Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Ekranowanie? Problem ze zmieniarką MP3

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Ekranowanie? Problem ze zmieniarką MP3

Zacznijmy od tego:

Dzisiaj zainstalowałem zmieniarkę mp3, kupiłem używkę, kabel dość gruby, w jednym miejscu lekko nacięta guma i widać ekranowanie kabla.

Na parkingu wszystko brzmiało super i przyjemnie. Sprzęt działa, szybko i zwinnie. Ale po 10 minutach jazdy usłyszałem przy ruszaniu dziwny pisk, tak jakby jakas turbinka chodziła, taki ciągły świst zależny od obrotów silnika.
    Jestem pewien, że to zakłócenia na zmieniarce bo wyłączając ją zapadała cisza.

I tu pojawia sie moje pytanie. Czy da się jakoś odizolować, ekranować, zrobić cokolwiek, żebym tego świstu nie słyszał?

Kabel idzie od radia do schowka.

Ktokolwiek ma jakiś skuteczny pomysł?
    Honda Civic 1.8 i-VTEC 4D

Nikt nie ma pomysłu?
    Próbowałem Ferryt na kabelku - nic.

Zakłocenia pojawiają sie tylko przy włączonej zmieniarce (emulatorze) i tylko na lewych głośnikach. Po prawej stronie wszystko jest okej.

Słyszałem coś o filtrze na zasilaniu ale jakby był problem z zasilaniem emulatora to nie piszczało by w obu kanałach?

Comment

Jak dla mnie, coś będzie z kabelkami idącymi do lewych głośników. I miałbym rację, gdyby nie działo się tak tylko na zmieniarce
      Jakbyś miał ochotę i czas, mógłbyś je przelecieć, czy się tam gdzieś izolacja nie przetarła.
      Mojemu bratu co jakiś czas piszczał lewy przedni głośnik i to niezależnie od czegokolwiek. Mówił, że musi po nim bić, by przestał piszczeć i grał dalej.
      Podłożyłem mu gumowe podkładki w miejscach mocowań głośnika do drzwi (pod śrubki) i problem ustał.
      Tak jakby dostawał lewe napięcie od masy. Coś jak prądy błądzące.
      Serio nie mam lepszych pomysłów

P.S.
      a ten widoczny ekran zaizolowałeś, czy pozostawiłeś "samopas" tak jak było?
      Przydałoby się to zaizolować
      sigpic
      UFO, 1.8 Sport
      Chcesz instrukcję serwisową? Mam ją tu

Comment

No właśnie chłopaki z PSG też podrzucili ten pomysł, no ale gdyby była pętla zrobiona to by piszczało non stop, a tak na płytach i na radiu nic się nie dzieje.
        A ten element izolacją taką normalną pociągnąć?

Comment

Od tego trzeba było zacząć. Na 12V wystarczy zwykła taśma izolacyjna z najbliższego sklepu.
          Kilka (dosłownie) warstw w zupełności wystarczy.
          sigpic
          UFO, 1.8 Sport
          Chcesz instrukcję serwisową? Mam ją tu

Comment

Working...
          X