Zawsze kiedy jest sucho skrzypi mi tylne zawieszenie z prawej stron (civic 1,4is 5d 1997). Problem znika zimą, a późną wiosną pojawia się znowu, i tak przez całe lato aż do jesieni. Wiele razy spryskiwałem wszystkie ruchome części zawieszenia różnymi środkami i nic, ale po przejechaniu kilku kałuż drażniący dźwięk ustępuje na jakiś czas. Nasila się on też kiedy samochód jest bardziej obciążony. Może ktoś miał podobny problem i mógłby mi coś doradzić
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Skrzypienie tylnego zawieszenia
Collapse
X
-
No to ja się przyłączęU mnie dokładnie mam ten sam objaw (Civic '98, 5d, skrzypi z tyłu przy prawym kole, pod obciążeniem bardziej).
Rozmawiałem już z mechanikiem zaglądał i powiedział mi, że jest to guma, która "uszczelnia mocowanie wahacza" - taka osłona (mocowanie na wysokości dolnego "tylnego" rogu prawych tylnych drzwi).
Niestety wg jego opinii samej gumy nie da się wymienić, bo jest zintegrowana z wahaczem i trzeba wszystko na raz kupować - chętnie usłyszę od kogoś, że nie jest to prawdą
Podobno w niczym to nie przeszkadza, poza tym, że skrzypi...
Może macie jakieś domowe patenty?
Pozdrawiam
Marcin
-
Najpierw sprawdź czy gumy w tulei są popękane to musi być widoczne, może nawet bez zdejmowania koła, koszt tulei (kpl) to ok 100 zł (zamienniki) oryginały w ASO są chyba dwa razy droższe ale podobno warto kupić. Ja założyłem zamienniki i przejechałem ca 20 Tkm na razie wszystko jest OK. Robocizna to już trudno ocenić, ale był taki wątek na forum, wpisz w wyszukiwarce to coś znajdziesz.
Comment
Comment