zaswiecila mi sie kontrolka srs nie wiem czemu sprawdzilem bezpieczniki wszystko ok a swieci czy ktos wie co trzeba zrobic czy trzeba jechac gdzies i podpiac pod komputer by sie dowiedziec co nie tak ?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Kontrolka SRS
Collapse
X
-
Zrób samodiagnostykę
opis czynności znajdziesz TU https://www.civicforum.pl/showthread.php?t=16402ビートル ジョン
Comment
-
Podepnę się pod temat. Sprawdziłem bezpieczniki, skasowałem błąd domową metodą kasowania ale lampka jak się świeciła tak się świeci. Podłączyłem się komputerem z interfejsem ELM i programem PCMSCAN i nic. Zero błędu ma ktoś z Was jakąś propozycję? Wiem ze układ SRS jest bardzo czuły możliwe ze mam jakiś spadek na regulatorze napięcia?
Comment
-
Zamieszczone przez Macias84 Zobacz postaskasowałem błąd domową metodą kasowania ale lampka jak się świeciła tak się świeci.
Comment
-
Podłączyłem się jakimś specjalistycznym sprzętem kumpla z warsztatu. Błąd 07-02 wewnętrzne uszkodzenie modułu SRS ;( Mam pytanie gdzie jest ten moduł i czy da sie go wymienić a'la P2P? Jaki moduł mam kupić? Mam sedana z dwoma poduszkami powietrznymi z 2003 roku.
Comment
-
Cześć.
Moduł masz pod wykładziną podłogi za kolumną kierowniczą. Najłatwiej dojść do niego "po żółtych peszlach". Pamiętaj tylko, żeby odłączyć na minimum 5 minut aku, zanim cokolwiek robisz w obrębie SRS.
Moduł pasuje P&P, ale nie odpowiem jaki jest w Twoim samochodzie. Najlepiej sprawdzić orginał po wymontowaniu albo w ASO po VIN. ( Choć jak ostatnio czytamy, ASO "montuje w VIII gen." układ przypominania o przeglądach", czego fabryka nie przewidziała lub zaniedbała?).
A nie jest przypadkiem tak, że masz zatkany odpływ skroplin z klimy i zawilgocone okolice montowania tego modułu? Sprawdź najpierw, czy to nie to. Bo samoistne "wewnętrzne uszkodzenie" to dość nietypowa sprawa. Moduł jest co prawda delikatnym "stworem", ale sam z siebie też nie powinien dać pas. Choć to elektronika, więc wiele nie potrzeba. Ale imao, warto zgiąć kręgosłup i "zmacać" wilgotność w tych okolicach.
Pzdr.
Comment
-
Zamieszczone przez syriuszteam Zobacz postaCześć.
Moduł masz pod wykładziną podłogi za kolumną kierowniczą. Najłatwiej dojść do niego "po żółtych peszlach". Pamiętaj tylko, żeby odłączyć na minimum 5 minut aku, zanim cokolwiek robisz w obrębie SRS.
Zamieszczone przez syriuszteam Zobacz postaA nie jest przypadkiem tak, że masz zatkany odpływ skroplin z klimy i zawilgocone okolice montowania tego modułu? Sprawdź najpierw, czy to nie to. Bo samoistne "wewnętrzne uszkodzenie" to dość nietypowa sprawa. Moduł jest co prawda delikatnym "stworem", ale sam z siebie też nie powinien dać pas. Choć to elektronika, więc wiele nie potrzeba. Ale imao, warto zgiąć kręgosłup i "zmacać" wilgotność w tych okolicach.
Pzdr.
Jak tylko przyjdzie ładniejsza pogoda to chce się przygotować i wszystko sprawdzić.
BTW
mam coraz większe podejrzenia że moja Hania mogła mieć jakiegoś dzwona. Różne szyby, źle spasowana klapa bagażnika, widoczna różnica w ziarnie lakieru ;-(
Comment
-
Sprawdzenie drożności możesz zaobserwować włączając klimę i patrząc, czy ciut za przednią osią ( po jakimś czasie od jej włączenia ) kapie woda. Od środka trzeba więcej zachodu.
Zamieszczone przez Macias84 Zobacz postamam coraz większe podejrzenia że moja Hania mogła mieć jakiegoś dzwona.
Opis mankamentów nie pozwala chyba na optymizm w tym względzie.
Pzdr.
Comment
-
Zamieszczone przez syriuszteam Zobacz postaSprawdzenie drożności możesz zaobserwować włączając klimę i patrząc, czy ciut za przednią osią ( po jakimś czasie od jej włączenia ) kapie woda. Od środka trzeba więcej zachodu.
Zamieszczone przez syriuszteam Zobacz postaJeśli było tak jak podejrzewasz, to może być dosłownie wszystko, łącznie z "oszukaniem systemu SRS" poprzez zastąpienie poduszek układem symulującym ich zamontowanie.
Comment
-
Panowie sprawdziłem czy nie mam mokrej wykładziny w okolicach modułu i wygląda na to że wszystko jest w porządku. Nie wiem niestety jak się do niego dobrać. Rozumiem ze muszę wymontować kanał, ale czy coś ponad to?
Moje drugie pytanie to czy jak uda mi sie go wymontować to czy mogę bez niego jeździć? W końcu i tak nie spełnia swojego zadania
edit.
Panowie macie jakiegoś manuala krok po kroku jak sie dobrać do modułu SRS?Last edited by rambo7; 05-11-2014, 08:33.
Comment
-
Moduł SRS znajduje się "na dnie" konsoli środkowej (nisko pod lewarkiem).
Instrukcja mówi że aby sie tam dostać trzeba wyjąć konsole środkową. Może jest inny sposób by tam sie dostać a możę nie warto tam sie pchać tylko poszukać innej przyczyny?Last edited by rambo7; 18-12-2018, 16:56.Kierownik Działu Diesla
Comment
-
Zamieszczone przez Macias84 Zobacz postaW HB tak ale w moim Sedanie już nie., to co,... jest w prawym siedzeniu? daj znać jak sobie poradziłeś z usterką ..tylko napisz coś dokłądniej , więcej.
Sami się wymieniacie informacjamia naród pragnący wiedzy ...
Kierownik Działu Diesla
Comment
Comment