Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

automat nie uruchamia wycieraczek po spryskaniu szyby

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• automat nie uruchamia wycieraczek po spryskaniu szyby

Witam
    Mam HB 1,7 CTDi z 2002r i właśnie pojawił się problem z wycieraczkami przedniej szyby. Dotychczas podczas spryskiwania szyby włączały się wycieraczki by przeczyścić szybę dwukrotnie aż nagle podczas jazdy przy kolejnym spryskaniu wycieraczki nie włączyły się i tak już zostało. Czy ktoś miał taki problem i jak to naprawić. Z góry dziękuję za szybką podpowiedź ponieważ o tej porze roku jest to niedogodność.
    Pozdrawiam

Sprawdzałeś bezpieczniki? BTW. zapoznaj się z regulaminem forum i zrób podstawowe rzeczy, które są tam zapisane

Comment

czyli nie wchodzą wycieraczki po spryskaniu szyby? ...ale wchodzą jeśli dźwignie dasz na biegi I II III w dół ? tak ?
      Kierownik Działu Diesla

Comment

Zamieszczone przez rambo7 Zobacz posta
        czyli nie wchodzą wycieraczki po spryskaniu szyby? ...ale wchodzą jeśli dźwignie dasz na biegi I II III w dół ? tak ?
        Witam
        Tak właśnie, we wszystkich innych pozycjach wyłącznika wycieraczki działają
        pozdrawiam

Dzięki za pouczenie wezmę je głęboko do serca
        Last edited by rambo7; 17-11-2014, 21:18. Powód: edit

Comment

Krzymiesz to weź sobie jeszcze do serca żeby nie pisać posta pod swoim postem tylko skorzystać z możliwości edycji bo zrobi się bałagan
          Moja ko-Hanka http://www.civicforum.pl/showthread....ck-Mój-TYPE-R

Szerszeń by grzes41gt https://www.civicforum.pl/showthread...�-by-grzes41gt
          sigpic

Comment

przepraszam, ale ja nie ironizowałem tylko chciałem się upewnić czy dobrze rozumiem bo o takim przypadku nie słyszałem!
            Jest to rzecz niesamowita czyli da się ... ja też tak chce! aby mi się nie załączały wycieraczki po spryskaniu szyby , to jest opcja doskonała!
            Nie wiem jak to "popsuć" ale chętnie u siebie bym to "popsuł" by dało się pryskać nawet cały zbiornik, ale wycieraczki mają chodzić tylko wtedy kiedy ja chce a nie kiedy automat mi je załączy.
            To sie wzięło z nie wiem z czego?? żeby zaraz po spryskaniu załączały sie wycieraczki! w żadnej normalnej hondzie przed rokiem 2001 tego nie ma.
            Jestem (byłem) przekonany że tym steruje jakiś układ który jest scalakiem i nie da się tego zadania podzielić ..a jednak.
            Nie wiem jak to naprawić i co zasugerować al jak byś do tego doszedł to koniecznie napisz ... bo ja dokładnie tak chce osobno pryskać i osobno wycierać.
            Kierownik Działu Diesla

Comment

Zamieszczone przez rambo7 Zobacz posta
              Jest to rzecz niesamowita czyli da się ... ja też tak chce! aby mi się nie załączały wycieraczki po spryskaniu szyby , to jest opcja doskonała!
              Nie wiem czy wszystkie typy tak mają ,ale u mnie jak sobie pyknę tak delikatnie(ale szyba spryskana)to wycieraczki się nie załączą.Dopiero gdy dłużej przytrzymam to uruchomią się wycieraczki.

Comment

Zamieszczone przez FLINSTON Zobacz posta
                Nie wiem czy wszystkie typy tak mają ,ale u mnie jak sobie pyknę tak delikatnie(ale szyba spryskana)to wycieraczki się nie załączą.Dopiero gdy dłużej przytrzymam to uruchomią się wycieraczki.
                U mnie dokładnie tak samo
                Moja ko-Hanka http://www.civicforum.pl/showthread....ck-Mój-TYPE-R

Szerszeń by grzes41gt https://www.civicforum.pl/showthread...�-by-grzes41gt
                sigpic

Comment

no ok, tak jak piszecie jest prawidłowo. Natomiast ja bym chciał bo tak było np. w IVgen że osobno pryskanie, osobno 1 szybkie przetarcie, osobno kolejne stopnie. Mogłem tylko pryskać i do tego ja decydowałem kiedy przetrę jednocześnie popychając dźwignię w pozycje "raz przetrzyj", teraz w VII gen jest tak że przytrzymam 2-3 sek już ramiona latają to jest nienormalne! argumentuję to tym że po 1-2 latach szyba jest porysowana i nie ma możliwości jej nie porysować - to jest tak zrobione że ma się porysować. Ja wiem że producent tłumaczy się wygoda, ale dlaczego ze mnie musi od razu robić idiotę lub w zamyśle od razu "blondynę" ?
                  Bardzo sobie chwaliłem sposób gdy np. w zbiorniku spryskiwacza zostało 2L płynu letniego a przyszły mrozy - wyjąłem rurkę wsadziłem do pojemnika nacisnąłem dźwignię i spuściłem płyn zalałem zimowy.
                  Teraz jest problem, by tak zrobić bo wycieraczki przez 1 min napieprzają jak głupie i to nie koniec bo unieść się ich nie da bo walą o rant maski, wiec trzeba: jakiś pojemnik umocować pod maską do niego rurkę potem ramiona unieść by wycieraczki nie wycierały na sucho szyby i spuścić płyn a ramiona przez 1 min napieprzają w powietrzu, chore, chore i jeszcze raz chore, medal dla debila kto to wymyślił.
                  Dlatego interesuje mnie ten "problem" bo to jest doskonałe rozwiązanie i chętnie bym takie sobie zapodał pryskanie to jedno wycieranie to drugie.
                  Kierownik Działu Diesla

Comment

Nie pisałem ponieważ wyjechałem na dłużej, wycieraczki wróciły do normalnej pracy, widocznie jakieś czary, ale dzięki za zainteresowanie

Comment

Working...
                    X