Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jakie głośniki Civic VII 2004 najlepiej bez wzmacniacza

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Jakie głośniki Civic VII 2004 najlepiej bez wzmacniacza

Witam wszystkich serdecznie!
    Mam zamiar w swojej Hani zmienić audio, mam zamontowane radio Sony CDX-GT440U 4x52w, niestety seryjne głośniki nie grają zadowalająco ;/ narazie chce wymienić w przednich drzwiach i je wygłuszyć matami, niestety nie wiem jakie głośniki zagrają na tym radiu bez wzmacniacza. Myślałem o głośnikach typu Helix blue, jbl. za kwote 200-300 zł. Czy ma je ktoś może zamontowane ? może się podzielić informacjami? Przeczytałem chyba wszystkie posty o car audio i sam nie wiem co myśleć.
    Prosiłbym o Waszą pomoc
    Pozdrawiam!

witamy się w odpowiednim dziale tam zapraszam.
    co do tematu to tak, z radiem w układzie jak masz żadne głośniki nie będą pracować dobrze, tu raczej nie kwestia głośników a końcówki mocy radia Sony.
    Jakie radio byś nie wsadził i jakie głośniki byś nie wsadził w układzie jak zaproponowałeś nie uzyskasz oczekiwanego efektu, nie tędy droga i szkoda kasy.
    Dla sprawdzenia tego co tu napisałem wsadź najprostszy i nawet przeciętnej mocy wzmacniacz 4 kanałowy w układ jak masz czyli radio Sony i fabryczne głośniki to zobaczysz co się będzie działo! ?! .. nie uwierzysz jak mogą grac fabryczne głośniki . jak to sprawdzisz i się przekonasz to wtedy się zastanowisz jakie głośniki dobrać, z podanych proponuję markę JBL.

Tak że jeśli najpierw nie wsadzisz wzmacniacza i nie obudzisz fabrycznych głośników to wymiana głośników nawet na pozłacane i wygłuszanie matami kompletnie nic nie da, ..no może 5% się polepszy ... ale jakim kosztem?! a chyba nie o to Ci chodzi .
    Podpowiadam na bazie własnych doświadczeń , spróbuj a się przekonasz.

... mówisz ..bez wzmacniacza ...hymmm to sensu nie ma ... bo, wsiądzie ktoś do auta i powiesz, fajne mam radio głośniki mnie kosztowały xxxzł ... ale usłuszysz komentarz...stary! wydałeś tyle kasy a to nie gra! ni hu hu ! ,
    gwarantuję Ci że zostaw fabryczne głosniki i zapodaj 4 kanałowy wzmak za nawet 200zł ... komu nie puścisz muze będzie pytał ...stary jak to zrobiłeś że to tak dobrze czysto i mocno daje?!
    ... wtedy prawdopodobnie będziesz musiał wygłuszyć drzwi bo zaczną wchodzić w rezonans a przy okazji zastanowisz się czy będzie sens wydawać na głośniki.
    Last edited by rambo7; 01-09-2014, 14:27.
    Kierownik Działu Diesla

Comment

Serdecznie dziękuję za odpowiedź i poradę, bo pod tym względem nie brałem seryjnych głośników pod uwagę,
      Jednocześnie dałeś mi bardzo dużo do myślenia i nasunęło mi się parę pomysłów. przy zakupie wzmacniacza musiałby być 4 kanałowy ? każdy kanał pod głośnik czy jakby miało być to rozwiązane? kupując wzmacniacz myślałbym już trochę przyszłościowo, mianowicie włożenia jakiegoś nie za dużego suba, z głośnikiem jbl GT5 , GT5-12, np i ewentualnie głośniki w drzwiach na jbl lub hertz'e , dlatego też ilo kanałowy wzmak i jakiej mniej więcej mocy by musiał być, mogą być konkretne modele.
      Następne pytanie, w jakim miejscu najlepiej usytuować wzmacniacz i jak połączyć seryjne głośniki z wzmacniaczem, który będzie znajdować się np. w bagażniku. Czy ktoś przeprowadzał zabieg wymiany seryjnej instalacji?

