Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

prawa tylna szyba elektryczna przestała działąć

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• prawa tylna szyba elektryczna przestała działąć

Cześć,

W moim civicu 2004 D16V1 Sedan takim jak na fotce poniżej, przestało działać sterowanie tylnej prawej szyby z pozycji kierowcy. Z pozycji pasażera siedzącego przy tej szybie wszystko gra. Czy ktoś miał taką awarię? Jak się za nią zabrać? Proszę o pomoc w rozkręceniu drzwi (jakiś manual) oraz o ewentualne rozpisanie jak idzie instalacja elektryczna (czy jest bardziej skomplikowana niż 'impuls przełącznikiem w górę ----> kabelek ----> siłownik szyby w górę'). Może jakiś bezpiecznik za to odpowiada? Która to będzie pozycja brzpiecznika(pod maską czy za popielnicą)?

Z góry dzieki za pomoc.

Adam

nie przeczytałeś Regulaminu.
    Kierownik Działu Diesla

Comment

Cześć,

Czytałem. Który punkt regulaminu forum pominąłem?

Adam

Comment

Zamieszczone przez Mialczek Zobacz posta
        Czytałem. Który punkt regulaminu forum pominąłem?
        Chyba było późno jak czytałeś pominąłeś duży Punkt nr 3 Regulaminu Forum .

W moim civicu /Sedan (...) Proszę o pomoc w rozkręceniu drzwi (jakiś manual)
        proszę bardzo: https://www.civicforum.pl/showthread...-%28C-Zamek%29

Co do drugiej części zadania podobnie, trzeba spróbować poszukać ale tu Stricte manuala nie ma, trzeba poszukać w wątkach postów w tym temacie.
        Generalnie po rozebraniu boczka musisz wziąć miernik i sprawdzić (kostka musi być wpięta do przełącznika szyby) i sprawdzić czy tam dochodzi prąd?
        Najlepiej by było rozebrać 2-gi boczek i dla sprawdzenia podłączyć i sprawdzić czy działa ???
        - jeśli działa tzn że masz do wymiany wyłącznik.

Jeszcze pominąłeś jedną rzecz tez z Regulaminu, no, ale cóż kto by tam czytał Regulaminy biorę co chcę wiedzieć i zmykam ...
        Last edited by rambo7; 09-05-2013, 12:12.
        Kierownik Działu Diesla

Comment

Zamieszczone przez rambo7 Zobacz posta
          Jeszcze pominąłeś jedną rzecz tez z Regulaminu, no, ale cóż kto by tam czytał Regulaminy biorę co chcę wiedzieć i zmykam ...
          Niestety jest spora rzesza użytkowników którzy tak robią i nic na to nie poradzisz
          LIVE WELL • LOVE MUCH • LAUGH OFTEN
          sigpic

Moja była Hanula... niestety ;(

Comment

Cześć,

Dziękuję za wpis. Dopiero dzisiaj miałem okazję trochę podłubać... I tak podłubałem że teraz działa tylko szyba kierowcy a wszystkie pozostałe przyciski już nie. (nie tylko te z z panelu kierowcy ale i te na pozostałych 3 drzwiach) .

Sprawdziłem bezpieczniki - wydają się być w porządku (mówię tutaj o 4 bezpiecznikach 20A znajdujące się pod kierownicą od prawej strony w górnym rzędzie chyba pozycje 20-24) W panelu kierowcy dokopałem się do scalaka. Zaznaczone 3 suwaki są mechanicznie przesuwane przez przyciski w podłokietniku i tutaj wszystko jest tak jak trzeba.

Czy posiada ktoś schemat powyższego układu? Tym razem przeszperałem całe forum 7 generacji Civica i nic nie znalazłem. Czy da się jakoś podłączyć kostkę, kable, żeby przycisk otwierania szyby przedniej lewej (jedyny obecnie działający) otwierał dowolną inną szybę? Jeśli szyba by zadziałała wówczas mam 100% pewność że problem leży po stronie scalaka a nie okablowania... Tak mi się przynajmniej wydaje... Jutro mogę załączyć zdjęcia kostki i przewodów które w nią wchodzą.

Comment

schemat elektryczny sterowania szyb
              szyby el.jpg

lepszą jakość mogę na skrzynkę wysłać bo tu kompresja jakość pogarsza
              pozdrawiam
              Last edited by jck; 03-06-2013, 09:50.

Comment

I tak podłubałem że teraz działa tylko szyba kierowcy a wszystkie pozostałe przyciski już nie. (nie tylko te z z panelu kierowcy ale i te na pozostałych 3 drzwiach) .
                sytuacja jest taka że jak podłączysz taki "goły panel" scalony do wtyczek to możliwe że tak to się zachowuje.
                Nie znajduję tu anormalnej sytuacji...

Jeśli panel (ten co na foto) w ogóle jest (był wypięty) to nawet nie ma szans by działała któraś szyba, wiec te 3 szyby nie powinny a wręcz nie mają prawa pracować.

Wydaje mi się że teraz jest włączona (lub aktywowana) pozycja która pozwala TYLKO na załączanie lewej przedniej szyby.
                Panel kierowcy ma przycisk którym blokuje się wszystkie szyby wtedy:
                - nie działają pozostałe 3 szyby z panelu kierowcy,
                - nie działają 3 szyby z przełączników przy drzwiach,
                ... i właśnie masz tak obecnie .
                podejrzewam że to nie usterka! a niewłaściwe ustawienie, sprawdź to!

bo tu może być pies pogrzebany, jeśli tak jest bo być możę nie przełączniki szyb a ten: 1 przełącznik blokady pozostałych szyb "mąci wode" ??

Moim zdaniem zadnie jest dość proste, wystarczy wziąć probówkę jedna końcówka do masy, druga końcówka do pinu danego przełącznika i lecimy ...
                naciśnięcie przycisku na otwórz /zamknij zamyka obwód - 12V być musi nie ma siły.

Oczywiście ten "goły panel" podłącz do wtyczki wszystkie kostki muszą być podłączone tak jak normalnie.
                Last edited by rambo7; 03-06-2013, 13:23.
                Kierownik Działu Diesla

Comment

Co do tylnej prawej szyby
                  ja bym sprawdził przewód zółto-niebieski (+12V). Przy drzwiach przednich kierowcy i tylnych prawych powinno być stałe 12V.
                  A przewód brązowo-czarny i czerwono-biały dostaje +12V z przycisków.
                  Jak się znasz na schematach to na "krótkko" bez zespolonego przełącznika też sprawdzisz.

Kolega rambo dobrze wytłumaczył dlaczego teraz 3 szyby nie działają, blokada 3 szyb przyciskiem (robi przerwę w masie)
                  Last edited by jck; 03-06-2013, 13:19.

Comment

Working...
                  X