Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

alarm i zapłon

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• alarm i zapłon

Nawet nie wiem, czy dobrze zatytułowalem wpis i czy jest w odpowiednim dziale.
    Oto problem: samochód nie zapala. Włączam zapłon - kontrolki się zapalają i gasną, radio gra. Przekręcam dalej - kontrolki przygasają, włącza się alarm, miga zielony kluczyk. Jakby samochód odmawiał zapalenia.

W sobotę wróciłem znad morza - wszystko było w porządku, samochód stał dwa dni.
    Uznałem że to rozładowany akumulator (coś mi się wydaje, że miałem cały czas zapalona lampkę wewnętrzną.
    Kluczyki są oryginalne.
    Samodiagnostyka alarmu - 4 impulsy diody, czyli czujnik ciśnienia, wybita szyba. Nic mi to nie mówi.
    Nawet nie mam jak podjechać do jakiegokolwiek warsztatu.

Na razie się ładuje.
    Czy to jest dobra intuicja?
    Civic VII gen. 1.4 90KM 2004

Od się mogę powiedzieć tylko, że o ile się nie mylę to zielony kluczyk oznacza coś z immobilizerem. Zakładam, że po prostu jest to jakieś zabezpieczenie.
    C I V I ɔ - It Drives You. Mój R18Z4.

Comment

Wstyd się przyznać...
      Oczywiście, że wycie alarmu przy zapłonie brało się z rozładowanego akumulatora. Po naładowaniu wszystko działa jak należy. Wszystkiemu winna lampka sufitowa.
      Nie warto o tym pisać, bo to oczywistości. Chcę tylko dla porządku zamknąć wątek.

PS Banalność wyjaśnienia, że zielona lampka-kluczyk to sygnalizacja immobilizera, da się usprawiedliwić jedynie banalnością problemu.
      Civic VII gen. 1.4 90KM 2004

Comment

Working...
      X