Witam,
Przegląd wykazał mi, że mam do wymiany amortyzatory z tyłu.
I tak sobie szperam co by tu kupić
Znalazłem kilka postów, ale nie rozwiały moich wątpliwości, a wręcz pojawiło się jeszcze więcej pytań.
Pierwsza sprawa to czy gwintowane czy zwykłe (a jak zwykłe, to gazowe, czy olejowe:P)
Skłaniam się ku zwykłym, bo gwintowane i tak ustawię sobie raz i nigdy więcej do nich nie zajrzę (nie muszę mieć obniżonego zawieszenia, bo na krawężniki nie wjadę)
Jak w zwykłych będę miał ze 3 nastawy to świat i ludzie.
Co do dylematu między gazowymi i olejowymi to już nie jestem tak zdecydowany. Czytałem, że gazowe są lepsze, chociaż może trochę mniej trwałe (robię rocznie 25kkm, więc ważne, żebym ze dwa lata na nich pojeździł).
Reasumując prosiłbym o odpowiedź na dwa pytania:
1. Czy lepsze są amorki gazowe, czy olejowe (Honda nie ma rewelacyjnego zawieszenia, więc zależy mi na poprawie trzymania się w zakrętach)
2. Jakiej marki amortyzatorów szukać? Jako polecane widziałem Bilsteiny lub Koni - skłaniam się ku tym pierwszym.
A i jeszcze jedno, właśnie znalazłem dwie aukcje:
AMORTYZATORY Bilstein B4 Honda Civic IV V 94-01 r. (739142844) - motoAllegro
AMORTYZATORY TYŁ HONDA CIVIC ROVER 200 (742153821) - motoAllegro
Czy mi się wydaje, czy to dokładnie to samo, a różnica z cenie 80 zł na sztuce?
Z czego to może wynika?
Pozdrawiam
Marcin
Przegląd wykazał mi, że mam do wymiany amortyzatory z tyłu.
I tak sobie szperam co by tu kupić

Znalazłem kilka postów, ale nie rozwiały moich wątpliwości, a wręcz pojawiło się jeszcze więcej pytań.
Pierwsza sprawa to czy gwintowane czy zwykłe (a jak zwykłe, to gazowe, czy olejowe:P)
Skłaniam się ku zwykłym, bo gwintowane i tak ustawię sobie raz i nigdy więcej do nich nie zajrzę (nie muszę mieć obniżonego zawieszenia, bo na krawężniki nie wjadę)

Co do dylematu między gazowymi i olejowymi to już nie jestem tak zdecydowany. Czytałem, że gazowe są lepsze, chociaż może trochę mniej trwałe (robię rocznie 25kkm, więc ważne, żebym ze dwa lata na nich pojeździł).
Reasumując prosiłbym o odpowiedź na dwa pytania:
1. Czy lepsze są amorki gazowe, czy olejowe (Honda nie ma rewelacyjnego zawieszenia, więc zależy mi na poprawie trzymania się w zakrętach)
2. Jakiej marki amortyzatorów szukać? Jako polecane widziałem Bilsteiny lub Koni - skłaniam się ku tym pierwszym.
A i jeszcze jedno, właśnie znalazłem dwie aukcje:
AMORTYZATORY Bilstein B4 Honda Civic IV V 94-01 r. (739142844) - motoAllegro
AMORTYZATORY TYŁ HONDA CIVIC ROVER 200 (742153821) - motoAllegro
Czy mi się wydaje, czy to dokładnie to samo, a różnica z cenie 80 zł na sztuce?

Z czego to może wynika?
Pozdrawiam
Marcin
Comment