Comment

no i właśnie, tymi pytaniami wchodzimy o Level wyżej, ale czy o to Ci chodzi? zacznijmy od początku pomysłu ... miały byc tylko lepsze głośniki do typowego radia (ono oczywiście 52W nie ma - z tego zdajesz sobie sprawę ? tam realnej mocy na końcówce jest jakieś 7W RMS góra) dlatego..taki układ gra ... jak gra - czyli bardziej pierdzi niż gra im głośniej - tym np mniej basu i dynamiki .
        ... Wzmak 4 kanałowy byłby idealnym rozwiązaniem bo osobno masz moc na przód i tył. W przypadku decyzji na układ: przód - tuba lub przód - tył fabrycznie tak jak jest oba układy brzmiały by mocno, zdecydowanie lepiej dynamicznie i słyszalny wyraźny Bass. Przy układzie z Tubą efekt podwojony a nawet potrojony w przypadku tuby aktywnej, czyli efekt typu "dupe urywa a dach sie unosi".
        Co do mocy to od razu mówię nie mierz wysoko - bo nie ma sensu. Wzmacniasz w zakresie 30-80W całkowicie wystarczy nawet używany byle sprawny i w miarę markowy. Mam cały czas na uwadze koszty! oraz to że tylko chciałeś polepszyć dźwięk wymieniając głośniki fabryczne na inne ... wiec zalecam nie przesadzać i nie rozpędzać się z pomysłami! bo przy układzie gdybyś tylko wsadził wzmak - to już uzyskujesz efekt 10 x lepszy ! ...10x! Jeśli zatem zdecydujesz się na niewielką ingerencję w polepszenie brzmienia to nie będzie trzeba ciągnąć dodatkowych kabli i przy wzmaku 30W fabryczna instalacja spokojnie da radę, czyli nie robisz kosztów i nie zmieniasz fabryki.
        W każdym z układów o którym pisałem dostajesz poprawę brzmienia o 300% a wydatki nie pochłoną więcej niż na dobrej klasy 4 głośniki.
        Proponuję takie układy optymalne nie wymagające wiele zachodu i nie generujące istotnych przeróbek:
        1. Radio Sony + fabryczne głośniki + wzmak 4 kanałowy ( 2 kanałowy nie daje możliwość wtedy ustawień a to może się okazać potrzebne - wiecej mocy mozna przekazać na tylne głosniki np. mocniejsze.).
        2. Radio Sony + fabryczne przody (lub mocne JBL) + tuba (tylna para zmostkowana z przodami albo odłączona całkowicie)
        Większej mocy wzmak narobi tylko "kłopotów" bo, instalacja nie da rady a jak mówię wsadź najsłabszy wzmak jaki jest na rynku a fefekt będzie zdecydowany na +.
        Na forum jest kilkanaście tematów w podobnych kwestiach, zapoznaj się ale przestrzegam w pójście w zbyt dużą moc.
        Kierownik Działu Diesla

Comment

co do mocy mam wyobrażenie ile tej "mocy" można wyciągnąć z tego radia.... narazie myślę aby zrobić 4 głośniki pod wzmacniacz, jednak jak wiadomo apetyt później urośnie...koszty wiadomo w miarę możliwości nie duże, wolałbym nie ingerować w standardową instalację, dlatego najpierw wolę przedyskutować kilka opcji z fachowcami będzie wzmacniacz gigant no to niestety standardowe głośniki nie dadzą rady jak i instalacja będzie lipna.... w późniejszym czasie myślę, że została by opcja przód pod wzmacniacz tył seria lub wyłączone i tuba,

czy wzmacniacz tego typu, przytoczę przykład https://allegro.pl/wzmacniacz-blaupu...552539608.html nadaje się? bo patrząc na te suche dane, nie mające nic wspólnego z rzeczywiostością, nie wiem co wybrać ;/ chciałbym, żeby wzmacniacz nie był za mocny dla standardowych głośników, jednoczenie abym mógł podłączyć pod niego lepsze głośniki i skrzynię z głośnikiem gt-5.
          jeżeli masz inną propozycję to poproszę.... na alledrogo widziałem zestawy głośników wraz ze wzmacniaczem ale pytanie czy odpowiednim? ;/
          Załączone pliki
          Last edited by rambo7; 08-09-2014, 13:32.

