Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Demontaż boczka 3D civic VII 2001 (w celu wymiany głosników)

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Demontaż boczka 3D civic VII 2001 (w celu wymiany głosników)

Witam,
    zabrałem się za montaż głośników i utkwiłem w jednym miejscu. wygląda to tak jak na zdjęciu i nie wiem co dalej ? czy coś trzeba podważyć ? prosze o pomoc
    Fotosik.pl to idealne miejsce na Twoje zdjęcia i realizowanie pasji fotografią.

ps. znalazłem ten wątek lecz jest to chyba inny model bo niektóre rzeczy sa całkowicie inne.. https://honda-tech.com/showthread.php?t=1914437

pozdrawiam
    Last edited by rambo7; 12-01-2011, 13:33.

Mamy Jedwabisty dział "Zrób to Sam" Jedwabiście Wzorowo prowadzony a Ty grzebiesz gdzieś po świece...
    tu masz co i jak: https://www.civicforum.pl/showthread.php?t=23249 z opisem po POLSKU co zrobić żeby się dostac do głosników, siłownika, elektryki itd. to musisz zrobić jak opisano (opis dot. tylnych drzwi ale zasada rozbiórki jest taka sama)
    oraz polecam cały dział https://www.civicforum.pl/forumdisplay.php?f=67 jest nawet spis treści gdzie po "kliknieciu" zaprowadzi cie do gotowej relacji.
    Last edited by rambo7; 12-01-2011, 13:34.
    Kierownik Działu Diesla

Comment

jestem nowy, wiec nie zauważyłem tego działu, sory !

a wracając, z tego co zrozumiałem z tego tematu co mi podałeś, po tym co pościągałem, musze teraz ściągnąć rączke z klamki i tam znajduja sie 2 śrubki tak? W tamtym poście pierwsze zdjęcie pokazuje klamke i w niej widać że można zdjąć kawałek plastiku u mnie za zdjęciu widać*że nie można więc jest to może jakiś innym model? Zauważyłem też że z dołu drzwi są białe spinki ( jeśli tak to sie fachowo nazywa) i trzeba przeciągnąć je w tył samochodu aby drzwi zeszły lecz nie moge tego zrobić bo pozostaje nie ściągnięty zamek co uniemożliwia ściągnięcie drzwi( mozliwe że źle myśle). Podsumowując doprowadze drzwi spowrotem do stanu z zdjęcia i ściągam klamke tak ?

ps. moge zmienić tytuł tematu ?
      dzieki za pomoc

Comment

co do rozbiórki to jesteś na finale to co rozebrałeś to 50%.

więc:
        - trójkąt z lusterka już zdjąłeś? zakładam że tak - jak zrobić podałem link wyżej.
        - uchwyt widze zdjąłeś
        - plastik z przełącznikami zdjąłeś,

i teraz wychodzi na to że jest nieco inny manewr przy klamce - nie odpina się jej (nieco inaczej niż w 5D w/g mojego opisu)
        w przypadku 3D jest tak:

spuść szybę przed robotą do dołu maxymalnie! (ułatwi to montaz i demontaż)

1. Wyciągnąć panel (A) przełącznika, aby wypiąć zaczep (B), a następnie wymontować sterowanie z panelu drzwi. Rozłączyć złączkę (C) przełącznika podnośnika szyby (z wyjątkiem szyb z podnośnikiem korbkowym jeśli korbka trzeba rozebraćjako pierwszą).
        Schemat 1. 3D

2. Wypiąć spinki mocujące panel (A) drzwi ogólnie dostępnym przyrządem do wymontowywania spinek (B), a następnie wymontować panel drzwi ciągnąc go do góry. Wymontować panel drzwi, zginając go możliwie niewiele; uważać, aby go nie uszkodzić i nie złamać.
        W praktyce: najpierw energicznie szarpiesz za spód tapicerki do siebie wg strzałki ale tylko tyle co odskoczą zatrzaski - nic nie przesuwasz !! potem (bez przyrządu z czuciem dźwigasz tapicerkę do góry (ruchy szrpane) bo narzędzie spec. nie potrzebne, trzymaj palcami za listwe tapicerki podszybia 2-ga ręka za spód i tapicerka wyskoczy z zatrzasków, trzymaj całą tapicerkę jak zejdzie a 2gą ręką wypnij zaczepy linek jak w pkt 3. poniżej opisno.
        Schemat 2. 3D

3. Odłączyć linkę (A) klamki wewnętrznej od klamki wewnętrznej (B) i, jeśli jest, odłączyć złączkę (C) wyłącznika blokady drzwi. Uważać, aby nie pogiąć linki.
        Schemat 3. 3D

4. Odczepić spinkę (A) wiązki od panelu (B) drzwi.
        Schemat 4. 3D

operacja spowrotem analogicznie od dołu, przed założeniem boczka sprawdź wszsytkie spinki podszybia i wokoło boczka - jak jakiś uszkodzony to wymień, od góry najpierw pozatrzaskuj spinki podszybia - sprawdź od dołu wyrównaj spinki boczka by były dokładnie naprzeciw dziurek wokoło boczka nasadą dłoni energicznie wciskasz aż się powpinają
        Załączone pliki
        Last edited by rambo7; 13-01-2011, 09:04.
        Kierownik Działu Diesla

Comment

dzieki bardzo za wyczerpującą pomoc, wieczorem postaram sie to zrobić więc napisze z jakim skutkiem.

Udało sie, jedynie pękły dwie spinki ale to żaden problem kupić je. Niestety nie kupiłem jeszcze dystansów wiec drzwi będa rozkręcone..
          dzieki za pomoc !
          Last edited by rambo7; 14-01-2011, 08:41. Powód: akcja- łączymy posty

Comment

uszkodzenie spinek zdarza się, nawet mechanikom w aso, ale warto je kupić i założyć! dlagego że jak bedziesz miał dobre brzmienie siłą rzeczy rezonans bedzie się rozchodzić po drzwiach i jak nie będą dobrze przymocowane nwet drobne rzeczy jak taka listwa podszybia - to będzie drgać-brzęczeć i dostaniesz cholery.
            Kierownik Działu Diesla

Comment

Witam Forum.
              Fajny opis. Wie ktoś możesz jak rozebrać drzwi tylne w HC VII 5d ? Chciałem wymienić głośniki. Jaki rozmiar głośników pasuje z przodu i z tyłu?

Comment

postępuj analogicznie jak z przednimi - nie ma lusterka więc (teoretycznie) powinno być łatwiej.
                Kierownik Działu Diesla

Comment

Working...
                X