Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jedna strona niżej- jakie sprężyny? Monroe?

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Jedna strona niżej- jakie sprężyny? Monroe?

Witam Kolegów
    Przymierzam się do wymiany oponek na letnie Toyo proxes CF-1 195/65/14 jednak ostatnio zauważyłem że na prawej tylnej zimówce nadmiernie zjada mi bieżnik od wewnętrznej strony:/ jak się przyjrzałem temu kołu to faktycznie jest skręcone delikatnie w lewo i góra jest pochylona do wewnątrz. Nie chcę zakładać nowych oponek jeśli ma mi je zacząć nierówno zdzierać. Geometrii niestety nie mogę na razie ustawić ponieważ lewy tył Haneczki ostatnio opadł względem prawego o jakieś 2 cm i mechanik mi powiedział że mi jej nie ustawi dobrze dopóki nie doprowadzę zawieszenia do porządku. Teraz kilka pytanek:

1-faktycznie jeśli jedna strona siedzi niżej to nie da się ustawić geometrii?
    2-jakie mogą być powody takiego opadnięcia? Intuicja mi podpowiada że na 90% to sprężyna już z czasem straciła swoją twardość bo nie wiem co by jeszcze mogło taki stan rzeczy spowodować...
    3-Jeśli to faktycznie sprężyna to jakie polecacie? Wiele osób mi mówiło ze jak do hondy to tylko kayaba a inni że do 13 letniego auta nie ma sensu wkładać droższych i żebym brał coś tańszego ale też nie firmy NO NAME. Wypatrzyłem takie coś https://moto.allegro.pl/item97432329...ej9_ek3_4.html. Co sądzicie o Monroe? Firma ogólnie znana ale jakie są wasz opinie o niej?

Dzięki za odp i pozdr

geometrie tylniego zawieszenia mozesz ustawic bez problemu a co do tych sprezyn to polecam ci jeszcze kayaby sa w tej samej cenie co monroe

Comment

no właśnie jakby były w tej samej cenie to bym je wziął bo z tego co wiem to są lepsze no ale monroe kosztują 119 za sztukę a kayaba 169:/ są jedne za 116 ale już dzwoniłem do sprzedawcy i okazało się że to błąd na aukcji- sprężyny o nr katalogowym które wystawił na aukcji nie pasują w rzeczywistości do mojej ej9. Jesteś pewny że geometrię można ustawić nawet jak auto krzywo stoi? Dlaczego w takim razie gościu by mi kazał najpierw to zrobić? teoria że sam by chcial zarobić na wymianie odpada- zajmuje się tylko geometrią.

Comment

no jezeli kosztuja az 50 zl wiecej to tez bym wzial monroe to jest dobra firma uznana na rynku a co do geometrii nie jestem pewien bo jeszce u siebie tego nie robilem bo nie bylo takiej potrzeby

Comment

ok dzięki jump. Pytałem dzisiaj innego mechanika i powiedział że to ważne ponieważ takie nierówności mogą powodować mu fałszywe wyniki w pomiarach i na nic takie ustawianie geometrii. Zaraz zamawiam sprężyny a jutro jadę do znajomego na kanał posprawdzać czy nie mam gdzieś jakiś luzów bo te też podobno mają negatywny wpływ na regulację... niby 2 tyg temu na przeglądzie gościu nic mi nie wspomniał by coś gdzieś było nie tak ale tyle się ostatnio nasłuchałem o tych stacjach kontroli pojazdów... puszczą 90% szrotu byle by nie robić problemów klientowi bo za rok może już nie wrócić i nie da im zarobić:/