Comment

Zamieszczone przez beczus91 Zobacz posta
            będzie wzmacniacz gigant no to niestety standardowe głośniki nie dadzą rady
            ... oczywiście żę dadzą radę , kto Ci każe ustawiac go na max!!?? ... Giganta ustaw na 10% mocy i wszystko hula .

Ja podając Tobie inna idee złożenia zestawu mam cały czas na myśli (w głowie) Cel - czyli - jak to będzie brzmieć?
            Więc jeśli nawet przewymiarujesz [Watt] ze wzmacniaczem to nikt Ci nie każe kręcić go na max! .
            Możesz zazwyczaj ustawić końcówkę mocy ...optymalnie ... czyli w taki sposób by aktualna instalacja wraz z głośnikami w danej konfiguracji dawała radę.
            Wymienisz głośniki na Giganty ...odkręcisz na 50-60%.
            Czyli jeśli ustawisz wszystko optymalnie nawet mocny wzmacniacz do słabszych głośników - to i tak to będzie grać duuuuużo lepiej niż samo radio i pozłacane głośniki - więc Cel jest osiągnięty z naddatkiem. natomiast jeśli juz myślisz obawiając się o trwałość np głośników i instalacji - to już masz w głowie chęć odkręcania więcej ...? ...czemu ? ...przecież nie to jest Celem? ... daję to pod rozwagę ...bo widzisz ... odzywa się typowe działanie ... skoro można to czemu nie? .
            No wiec nie rozważaj czy dany wzmacniacz nie będzie za mocny dla standardowych głośników - bo to nie ma znaczenia (mając Cel na uwadze) bo ustawiając Wzmak na 20% jego możliwości uzyskujesz o 300% lepsze brzmienie niz na samym radiu, juz Cel jest osiągnięty z naddatkiem 3 krotnym .
            Kabli nie popalisz, głośniki niech pracują na 80% możliwości i tak na Maxa odkręcał nie będziesz bo będą za duże zniekształcenia, odkręcał będziesz przy ustawionym Wzmaku na 20% góra połowę gałki (skali) na radiu i juz będzie ogień! Nooo na tyle będzie różnica że uhhh a światła mijania nie będą przygasać .
            Ja wiem że jak się wsadzi Wzmak ... i odpali system to się od razu zapomina o tym jak grało wczesniej ...wrócić do układu wcześniejszego już nie idzie ... a od razu powstaje zamysł ... ile można więcej.... juz człowiek zapomniał o tym żę chce tylko ....tylko uzyskać ciut, ciut lepsze brzmienie niż fabryczne ...bo tak chciałeś na początku ...wiec jeśli nie przesadzisz ...to wszystko będzie ok.
            Każdy kto wsadził wzmak to od razu "nasłuchuje" kto inny brzmi lepiej ... i się okaże sa są lepsi a jakże ..ale pamiętaj że Ty chciałeś grac ciut, ciut lepiej niż fabryka ?! ..prawda ? ... noo a przy obojętnie jak słabym wzmaku grasz 3 razy lepiej niż przeciętny każdy układ standardowy nawet w aucie klasy Premium! nie zapominaj o tym.

