Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kodowanie pilota Honda - centralny zamek VII gen 2001-5. Zgubiomy pilot.

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Czytam, czytam, czasem jak nie jestem pewien to dopytam. ASO (Warszawa) zbyli jednym słowem, powiedzieli że się nie zajmują tym, rozmowa była przez telefon. Nie ja dzwoniłem, więc nie wiem jak przebiegała rozmowa, ale taką informację dostałem. Instrukcję programowania widziałem tylko skąd wziąć dość tani sam pilot, na allegro widziałem używane za 49 zł, nowe 150 zł. Bo z tego co widzę to taniej wyjdzie jak zakupię zestaw (sterownik plus dwa piloty) z tych linków co podałeś 74 zł. Wiadomo, że sam pilot mniej roboty bo nie trzeba ściągać boku. Ale jak u siebie bym zamontował to już bym miał doświadczenie

Dzięki Rambo7 za poświęcony czas.

P.S. Rozumiem, że u mnie też kiedyś otwierane było z pilota? Tylko właściciel nie przekazał/zgubił piloty? Czy oryginalnie moja Honda mogła być bez pilotów?
    Last edited by MicHu84; 27-07-2017, 19:29.

Comment

Zamieszczone przez MicHu84 Zobacz posta
      Czy oryginalnie moja Honda mogła być bez pilotów?
      nie ma takiej opcji, jak czytałeś Pilot standardowo z salony w 7 gen był 1 szt. (max zaprogramować można 2 szt). Zresztą tu masz sterownik: wyjmij, zajrzyj luknij, jak tam jest - to masz na 100% Sterownik OEM: II Manual: https://www.civicforum.pl/showthread.php?t=25437 HB - Foto nr 13 punkt 10 - pokazuję palcem.
      (nad bębenkiem regulacji świateł, masz taką kratkę - wyjmij ją, zaświeć latarką i będziesz wiedział na 100%).
      Wiem że cena za zestaw to taniej, ale ja bym sugerował jednak iść w fabryczny, ponieważ jest niebywale trwały, stabilny, no i nie ma roboty prócz programowania.
      Jest kilka wątków a jedne (nie wiem czy ten wątek, opisane szczegółowo czego, jakich informacji MHz szukać na pilocie - wtedy masz 99% szans że będzie ten co trzeba). ASO w którym nie chcą pomóc to ręce opadają, nie będę komentował, jak sie ma nówkę auto to chcą przyjedź zostaw kupę kasy przepłać za olej 100 milionów, ale jak człowiek ma kłopot ze starszym autem, to "spadaj dziadu"... fatalne podejście. Jak się naczytasz dokładnie prześledzisz treści dot. na co zwrócić uwagę przy zakupie pilota, to sobie poradzisz, znajdziesz odpowiedni zaprogramujesz i będziesz miała taką satysfakcję, jakbyś to suto sam zbudował, nie poddawaj się .
      Last edited by rambo7; 28-07-2017, 14:08.
      Kierownik Działu Diesla

Comment

Ok czyli kupuje np. tego pilota:

Programuje zgodnie z isntrukcja w service manualu i dziala na 100% czy musze cos jeszcze sprawdzic?
        Uprzedzajac pytania, tak wlasnie wygladal moj pilot zanim go zgubilem

Comment

kodowanie jest proste: https://www.civicforum.pl/showthread...mowanie+pilota
          Zamieszczone przez SzwedunioWiesz Zobacz posta
          czy musze cos jeszcze sprawdzic?
          nie każdy pilot działa! muszą być zgodne MHz. G8D-348H-A , ETS 300 220 , 433,9MHz wg tematu: dane id / p/n z pilota do alarmu fabrycznego - ktoś może podać? https://www.civicforum.pl/showthread....tos-moze-podac
          Kierownik Działu Diesla

Comment

Zamieszczone przez rambo7 Zobacz posta
            kodowanie jest proste: https://www.civicforum.pl/showthread...mowanie+pilota

nie każdy pilot działa! muszą być zgodne MHz. G8D-348H-A , ETS 300 220 , 433,9MHz wg tematu: dane id / p/n z pilota do alarmu fabrycznego - ktoś może podać? https://www.civicforum.pl/showthread....tos-moze-podac
            Acha no dobra czyli ten z aukcji nie zadziala bo jest G8D-344H-A dobrze kumam? Dodam ze mam EM2 jesli to ma jakies znaczenie.
            Last edited by SzwedunioWiesz; 03-08-2017, 08:46.

