Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tylna prawa szyba nie dziala

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Tylna prawa szyba nie dziala

Witam Wszystkich.
    Chciałbym poruszyc ponownie problem z prawa tylna szyba. Posiadam Civic 1.6 z 2003r. Na forum znalazlem kilka podobnych postow, u mnie jednak problemu nie udało sie po nich rozwiazac.Dzisiaj ja od kierowcy wcisnalem podnoszenie szyby, a moje dziecko w tym samym czasie wcisnelo u siebie obnizanie, szyba od tamtej pory nie chciala sie juz podniesc zarowno od kierowcy jak i pasazera. dzieki postom na forum rozebralem bok i mam kilka ciekawych spostrzezen. nadmieniam ze pozostałe szyby działają bez problemu:
    1. przelacznik w drzwiach ma zachowana ciaglosc na pinie 2 i 5 oraz 3 i 4 , po wcisnieciu przycisku do gory 2-5 sie rozwiera, ciaglasc jest przerwana, a po wcisnieciu przycisku w dół, 3-4 sie rozwiera.
    2. w kostce łączeniowej na pinie 1-5 jest 12 v, na innych jest brak napiecia, nawet przy polączeniu pinow 3-4 i 2-5 na "krotko" nie ma zadnej reakcji
    3. po podłączeniu silniczka szyby na krótko bezposrednio z osobnego zrodla, szyba sie podniosła, ale już po zmianie biegunowosci ,szyba opuścic sie nie dała
    4. po podłaczeniu kostki z przełącznikiem w drzwiach, szybe udało sie ponownie opuścic, ale juz podniesc sie jej nie dalo, wiec ponowne podniesienie musiało sie odbyc z osobnego zrodla.
    5. nawet jak szyba byla juz podniesiona przelacznikiem od kierowcy nie udało sie opuscic szyby, co bylo mozliwe jak wczesniej pisalem pzelacznikiem z tylnych drzwi
    Najbardziej zastanawia mnie: dlaczego na "krotko" nie moge szyby opuszczac? i dlaczego moge ja obnizyc przelacznikiem od pasazera a od kierowcy juz nie?
    Prosze o pomoc, bede wdzieczny za podpowiedzi
    pozdrawiam

Jednak w pierwszych słowach pierwszego Posta chciałeś się przywitać ... to czemu dałeś pomiń Regulamin... nawet nie doczytałeś do Pkt 2. od razu to widać. Tam pisze gdzie przywitanie by nie pisać "witam" za każdym razem w kolejnym poście.

Spróbuj zamienić przekaźnik który odpowiada za sterowanie szyb. Tu na schemacie pokazane gdzie on jest. Całą puszka jest pod kierownicą: https://www.civicforum.pl/showthread...-temp-i-paliwa
    Sprawdź czy przekaźnik od świateł tylnych lub rozrusznika - jest identyczny jak ten od sterowania szyb elektrycznych? - jak identyczny podmień i sprawdź pracę szyb.

O przekaźnikach w VII gen. jest napisane tutaj: https://www.civicforum.pl/showthread...i-bezpieczniki
    informacje są dla Diesla ..ale przekaźniki i bezpieczniki są w 90% identycznie ulokowane.
    Wpis #8 informuje jakiego typu przekaźniki zastosowane są w instalacji Civic.
    Wpis #13 informuje o bezpiecznikach (w benzynie mogą być drobne różnice i pewnych rzeczy w benzynie nie ma).

pod Numerem 13. 40A WHT/BLK Silniki szyb sterowanych elektrycznie, silnik dachu słonecznego. Zerknij na foto i odnajdź u siebie w puszcze Nr 13. (na czerwono zaznaczony) - sprawdź czy masz go całego?

Wracając do twojego wpisu, odnosisz się do pinów z numeracją, wygodniej było by mieć przed oczami numery pinów i oznaczenie we wtyczce by nie generować pomyłek.

Na razie to tyle, jak nie pomoże będziemy myśleć dalej.
    Kierownik Działu Diesla

Comment

Zrobiłem jak Pan Prezes napisał i ........lipa
      Zamieniłem przekaznik tylnych swiateł z przekaznikiem od szyb i niestety przekazniki sa dobre
      Pod nr 13 u mnie w aucie jest bezpiecznik 7,5 A, ktory tez jest dobry,
      Czekam na kolejne propozycje i dziekuje za pomoc
      Pozdrawiam

mod.
      No nie do końca zrobiłeś jak pan Prezes pisał bo widzę że dalej nie przeczytałeś regulaminu i nie przywitałeś się
      Last edited by grzes41gt; 20-03-2015, 09:17.

Comment

Zamieszczone przez wrochen0402 Zobacz posta
        Zrobiłem jak Pan Prezes napisał i ........lipa
        ale nie podałem rozwiązania, jasnowidze to nie na tym forum , podałem co należy sprawdzić! ...więc nie lipa a prawidłowo! świadczy o tym stwierdzenie:
        Zamieniłem przekaznik tylnych swiateł z przekaznikiem od szyb i niestety przekazniki sa dobre
        (też bym chciał by to było proste) zatem obwody elektryczne należy uznać za sprawne.... i jedziemy dalej...
        dlaczego na "krotko" nie moge szyby opuszczac? i dlaczego moge ja obnizyc przelacznikiem od pasazera a od kierowcy juz nie?
        nie wykluczone (i taką diagnozę w 90% dostaje się w ASO) że uszkodzeniu uległ panel sterowania kierowcy.
        tego zapisu nie rozumiem:
        - na krótko, czyli bezpośrednio 12v i masa - szyba w dół nie rusza.
        - przełącznikiem od pasażera działa - opuszcza się. (tu nie rozumiem jak to możliwe że na krótko nie działa w dół. Prędzej na krótko coś działa niż po przełączniku.
        - przełącznikiem z panela kierowcy - nie działa.
        Jak mówię, pierwsze co zrobiono by w ASO to podmiana panela sterowania kierowcy.
        Wykluczając usterkę mechaniczną - kraksy nie było wiec nie ma powodu by mechanizm był zablokowany tym bardziej że w ściśle określonych sytuacjach działa.
        Skupiłbym się na panelu (całym panelu) sterowania w drzwiach kierowcy.

Mimo że we wpisie #1 w punktach 1-5 sporo napisałeś o diagnozie którą przeprowadziłeś, nie sposób z tego skorzystać nie posiadając przed oczami pinów o których mowa ta treść nie wnosi żadnej pomocy i trzeba łowić kluczowe informacje między wierszami np:
        jak szyba byla juz podniesiona przelacznikiem od kierowcy nie udało sie opuscic szyby
        to potwierdza tezę że panel kierowcy jest głównym pozderzanym.
        Last edited by rambo7; 20-03-2015, 10:53.
        Kierownik Działu Diesla

Comment

wrochen0402
          Co do tego zapisu
          - na krótko, czyli bezpośrednio 12v i masa - szyba w dół nie rusza.
          - przełącznikiem od pasażera działa - opuszcza się. (tu nie rozumiem jak to możliwe że na krótko nie działa w dół. Prędzej na krótko coś działa niż po przełączniku.
          to powiem szczerze ze i ja nie rozumiem dlaczego tak jest
          wymienie panel sterowania kierowcy i mam nadzieje ze bedzie ok
          Jeszcze raz serdeczne dzieki
          pozdrawiam

Comment

Working...
          X