Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Brak świateł mijania 7-gen.

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Brak świateł mijania 7-gen.

Witam wszystkich i proszę o pomoc.
    Otóż mam problem ze światłami w moim Civicu 7 gen.
    Wczoraj gdy wyjeżdżałem z domu wieczorem i włączyłem światła, te się nie zapaliły, znaczy tylko mijania, postojówki i tylne swiecą normalnie.
    Zdziwiony, wyszedłem z auta, obszedłem je do okoła i wtem, światła mijania nagle same cudownie się włączyły Zadowolony wsiadłem i wyjechałem z podwórka i wtem światłą (przednie mijania) znowy zgasły. Od tej pory już się nie zapaliły. Dodam że chodzi tylko o przednie światła mijania, ponieważ drogowe, postojówki jak i tylne działają normalnie.
    Sprawdziłem bezpieczniki pod kierownica jak i te w komorze silnika, wszystkie są sprawne. Przekaźniki raczej tez, bo gdy przekręcam włącznik świateł z OFF na postojówki to słychać jak przekaźnik pod kierownicą pyka i światła mijania się zapalają, następnie gdy przekręcam dalej z postojówek na mijania, to znowu słychać przekaźnik w skrzynce, w komorze silnika (zamieniałem tez te przekaźnik z innymi) ale świateł mijania brak.
    Oczywiście żarówki tez mam sprawne.
    Proszę o pomoc i jakieś podpowiedzi gdzie szukać i co sprawdzić.
    Z góry dziękuje i pozdrawiam
    Greg

przeanalizuj jeszcze raz Przekaźniki i bezpieczniki: https://www.civicforum.pl/showthread...ieczniki/page2
    Kierownik Działu Diesla

Comment

oki, posprawdzam jeszcze raz

Edit:
      Żarówki mam sprawne, podmieniłem na inne.
      Dwa przekaźniki, te w skrzynce pod maską, odpowiedzialne za lewe i prawe światło mijania PSTRYKAJĄ.
      Przekaźnik w bezpiecznikach pod kierownicą też PSTRYKA
      Bezpieczniki sprawdziłem miernikiem, też są sprawne.
      ... a światła, raz są raz nie ma! włączają się kiedy chcą i gasną kiedy chcą! Brakuje mi już pomysłów.
      Last edited by rambo7; 11-09-2013, 10:48.

Comment

w takim razie brakuje tzw. MASY posprawdzaj wszystkie okoliczne sploty masowe. Jako że gasną i zaświecają się 2 (H4) to problem jest gdzieś na jednej linii.
        Sprawą w starszych modelach (typową) było wypalanie styków manetki pająka! - tej manetki którą się światła przełącza, przez nią płynie 12V, jak jest wypalona tak właśnie się dzieje. Spróbuj stanąć naprzeciw jakiejś ściany (by od razu widać czy coś świeci/łączy czy nie) - pobaw się samą manetką. Naciskaj ją ruszaj itd, sprawdź co się da zrobić dociskając ją itp.
        Manetka pająka, spina masą obwody i razem świecą się obie lampy, jak nie łączy to świeca loteryjne (ale cały czas razem, nie osobno) - dokładnie tak, jak opisujesz.
        Last edited by rambo7; 11-09-2013, 08:40.
        Kierownik Działu Diesla

Comment

Dzięki Rambo7
          Tej manetce się nie przyglądałem, bo myślałem ze po to są przekaźniki, aby nie wypalały się styki w przełączniku zespolonym (tak jak za starych czasów w maluchu) ale widać nie do końca tak jest tak jak myślałem...

Comment

sterowanie masą w elektryce samochodu jest świetną sprawą nie biegną po karoserii km kabli, ale ma to swoje słabe strony - jak np. takie sytuacje.
            Coraz bardziej jestem przekonany o defekcie/wypaleniu się styków panewek w przełączniku manetki pająka.
            Kierownik Działu Diesla

Comment

Kwestię tego problemu opisałem tu https://www.civicforum.pl/showthread...C5%82a+dzienne montując światła do jady dziennej.

Fubu, przeczytaj opis Układu a najważniejsze czerwonym kolorem to jest odpowiedź na Twoje kłopoty! .

Używam już 2-gi rok - rewelacja !!!!!!
              Last edited by rambo7; 11-09-2013, 10:57.
              Kierownik Działu Diesla

Comment

Working...
              X