Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Metaliczne cykanie podczas jazdy w prawym przednim kole

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Metaliczne cykanie podczas jazdy w prawym przednim kole

Witam Grupowiczów
    Honda Civic 6 hatchback 5D1.4 is 90 KM 1998 rok
    Jest problem. Chodzi o to że w moim aucie podczas jazdy z przedniego prawego koła dobiega denerwujący dźwięk "Cykania"
    jakby jakaś blaszka gdzieś haczyła. Podczas wolnej jazdy słychać "Cyk,cyk,cyk"
    I wraz z większą prędkością cykanie jest szybsze . Mój mechanik rozebrał cały zacisk wyczyścił go złożył na nowo zostało również wymienione jarzmo bo jedna z prowadnice nie działała i dalej jest tak samo . Gdy auto jest uniesione i zakręci się kołem to nic nie słychać dopiero kiedy jest na ziemi dociśnięte swoją masą i się porusza to słychać.
    Już nie mam pomysłów co to może być
    Łożysko ? Przegub zewnętrzny?
    Proszę o pomoc w ustaleniu lub chociaż naprowadzeniu mnie na trop co to może być i podzieleniu się doświadczeniami.

Prawdopodobnie blaszki ślizgowe klocka Ci haczą o tarcze hamulcową. Miałem to samo w obu kołach, im bardziej hamulce rozgrzane tym bardziej cykało. Trzeba dobrze wyczyścić zacisk tam gdzie te blaszki leżą, i odpowiednio je odgiąć, ewentualnie delikatnie przyciąć na koncu żeby nic nie haczyło

Comment

Miałem czyszczony zacisk i założone blaszki na nowo
      Dalej jest cykanie

Comment

Mi też czyszczenie na poczatku nie pomogło, bo po rozgrzaniu i tak haczyły, dopiero jak odgiąłem blaszki żeby były jak najdalej tarczy to przestało. Dlatego najlepiej robić to samemu. Chyba że przyczyna leży gdzie indziej. Najlepiej zdjac koło, i powoli kręcić tarczą obserwując jak zmienia się odległość blaszek od tarczy.

Comment

Najgorsze jest to że na podniesionym aucie czy tylko tym kole nic nie słychać dopiero jak jest na glebie dociążone masą to słychać...

Comment

A może cos sie wbiło w oponę i stuka o nawierzchnie, dlatego nie słychać tego przy podniesionym samochodzie?

Comment

Może podjedź na skp i wjedź na rolki
              Jak auto jest uniesione zawieszenie też się inaczej ustawia i może nie być tego cykania

Comment

Working...
              X