Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Czujniki parkowania - tył montaż w 5D.

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Czujniki parkowania - tył montaż w 5D.

Witam chciałbym zainstalować czujnik parkowania w tylnym zderzaku. Być może ktoś z was już to robił i będzie mi w stanie pomóc. Mianowicie jak przebić się z wiązką kabli z bagażnika do zderzaka - najlepiej bezinwazyjne, może jest jakieś miejsce, jeżeli nie to co polecacie ???
    druga rzecz to podpięcie przewodów - pod światło od wstecznego będzie dobrze ? może ktoś się orientuje gdzie w bagażniku znajdę kostkę ?

Ja podczas montażu przeprowadziłem kable pod uszczelką, najpierw zamontowałem czujniki w zderzaku (po wcześniejszym sprawdzeniu czy działają) potem przez uszczelkę dostałem się do bagażnika. Podłączyć możesz jak najbardziej do żarówki wstecznego ( ja tak mam), bezpośrednio do obudowy żarówki. Idąc dalej centralkę umieściłem za kloszem, ale mniej więcej nad nadkolem idealnie się wpasowała nic nie stuka nic nie lata.

Comment

OOOOO fajnie - możesz dać fotkę tej uszczelki z miejscem prowadzenia kabla ? było by naprawdę super

Comment

Ja podczas montażu przeprowadziłem kable pod uszczelką
        - również byłbym zainteresowany jakimś schematem zdjęciowym jak poprowadzić kable .

Comment

W miarę możliwości zamieszczę jak najszybciej.

Comment

Poszukując informacji w sieci znalazłem materiał instalacji wraz z opisem zdjęciowym, może się przyda :
            https://www.parkingsensors.co.uk/hon...ee_knowles.asp

Comment

Wydaje mi się że ten koleś wiercił dziurę, ale nie jestem pewien ? Dżołk zrobił to chyba bezinwazyjnie

Comment

Zamieszczone przez selekta Zobacz posta
                Wydaje mi się że ten koleś wiercił dziurę, ale nie jestem pewien ? Dżołk zrobił to chyba bezinwazyjnie
                W zderzaku chyba inaczej nie da sie zamontować czujników
                A co do plastiku przez który jest wprowadzona wiązka to zaślepka otworu technologicznego (takich zaślepek jest multum w karoserii nie tylko "siódemki")-jak puścisz przez nią (zaślepkę) to dodatkowo masz zabezpieczenie przed przetarciami przewodów
                ビートル ジョン

Comment

Nie chcąc wiercić dziur trzeba użyć elektromagnetycznego czujnika parkowania (EPS system). Wszystko jest idealnie ukryte, czujnik znajduje się w wewnętrznej części zderzaka. Instalacja nie zmienia wyglądu zderzaka(zero wiercenia otworów) i zapewnia ochronę tylnej części pojazdu oraz ochrania przed tzw. ślepym polem.

Trochę filmów: https://www.youtube.com/results?sear...ng+sensor&aq=f

Comment

P4160226.jpg za zaślepką jest śruba od mocowania, którą poluźniłem w wyniku czego od spodu mogłem przecisnąć kable od czujników do środka, ale jest też minus tej metody mianowicie mały fragment przewodu jest widoczny z pod uszczelki od bagażnika, ale mi to osobiście nie przeszkadza (zalepiłem izolacyjną woda do bagażnika nie leci więc chyba nie naruszyłem prawidłowego działania uszczelki) jak dla mnie jest ok a i zderzaka nie musiałem ściągać.

Comment

Czujniki parkowania montaż w 5D

Witam
                      Montował ktoś z forumowiczów czujniki parkowania do civica 5D??? Potrzebuje wskazówek któredy pociagnąć przewody z bagaznika na zewnatrz do zderzaka oraz czy potrzebny jest demontaż zderzaka do wiercenia otworów...

Pozdrawiam
                      Kamil

Comment

Właśnie... Mam swoje czujniki od pół roku, a jeszcze ich nie zamontowałem... Kiedyś był filmik na YT, ale koleś skasował. A przewodu z tego co pamiętam, to można poprowadzić przez te panele pod drzwiami, albo sufitem - tylko do wyświetlacza (jeżeli go posiadasz), a tak to wszystko jest w bagażniku.

Comment

Working...
                        X