co jest gdy przy szarpnieciu silnika slychac takie stukniecie (takie tyk tyk) metaliczny glos odrazu mowie ze nie jest to sprawa zawieszenia bylem na telepawkach i wsio wporzadku. obstawiam przegub ale zew czy wewn ? chyba ze macie inne pomysly
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
przy szarpnieciu stuka
Collapse
X
-
Kiedy słychać to tyk?
1. Gdy koła masz skierowane do jazdy na wprost i sobie ruszasz, lub raz 1 raz wsteczny (tak sobie pobujać samochodem lekko) i wtedy tak jakby coś się napinało?
2. Czy jak masz koła skręcone na max i dajesz mocniej gazu?
3. Czasami jadąc na wprost lub lekko nawet skręcając na jakiś hopkach ci też strzela?
To są najczęstsze objawy rozwalonego przegubu. Jeśli masz jedyneczkę to z dużą pewnością przegub wewnętrzny. Oczywiście mogą występować wszystkie trzy objawy.
Najlepiej podnieść samochód na lewarku (lub dwóch), ściągnąć koła i sprawdzić luzy na przegubach. Wtedy bardzo łatwo zobaczyć czy jest luz na wewn. czy zewn. lewym/prawymPozdrawiam wszystkich cieplutko!
Jakby jakiś link przeze mnie zamieszczony nie działał (z moich wstawek) proszę o prywatną wiadomość. Wrzucę ponownie.
Comment
-
ostatnie podejscie dzisiaj zauwazylem ze np jak zostawie na zgaszonym silniku np na 3 biegu i recznie rozkolysze auto przod tyl to slychac taki mechaniczny oglos jakby sie jakies tryby zazebialy
tak jakbym na podnosniku na biegu ruszal lewo prawo kolem i takie slychac tyk tykLast edited by Gość; 23-12-2009, 18:15.
Comment
-
Domanoid, ja mam objaw numer jeden z Twoich podpunktów, przegub do wymiany? Jeśli tak to jakie polecacie?
np taki https://allegro.pl/item1050110001_pr...9_mb1_mb4.html ?Last edited by maro1987; 15-06-2010, 19:48.Honda Civic 1.8 140 KM + LPG
silnik: r18a2,
nadwozie: FK2
Comment
Comment