Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Podgrzewanie lusterka

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Podgrzewanie lusterka

Witam
    Przestalo dzialać podgrzewanie lewego lusterka, autko mam z 2002, 5d HB, prawe działa ok, natomiast lewe zupelnie nie.
    Czy rozebranie lusterka i ewentualna wymiana jakiejs części, nie wiem moze tam jakas grzałka jest..., wystarczy aby to naprawić?
    Czy trzeba szukac innego, kompletnego lusterka?
    A może samo szkło trzeba wymienić bo jest zintegrowane z jakims elementem grzejnym?

dziekuje za porady
    pozdrawiam
    pawel

czynnością jaką wykonalem to tylko wlączenie podgrzewania przedniego lusterka i czekanie aż "szron" z niego zniknie, ale nie znika
    Co byś proponował aby konkretniej jeszcze sprawdzić?
    Last edited by rambo7; 16-12-2010, 13:56. Powód: edit

spokojnie, najpierw sprawdź co sie dzieje wykonaj pewne czynności zanim wymienisz.

Sprawdzanie działania lusterka sterowanego elektrycznie

1. Wymontować przełącznik lusterek sterowanych elektrycznie (A).
    Schemat 1.

Nie działa ogrzewanie:
    8. Połączyć przewodem połączeniowym styki Nr 1 i Nr 8 i sprawdzić napięcie między stykiem nr 4 złączki lusterka i masą nadwozia. Przy włączonym zapłonie powinno być napięcie akumulatora i oba lusterka powinny się stopniowo nagrzać.

•Jeśli nie ma napięcia akumulatora lub lusterka nie nagrzewają się, sprawdzić:

◦przerwę w przewodzie BLK/YEL lub ORN.

◦przepalony bezpiecznik nr 14 (10 A) w skrzynce bezpieczników pod deską rozdzielczą.

◦słaba masa (G501, G502).

•Jeśli tylko jedno lusterko nie rozgrzewa się, sprawdzić grzałkę lusterka.

•Jeśli oba lusterka nagrzewają się, sprawdzić wyłącznik ogrzewaczy lusterek.

Sprawdzanie ogrzewania szkła:

1. Rozłączyć złączkę [6]-stykową (A) od siłownika lusterka sterowanego elektrycznie.

2. Sprawdzić ciągłość obwodu między stykami nr [nr 2] i [nr 1]. Obwód powinien być zamknięty.
    Schemat 2. (Złączka żeńska, widok od strony przewodów)
    Załączone pliki
    Last edited by rambo7; 16-12-2010, 14:00.
    Kierownik Działu Diesla

Comment

Dziekuje za tą dokladną instrukcję!
      Więc bede miał zajecie na na jakis czas, postaram sie to o czym piszesz sprawdzic w najblizszy weekend.

Comment

napisz, jeśli zdiagnozujesz co było przyczyną niedomagań, zainteresowani będą mogli przesledzić sprawę.
        Kierownik Działu Diesla

Comment

Witam,

Stary post ale dalej nie wyczerpany. Padło mi podgrzewanie prawego lusterka, lewe działało. Musiałem sprawdzić czy wina tkwi w macie, czy w instalacji?
          Ściągnąłem prawe szkło, odpiąłem kabelki i podłączyłem do nich żaróweczkę 12V - co do której miałem pewność że działa. Żarówka zaświeciła, nie od razu bo były problemy ze stycznością, a inna była felerna. Ale w ten prosty sposób widziałem że to wina maty, nowa kosztowała 30zł z przesyłką.

Comment

Working...
          X