardzo złą widoczność podczas jazdy nocą

Geneza: Orginalny reflektor uległ zniszczeniu w wyniku uderzenia, zainstalowano nowy reflektor który prawdopodobnie został źle "ustawiony"

UWAGA: regulacja elektryczna poziomu świecenia z kabiny działa poprawnie ! - zmiana pokrętła z 0 na 5 powoduje ruch soczewki a tym samym obniżanie zasięgu pola świecenia. Problem w tym że na pozycji 0 - standardowe ustawienie świateł (jazda bez obciążonego tyłu samochodu) światła świecą za nisko.

Znalazłem w "manualu" instrukcję regulacji świateł (reflektorów) ale trudno z niej wywnioskować czy wskazana śruba (screen poniżej) odpowiada za kąt pochylenia w płaszczyźnie pionowej czy może tylko reguluje kąt poziomy świecenia. Wiem ze można to ustalić doświadczalnie ale może ktoś już dokonywał takiej regulacji i może mi podpowiedzieć.

Z góry dziękuję za pomoc

ps
    PRZEGLĄDAŁEM DZISIAJ WIELE WĄTKÓW FORUM ale w żadnym nie znalazłem sposobu "podniesienia" świecenia. Były opisane problemy z niedziałającą regulacją ele. ze strony kierowcy, awarie śilniczków ele. itp
    Regulacja świateł Civic VII.jpg

schemat pokazuje dokładnie śruby regulacji -w VII gen będzie tam raczej BIT 25 o ile pamiętam a nie śrubokręt. Będzie ciemno podjedź pod jakąś ścianę w odległości 5m, ustaw "0", podnieś maskę i kręć aż ustawisz poziom dla wskazania "0".
    Kierownik Działu Diesla

Comment

Dzięki za informację....

wykonałem regulację i ....
      Potwierdzam - lewa śruba na pokazanej grafice służy do ustawiania świateł w pł. pionowej, czyli góra dół. Aby podnieść światło - aby zwiększyć zasięg należy kręcić śrubokrętem (bo ta się to zrobić zwykłym śrubokrętem z wąską główka) w kierunku przeciwnym do kierunku wskazówek zegara.

Problem rozwiązany...można wątek zamknąć

pozdr

Comment

Working...
      X