Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Podnośnik szyby lewy przód

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Podnośnik szyby lewy przód

Witam, w ostatnim czasie w mojej hondzie uszkodzeniu uległ podnośnik szyby od strony kierowcy. Bardzo ciężko znaleźć używaną część na wymianę, udało mi się znaleźć kilka mechanizmów w przystępnej cenie ale do samochodów w wersji angielskiej ( z kierownicą po prawej stronie). Mechanizm od anglika ma przewód z 2 pinami a u mnie jest 6, ponieważ do silnika mechanizmu wchodzą 2 kości do jednej 2 przewody a do drugiej 4, natomiast w angliku jest tylko 1 kość z 2 pinami. Pan który chciał mi sprzedać mechanizm do anglika zapewniał, że wystarczy przełożyć moj przewód z 6 pinami do mechanizmu (żeby można było się wpiąć do kości w drzwiach która ma 6 pinów) który on oferuje i wszystko powinno działać. W tym przypadku jedna z kości pozostanie nie podłączona.... Czy to będzie działać? Nie chciałbym kupować w ciemno a nie mam możliwości sprawdzenia tego w praktyce.

Honda Civic 1.4i 2005r 5D

tzn. z Twojego opisu mieszają się tu 2 sprawy,
    1. mechanizmu podnoszenia szyby - mechanicznego ramienia podnośnika szyby,
    2. przewody i układ elektryczny.

Więc po co się miotać z elektryką która jest sprawna? można ją zostawić jak jest a zamienić tylko mechanizm ramienia.
    po jednym przeczytaniu trudno wychwycić, o co chodzi?
    Kierownik Działu Diesla

Comment

No własnie nie wiadomo czy elektryka jest sprawna bo po opadnięciu szyby naciskałem na przycisk co mogło spowodować uszkodzenia silnika. Poza tym nikt nie sprzeda samego mechanizmu ramienia bez silnika bo to chodzi jako komplet, juz przóbowałem na szrocie kupić sam mechanizm ale właściciel powiedział że albo całość albo wogóle bo pozniej samego silnika nikt mu nie kupi.

Comment

to na początek sprawdź co jest uszkodzone?
        - podepnij kabelkami 12V bezpośrednio do silnika i sprawdź czy on pracuje? - możliwe że bezpiecznik jest spalony?
        - jeśli silnik pracuje to sprawdź mechanizm.

Jeśli silnik nie reaguje to sprawdź czy w momencie naciśnięcia przycisku pojawia sie 12V na kostkach.
        Kierownik Działu Diesla

Comment

Zamieszczone przez rambo7 Zobacz posta
          tzn. z Twojego opisu mieszają się tu 2 sprawy,
          1. mechanizmu podnoszenia szyby - mechanicznego ramienia podnośnika szyby,
          2. przewody i układ elektryczny.

Więc po co się miotać z elektryką która jest sprawna? można ją zostawić jak jest a zamienić tylko mechanizm ramienia.
          po jednym przeczytaniu trudno wychwycić, o co chodzi?
          W jaki sposób powinno się wymieniać ten mechanizm? Ja podczas wymiany linki rozkręciłem go w ten sposób że ściągnąłem pierscień segera zabezpieczający wałek połączony z rolką na która nawinięta jest linka mechanizmu a następnie wyjąłem całość tzn wałek razem z rolką. Czy nie narobiłem sobie za duzo roboty? Może da się ściągnąć tylko samą rolkę z uszkodzoną linką bez rozkręcania całości? Teraz mam problem z powtórnym założeniem pierscienia segera który zabezpiecza wałek przed wysunięciem poniewaz nie mam odpowidnich szczypiec.

Comment

Dodam że najczęściej padają przełączniki, mechanizmy to rzadkość
            Podłącz w miejsce nie działającego przełącznika któryś ze sprawnych i na wszelki wypadek wyklucz tą ewentualność.

Comment

Working...
            X