Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Naprawa zawieszenia

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Naprawa zawieszenia

Mam do wymiany:
    - 2 tuleje tylne wahacza przedniego dolnego (zawieszenie przednie)
    - 2 tuleje tylne - cukierki (zawieszenie tylne)
    Dzwoniłem po kilku sklepach we Wrocławiu ale wszędzie mają zamienniki Febi, a podobno orginalne części tylko w ASO tam znowu mówią że całe wahacze sprzedają, a tuleii nie mają.
    Czy znacie jakieś sklepy gdzie można kupić orginały tych tuleii lub dobre zamienniki ale jakich firm ?
    Czy warto kupić Febi, czy szukać orginałów ale kto jest producentem?
    Last edited by Gość; 11-08-2009, 18:41.

Również dołączam się do tematu również mam do wymiany cukierki, o febi słyszałem dobre i złe opinie, dużo czytałem o firmie NOK, jedni twierdzą nawet że z tej firmy tulejki szły na pierwszy montaż do Hani. Odsyłam na allegro ale tam cena za NOK jest podejrzanie niska, więc ja już sam nie wiem i czekam również na wypowiedz innych.

Comment

no chyba tylko w aso musicie koledzy kupic chyba ze macie mechanika dobrego co je sprowadza z aso p[o nizej cenie koszt cukierkow orginlanych to ok 110 zł a tulejki do przodu to 40 zl sztuka jesli mowimy o tych malych tu;ejkach od amora i wachacza

Comment

Witam!
        Ja w moim poprzednim aucie (Opel Omega B) miałem do wymiany tuleje wahaczy przednich i żałowałem że nie wymieniłem całych wahaczy bo jak się okazało najprawdopodobniej mechanicy przy wymienianiu tulei uszkodzili wahacz (kąt wyprzedzenia zwrotnicy się zmienił a lewemu wahaczowi przybyło dziwnych śladów po narzędziach).
        Nie wiem jak w Hani bo jeżdżę nią stosunkowo krótko i nie musiałem jeszcze w zawieszeniu nic wymieniać ale osobiście powodowany doświadczeniem skłaniałbym się ku wymianie kompletnych wahaczy - można to zrobić samemu i jechać od razu na zbieżność zamiast szarpać się z mechanikami. Oszczędność nie zawsze jest oszczędnością...
        Pozdrawiam!
        Łukasz

Comment

Ja kupiłem duże cukierki firmy SWAG - z tego co mi wiadomo dobra firma i juz prawie 30 tkm jest spokój.

Comment

600zł wymiana 2 tuleii (orginałów) zawieszenia tylnego z geometrią zawieszenia u dobrego mechanika.
            Tuleja tylna originał 140zł ale tylko w ASO je znalazłem
            Wahacz coś ponad 800zł orginał w ASO więc odpuściłem ten zakup.
            Przy okazji zrobiłem rozrząd i uszczelkę pod pokrywą zaworów - robocizna z regulacją zaworów 330zł
            Napinacz, pasek i uszczelka pod pokrywę ponad 500zł w ASO.
            Zobaczymy co ta wymiana cukierków w wahaczach jest warta (jeśli wahacze są w dobrym stanie) zamiast wahaczy skoro ASO Honda wymienia standardowo wahacz ale może koledzy podzielą się swoim doświadczeniem z naprawą zawieszenia?
            Last edited by Gość; 11-09-2009, 13:06.

Comment

Co do pierwszego pytania, polecam firme DOKUJI, zamienniki tzw. cukierków czy tam sworzni jak kto woli. ceny ok 45zł czy to sworzni wachacza górnego czy dolnego. Co do ASO dobre ale dla bogatych ludzi, dobre ale dla nowych aut. Dla kilkunasto letniej hani to polecam kupywać częsci w sklepach motoryzacyjnych czy na allegro.pl ( co do allegro to nie polecam bo problem przy odsyłaniu wrazie złej rzeczy) i wizyta u sprawdzonego mechanika. Koszty 50% taniej i usługa taka sama. Np. wymiana rozrządu cena za usługe to 100-150zł, regulacja zaworów 50zł (nic trudnego) Co do wachaczy to tylko niesforny mechanik bez prasy mógł uszkodzis wachacz i temu problemy jak wachacz jest dobry to jaki sens ma kupowanie go nowego?...

Comment

Working...
              X