Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

żarówki

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• żarówki

Witam, jakie żarówki posiadają światła "krótkie-pozycyjne" w civicu2003, H4 halogeny czy jakieś inne? bo chyba moje światła nie są takiej samej mocy?czy ich wymiana jest łatwa? z góry dziękuję

Żarówki H4, wymiana jest dość łatwa, odpinasz kostkę, zdejmujesz gumową osłonę, odpinasz zapinkę (za pierwszym razem dobrze mieć małe lusterko, żeby podejrzeć jak ta zapinka się odpina) i wyjmujesz żarówkę.
    sigpic

Comment

Dzięki, rzeczywiście to bardzo proste. Założyłam halogeny, czy dobrze? jest mała różnica w jasności światła -pozdrawiam

Comment

małe sprostowanie,
        halogeny to światła do jazdy w czasie mgły (montowane pod zderzakiem, lub w specjalnych otworach w zderzaku) i nie należy ich mylić ze światłami mijania (dziennymi) - wyposażone miedzy innymi w żarówki H4

pozdrawiam..
        Nie wierzcie zegarom, czas wymyślił je dla zabawy!

Civic HB 2001r, 1.6 VTEC, 110kM, D16V1

Comment

Zamieszczone przez georgb Zobacz posta
          małe sprostowanie,
          halogeny to światła do jazdy w czasie mgły (montowane pod zderzakiem, lub w specjalnych otworach w zderzaku) i nie należy ich mylić ze światłami mijania (dziennymi) - wyposażone miedzy innymi w żarówki H4

pozdrawiam..
          A co ?? Żarówka H4 nie jest żarówką halogenową ?? Temat dotyczy żarówek a nie lamp, koleżanka ma może problem z terminologią ale chyba wie o co chodzi.
          Last edited by adam1979; 27-06-2010, 12:03.
          sigpic

Comment

I dodatkowo światła mijania (krótkie) nie są światłami "dziennymi", są to światła do jazdy po zapadnięciu zmierzchu używanymi do jazdy w dzień w przypadku kiedy auto nie jest wyposażone w takie światła (do jazdy w dzień, "dzienne").
            Honda Civic MB2 2000r. liftback 5D. D16W4

http://www.civicforum.pl/showthread.php?t=20077

Comment

Dzięki za wszelkie informacje, widzę ,że rozpętałam jakąś wojnę na górze. Oczywiście znam terminologię, ale i tak większość respondentów zabierających głos w dyskusji , posługuje się terminologią zwyczajową "światła dzienne" , "halogeny' itp chodziło mi raczej o to czy : żarówki w światłach dziennych / bo takie ma moja honda / mogą być typu halogen czy muszą być zwykłe? ,

Comment

Zamieszczone przez maggy07 Zobacz posta
                Dzięki za wszelkie informacje, widzę ,że rozpętałam jakąś wojnę na górze. Oczywiście znam terminologię, ale i tak większość respondentów zabierających głos w dyskusji , posługuje się terminologią zwyczajową "światła dzienne" , "halogeny' itp chodziło mi raczej o to czy : żarówki w światłach dziennych / bo takie ma moja honda / mogą być typu halogen czy muszą być zwykłe? ,

1. Civic 2003 nie jest wyposażony w świtała do jazdy dziennej.
                2. Jeśli chcesz po prostu wymienić żarówkę świateł mijania (to te, na których się jeździ w dzień i w nocy) to kup żarówkę H4 (która jest żarówką halogenową).
                3. Zwykła żarówka, czyli jaka ?? Taka z żyrandola nie będzie pasowała ... na pewno.
                sigpic

Comment

Ok, takiej właśnie odpowiedzi oczekiwałam, dzięki za poczucie humoru. A swoja drogą , nie wiedziałam ,ze ten model hondy ma taki mankament! pozdrawiam

Comment

Zamieszczone przez adam1979 Zobacz posta
                    Żarówki H4, wymiana jest dość łatwa, odpinasz kostkę, zdejmujesz gumową osłonę, odpinasz zapinkę (za pierwszym razem dobrze mieć małe lusterko, żeby podejrzeć jak ta zapinka się odpina) i wyjmujesz żarówkę.
                    dodam tylko od siebie - bo dzis montowalem zarowe w mojej hance (2004, VII, 1.4 3D) - zapinka jest zaczepiona o taki niby haczyk od dolu, czyli jak zdejmujesz lub zakladasz zapinke trzeba ja docisnac w strone lampy i wtedy zatrzasnie sie lub odskoczy przy opcji wypinania

trzeba tylko jeszcze pamietac ze ten wklad w ktory montujemy zarowke ma dwa takie punkty wypukle a lampa ma dwa pkt wklesle - trzeba tak to zmontowac zeby po prostu do siebie pasowalo.. mieliscie racje - pierwszy raz troche mi to zajelo

Comment

Working...
                    X