Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Alarm - Samoczynne włączenie podczas jazdy

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Alarm - Samoczynne włączenie podczas jazdy

Witam,

od 2 dni mam problem z alarmem w swoim samochodzie.
    Otóż podczas jazdy co +/- godzinę słyszę jednokrotne beep po czym po 10 sekundach włącza mi się alarm i wyłącza po dosłownie jednej sekundzie. Tak działo mi się 2 dni temu, wczoraj było ok a dzisiaj podczas jazdy do pracy znów to się stało (za każdym razem tak samo, wpierw beep a po 10 sek. alarm).

Nie za bardzo znam się na elektronice ale czy może być to spowodowane wyczerpującą się baterią w pilocie czy bardziej jakieś zwarcie na obwodach?

Wygląda to zwarcie mikrostyka w pilocie pod wpływem drgań lub stukania o plastiki na wybojach. Ale jakoś mało to prawdopodobne?? Bo pewnie otwierasz i zamykasz normalnie. Trudno ocenić. Wydaje mi sie że impuls o uzbrojeniu alarmu musi wyjś z pilota bądz masz opcję Protektor car stop czyli auto blokada ale wtedy powinien być przycisk specjalny i nie wyłączałby się sam po 1 sek.

Comment

ważne też czy jest to w regularnych odstępach czasu, czy występuje jakaś inna regularność? czy występuje to w dni dżdżyste czy słoneczne kiedy wnętrze mocno nagrzane? czy jest to zupełnie dowolnie losowo bez względu na okoliczności?
      Z doświadczenia zauważyłem że takie niedomagania występują w układach centralek zarządzających systemem alarmowym jeśli ta dobija wiekiem do 10 lat.
      Nawet po zmianie bat. pilota, a nawet samego pilota sytuacja jest bz.
      Czasem może to być spowodowane jakimś czynnikiem np. gdzieś jakis kabel zwiera tzw. masę i indukuje zazbrojenie i rozbrojenie - jest luźny.
      Bywały przypadki usterki czujnika w drzwiach lub klapy bagażnika lub maski - któraś krańcówka obluzowana lub prze-korodowany kabelek w miejscu styku z czujnikiem.
      Powodów może być wiele.
      Dobrze by było sprawdzić w instrukcji jeśli masz - bo być może jest to tzw. komunikat o błędzie.
      Najczęściej jest lista Kodów alarmowych które po ściśle określonym odgłosie "mówią" - informują właściciela co jest przyczyną - komunikatu.
      Tematy elektryczne są bardzo trudne do weryfikacji przez On line. W zasadzie to nic nie wiemy o tym alarmie, jaki i od kiedy siedzi ani żadnych danych ... dlatego tu poleciłbym jednak sprawdzony z dobrymi opiniami warsztat który zajmuje się alarmami samochodowymi.
      Jeśli mogę podpowiedzieć to tylko tyle że jeśli za diagnostykę zaśpiewają więcej niż 100zł (a alarm ma blisko 10L) to daruj sobie i rozważ zakup i montaż całego nowego zestawu.
      Last edited by rambo7; 01-09-2014, 14:00.
      Kierownik Działu Diesla

Comment

Working...
      X