Comment

Napisz do sprzedawcy, czy nie ma przypadkiem pilota z numerami jakich potrzebujesz. Ja tez dlugo szukalem pilota do centralnego i dopiero po zapytaniu goscia z allegro wystawil taki jak mialem. Oni maja tego wiecej tylko wystawiaja jeden przykladowy, a z innymi numerami trzeba pytac.
              Jezeli nie wiesz jakie oznaczenie mial twoj pilot, to na centralce jest naklejka ze wszystkimi numerami.
              Było Honda Civic VII EU8 D16V1
              Jest Seat Leon Cupra R310

Comment

Witam. Ostatnio I mnie spotkała ta przyjemność że pilot od mojego Civica 2003r 1,7CTDI zaczął szwankować. Tylko co ciekawe jak wyjąłem płytkę to bez obudowy działa . Wkładam w obudowę nie działa. Starałem się poprawiać styk z baterią ale nic to nie dawało. Pomyślałem że przyciski w obudowie wyrobione więc złożyłem pilot z płytką ale bez wkładania przycisków też nic. Używam go teraz tak że mam samą płytkę z baterią i obwinięte to izolacją i śmiga ale słabo wygląda. I teraz mam taki problem że na mojej płytce od pilota jest oznaczenie OMRON G8D-452H-A. Czy ktoś może spotkał się z takim oznaczeniem Usiebie bo na forum nie zauważyłem żeby ktoś coś. Poszukałem po necie info i widze że chyba w Accordach były takie modele. Na różnych aukcjach są modele 344 lub 348 ale nie chcę narazie bawić się w kupno i odsyłanie. Może ktoś wie czym się różnią te modele pilotów i co by mogło mi podpasować? . Postaram się jeszcze sprawdzić jakie oznaczenie mam na centralce bo może poprzedni właściciel już zmieniał pilota ale i tak Z góry wielkie dzięki za podpowiedź. Pozdrawiam
                Last edited by civicVII-marwoj; 29-09-2017, 15:29.

Comment

Jezeli chodzi o oznaczenie na plytce to tak jak pisalem. Znajdz na allegro kogos kto sprzedaje takie piloty i przeslij mu kod pilota (w twoim przypadku OMRON G8D-452H-A). Ja tak kupilem swojego w aukcji gosc mial zupelnie inny numer, a po skontaktowaniu sie ze sprzedawca znalaz taki jak potrzebowalem. Czy pilot jest od accorda, hrv, crv lub civic nie ma najmniejszego znaczenia.
                  Było Honda Civic VII EU8 D16V1
                  Jest Seat Leon Cupra R310

Comment

Dzięki vip1993 za chęć pomocy. Szukam pytam sprzedawców ale nikt nie ma z takim oznaczeniem. Byłem w serwisie Hondy mają nowe coś koło 900zł ale nic używanego. Narazie kupiłem nową obudowę i wszystko pięknie działa. Nie wiem co było ze starą że nie działał ale to już nie ważne. Ale będe szukał dalej bo przydałby się drugi. Sprawdziłem oznaczenie na centralce i co ciekawe jest inne niż na pilocie, chyba ktoś już wymieniał pilota. Na centralce mam OMRON G8D-350H-B (chyba B bo nie mogę się dopatrzeć).

Comment

Ja tez w koncu dobralem sie do centralki i u mnie tak jak u kolegi wyzej OMRON G8D-350H-B . jaki pilot do tego bedzie pasowal?

@civicVII-marwoj - mozesz zerknac jaki masz kond u Siebie na tej plytce drukowanej w pilocie?

Comment

Kolego SzwedunioWiesz. Ja na swoim pilocie mam G8D-452H-A wiec mysle ze ktos juz u mnie wymieniał pilota. Ale jestem umówiony w przyszlym tygodni z gościem z serwisu hondy bo pdobno gdzieś w głebokich zapasach jego kolega znalazł pilot który ma pasować do mojego auta. Sprawdzał to po Vinie wiec jest nadzieja. Jak juz go bede mial to napisze jakie tam jest oznaczeni

Comment

No ale to jeśli dobrze rozumiem, masz pilota z innym kodem niz moduł od centralnego i działa?

Comment

Dobrze rozumiesz. Inny kod mam na pilocie tzn OMRON G8D-452H-A a inny na centralce tzn OMRON G8D-350H-B i wszystko działa.

Comment

Zamieszczone przez civicVII-marwoj Zobacz posta
                              Dobrze rozumiesz. Inny kod mam na pilocie tzn OMRON G8D-452H-A a inny na centralce tzn OMRON G8D-350H-B i wszystko działa.
                              No to teraz zgłupiałem juz... Bylem sweicie przekonany ze musza byc te same oznaczenia. Czyli nadal nie wiem jakiego pilota kupic...

Comment

No niestety jest to trochę dziwne i dokładnie sam nie wiem jaki pilot powinien być dokładnie do naszej centralki. Tak jak wspominałem wcześnie mam mieć załatwiony pilot od gościa z serwisu Hondy który pasuje do mojego Vin więc podam oznaczenie jak będe miał go już w rękach i o ile oczywiście będzie u mnie działał.
                                Znalazłem też coś takiego https://auto-keys.eu/index.php?route...oduct_id=42031 i tutaj oznaczenie na centralce jest jak u nas a na pilocie G8D-350H-A i wydaje mi się że takiego najlepiej szukać. Szperając w necie zauważyłem że w Hondach Jazz dość często można było znaleźć z takim oznaczeniem. Wiem że to bez różnicy z jakiej to Hondy, ważne żeby oznaczenia się zgadzały(choć nie zawsze tak jest, mój przykład) ale może łatwiej będzie coś znaleźć.

Comment

Working...
                                X