Co do Wzmaka Blaupunkt EMA 455 bardzo fajny sprzęt do standardowej (a w perspektywie nawet rozbudowanej) instalacji audio.
            Pisze tam: Dodatkowo duża rezerwa mocy tego wzmacniacza zapewnia doskonalą jakość dźwięku. To nie jest po to by odkręcać go na MAX! to po to by generować jak najmniej zakłuceń i szumów . W domu tez nie słuchasz TV na MAX? - prawda? ... a co się dzieje gdy dasz np. TV głośność na MAx ... a Tuner Satki na Min. ... ? szumi jak cholera ... bo wzmacniacz TV chodzi na MAx by wzmocnić słaby sygnał Satki ... to jest bez sensu! prawda?
            Matka mnie tak ostatnio pyta ... synu czemu mi tak szumi TV?? ;( ... ja mówie Daj na 90% mocy z Staki a 10% głośność TV ...zrobiła sie cisza a dźwięk jest idealny ... zdziwiona .
            Ma wszystko co trzeba łącznie z modelowaniem sygnału Lewel na Przód i tył dla każdej pary głośników - tu wysterujesz ile mocy ma wychodzić i jak mocny sygnał, ustawiając optymalnie nie ma Max jego możliwości nic nie popalisz ani nie zdemolujesz.
            Naddatek mocy wzmacniacza jest pożądany, ustawiony na 20-40% nie będzie generował zakłóceń a sygnał będzie bardzo czysty.
            Posiada od razu Chi-Che do podłączenia Plug-Play do Radia. Wystarczy skorzystać z istniejących kabli instalacji samochodowej lub dodatkowy kabel do tuby - tu będzie wymagane.

Zobaczysz że non stop słuchać głosno się nie da, najbardziej co jest w układzie z tubą niesamowite i zarazem nie do osiągnięcia w standardowej instalacji głośnikowej przeciętnego auta to potęga basu gdy słucha się cicho .
            Większość aut jak jedzie 100km/h to trzeba dać głośniej i tak "sobie grają" rzecholą basu ledwo co.
            Ustawienie mocniej kanału dla np. tuby (a ciszej dla głośników) da efekt że będziesz ustawiał na 1/5, 1/4 mocy Radia bo bas juz będzie masował plecy będzie docierała głębia głośniki (w drzwiach) nie będą się do Ciebie drzeeeeć !
            Nie szum kuł będzie zagłuszał radio a ... w końcu Radio subtelnie będzie zagłuszać szum kół, przy tym da się nawet rozmawiać ... i taki układ jest najbardziej pożądany i akceptowalny - nikt Ci nie powie daj ciszej gdy słychać dokładnie cały zakres pasma Hz ale nie będzie dawać po uszach.

Co do technicznych rozwiązań jest jeszcze kwestia gdzie go zamontować?
            Więc ważne by był w miarę mały gabarytowo. Fajnie by było go zmieścić gdzieś we wnęce Konsoli środkowej - Konsole trzeba rozebrać - jak ? - znajdziesz w dziale "Zrób to sam".
            Jeśli by się udało to do bagażnika wystarczy pociągnąć w podłodze tylko kable np. do tuby. W przypadku podłączenia do istniejącej instalacji głośnikowej to wszystko jest w konsoli i było by najłatwiej, noo ale tam dość ciasno ... i trzeba rozważyć co gdzie umieścić. Zrób wcześniej rozpoznanie co gdzie wmontować.
            Last edited by rambo7; 03-09-2014, 09:14.
            Kierownik Działu Diesla

Comment

Cel jaki chcę uzyskać to przyjemne brzmienie bez przesadyzmu, że słychać mnie z 10km standardowe głośniki wiadomo.... hmmm... nie ma niestety z nich nic przyjemnego.... ma być nie super głośno tylko chce uzyskać czysty dźwięk. dlatego chciałem wymienić głośniki bo sądziłem, że tu już raczej nic z nich się nie wyciągnie, a jednak ! narazie bedą standardowe głośniczki i wzmacniacz a później może dojdzie skrzynia basowa dla masażu pleców co do wmacniacza nie chce jakiegoś ogromnego chce żeby dawał sobie rade z głośnikiami i ewentualna tuba.

Hmm no z zamontowaniem pewnie będzie mała przeprawa ale myśle że da się coś zrobić chciałbym jak najmniej ingerencji w instalację i jak najmniej przeróbek . Teraz kupić wzmacniacz i zacząć działać

Serdecznie dziękuje za bardzo porządną porade ! będą wądpliwości z mojej strony będę pisał

Comment

Working...
              X