Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Można tak podłączyć głośniki?

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Można tak podłączyć głośniki?

Proszę o pomoc i opinię w car audio.
    Honda civic sedan 2002. Front zestaw odseparowany jvc, wzmacniacz focal solid 4. Czy mogę z tyłu zamontować tylko głośniki średnio/niskotonowe infinity 6010, bez montażu tweeterów. Chodzi o głośniki z zestawu odseparowanego. Jeśli tak, to czy montować zwrotnicę i podłączyć do woofera, czy bez zwrotnicy od razu głośnik do wzmacniacza. Od razu napiszę, że sub do bagażnika odpada, bo potrzebuję przestrzeń bagażową.
    Czy jednak lepszym rozwiązaniem będzie jakaś para głośników współosiowych.

Jeżeli nie chcesz montować tweeterów to podłączasz tak:
    Radio -> wzmacniacz -> zwrotnica -> woofer

Zwrotnicę stosuje się po to, aby głośnik średnio-niskotonowy nie grał pełnym pasmem tylko rozdziela je na wysokie i niskie tony. Powinieneś dać zwrotnicę, głośnik będzie grał tylko niskimi i średnimi tonami.
    Pozdrawiam.
    Było Honda Civic VII EU8 D16V1
    Jest Seat Leon Cupra R310

Comment

Dzieki vip1993
      Nie to, że nie chcę, ale czy to ma sens - dwa zestawy odseparowane w aucie. Mam taki dylemat, bo nie mam pojęcia jak to zagra. W poprzednim aucie miałem infinity na przodzie i nakamichi 13cm współosiowe na tyle. Teram z tyłu jest miejsce na 16cm, więc tak rozmyślam co zrobić z posiadanym sprzętem. Napewno jvc pójdą na front.

Comment

Wiem dokładnie o co Ci chodzi. Nie chcesz, aby powstał harmider spowodowany dwoma zestawami z tweeterami. Ja bym dla próby wsadził same niskotonowce, a jeżeli w komplecie są tweetery to nie problem je zamontować, gdyby nie brzmiało to zbyt pięknie. Ja w swojej Hance mam na razie fabryczne nagłośnienie i głośniki wysokotonowe są tylko z przodu, a w drzwiach są 16cm głośniki z przodu, jak i z tyłu. Na jakość specjalnie nie narzekam, ale chciałbym zmienić radio i głośniki na inne, bo brakuje mi portu USB w radyjku
        Było Honda Civic VII EU8 D16V1
        Jest Seat Leon Cupra R310

Comment

Rozumiemy się w pełni. Spróbuję same woofery na tył i powinno być dobrze. Tak jak napisałeś, podłączenie ewentualne tweeterów nie będzie problemem. Z radiem miałem podobny problem, bo w poprzednim aucie było jvc kd-sh9101 - wyśmienicie dobry model, ale z czasem coraz bardziej tęskniłem za portem usb, zwłaszcza z tyłu radia. Obecne modele mają tylko na froncie usb, dlatego upolowałem jvc kd-r921bt, które to ma dwa porty usb i obsługę ipoda/iphona. Wygoda niesamowita, bo w schowku masz ipoda i wybierasz już wszystko z radia - nie trzeba zajmować miejsca kompletem płyt cd.

Comment

Working...
          X