Comment

Koledzy POMOCY!! Jest mega pilna sprawa. Dostałem te sprężyny monroe od gościa ale co się okazało? NIE PASUJĄ! Fakt, wysłał mi te same co na aukcji i które jeszcze dla mnie sprawdzał przez tel ale wychodzi na to że mają jakieś lewe katalogi:/ Jak zdemontowałem amorki to się okazało ze moje tylne sprężyny się zwężają na dole a te co on przysłał są na całej średnicy takie same. Pytanie moje do Was brzmi- czy mógłby któryś z Was powiedzieć jak to w końcu jest, jak wyglądają sprężyny do EJ9 (VI gen. 1997r, 3d hatchback)? Zawsze jest takie ryzyko że gościu mi wysłał dobre ale poprzedni właściciel coś kombinował że mam zamontowane jakieś inne od innego modelu. W sumie nie wiem czy jest możliwość takiej podmianki ale ci dzisiejsi "rzemieślnicy" zrobią wszystko z autami by je szybko naprawić przed sprzedażą:/ Błagam pomóżcie mi i powiedzcie jak powinny wyglądać nasze sprężyny bo czuję ze gościu się będzie chciał wyprzeć odpowiedzialności i zaprze się ze jego katalogi są święte i wiedzą lepiej:/

Dla lepszego zobrazowania sprawy podaję linka do aukcji na której są widoczne amorki z identycznymi sprężynami jak te które są zamontowane u mnie https://moto.allegro.pl/item10058182...c_vi_6_3d.html
            A tutaj macie zdjęcie sprężyn jakie dostałem od gościa https://moto.allegro.pl/item98715399...ma_mb_tyl.html . Pewności nie ma czy to są te same o tych samych nr katalogowych bo tutaj gościu nie podaje ale wzrokowo tutaj są identyczne jak te które dostałem. I na tej aukcji są opisane jako do MA/MB. Pomóżcie proszę bo nie uśmiecha mi się wydawać 240zł na coś z czego nie skorzystam :/
            Last edited by Gość; 22-04-2010, 08:00.

Comment

ale mozesz zawsze zwrocic towar do 10 dni od daty zakupu bez podania przyczyny

Comment

No widzisz jump ale typ się zapiera że zwrotowi nie podlegają części źle dobrane:/ Wg katalogu część jest dobrze dobrana ale katalog ma błąd!! Tak ja k teraz na nie patrzę i porównuję z innymi sprężynami na allegro z oryginalnych demontażów to wyglądają mi na tylne do ma/mb. Kurde czuję że mogą być problemy z kolesiem:/ weźcie jak możecie to zajrzyjcie pod swoje autka jeśli też macie EJ9 i zobaczcie jak u Was one wyglądają żebym miał pewność 100%. Jak do tej pory przeszperałem połowę allegro z podemontażowymi springami do ej 9 to wszędzie były takie jak u mnie są założone!!

Comment

Witam

Chciałbym prosić o Waszą opinie na zagadnienie podobne jak w temacie postu. To znaczy: u mnie lewa strona (ta od kierowcy) samochodu zarówno przód i tył jest jakiś centymetr niżej od prawe odpowiedniki. Niedawno kupiłem nowe opony zimowe i zastanawiam się, czy takie ułożenie samochodu może jakoś negatywnie wpływać na opony, w sensie jakieś ząbkowania i ścierania tylko jednej strony?

Pozdrawiam

Comment

Witam

Też mam problem ze sprężynami w swojej EJ9 3D hatchback 97r. Jest troche nisko i czasami jak wjade w dziure to wali tłumik o wachacz. Więc chciałem wymienić sprężyny. Okazuję się, że jest z tym jakiś problem.
                    Na początku zamówiłem sprężyny Monroe (oznaczenie SP2201). W paczce były dwie różne sztuki ale z tym samym oznaczeniem katalogowym :-O . Jedna krotsza i zakończona takim stozkiem z jednej strony a druga dluzsza równa na całej długości. Oddałem je i kupiłem kayaby zgodnie z ich katalogiem (oznaczenie RA5194). Dostałem dwie proste, zaniosłem do mechanika który stwierdził że nie pasują. Powinny być właśnie takie zakończone stożkiem z jednej strony. Tak więc wniosek jest taki że cos jest nie tak z tymi katalogami jak BLAzl pisał. I to nie tylko Monroe ale Kayaba też. Te same błędne oznaczenia są np w katalogu intercars.
                    Prosiłbym o info od kogoś kto może wymieniał sprężyny w tym modelu i udało mu się trafić Poszukuję sprężyn zwykłych niesportowych za max 200 zł sztuka.

Pozdrawiam
                    Last edited by grucha80; 16-11-2010, 10:46.

Comment

Working...
                    X