Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

przeguby?łożyska?coś innego...??

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• przeguby?łożyska?coś innego...??

Witam
    Od pewnego (w sumie już dłuższego czasu) mam problem. przeczytałem chyba wszystkie posty na temat dziwnych stuków,ale żadne z objawów nie były identyczne z moimi.
    Może zacznę od informacji
    - Honda Civic. '96, 1.4 , 3D
    - układ kierowniczy (drążki, sworznie itp) wymienione. część w zeszłym część w tym roku
    - zużyte tuleje na tylnych i przednich wahaczach wymienione niedawno
    - Opony mają ok. 1,5 roku. żadnych defektów
    - zbieżność ustawiona
    - osłony na przegubach: OK

Teraz konkrety:
    Przy jeździe na wprost słychać dosyć głośny szum, przy czym nasila się on w momencie opadania samochodu po "wyskoku" na nierównościach.
    Dodatkowo czasami pojawia się coś jakby bicie czy dudnienie przy w sumie niewielkim skręcie,ale przy prędkości ok >50 km/h np. na łuku na zjeździe z autostrady. Pojawia się to przy skręcie w lewo jak i w prawo. Na kierownicy w zasadzie nic nie czuć

Czy ktoś wie co może być tego przyczyną?

Dodam jeszcze tylko, że zrobiłem tak jak znalazłem w którymś z postów, aby sprawdzić czy to nie przeguby(skręt i stosunkowo szybki start), ale nie słyszałem żeby coś stukało. Ruszałem tak dodatkowo półosiami i są nieduże luzy osiowe i poprzeczne, ale sprawdzałem też w samochodzie ojca (Punto 1gen) i u niego są nawet większe luzy a nic nie dudni na zakrętach.

Ogólnie zastanawiam się czy to mogą być łożyska (jeżeli chodzi o szumy),ale czy byłyby aż tak zużyte żeby powodować bicie ?

Za wszystkie sugestie co to może być i pomoc oczywiście z góry wielkie dzięki.
    pozdrawiam
    P.s. Trochę się rozpisałem, ale chciałem udzielić wystarczających informacji

To łożysko.Dodatkowo sprawdż sworznie wahacza.
    ビートル ジョン

Comment

Ja rowniez stawiam na lozyska, bo mialem ten sam problem z tym, ze mi nie bilo tylko wylo

Comment

Witam
        Na wstępie chce podziękować za sugestie.
        Ogólnie to niestety jakoś nie jestem przekonany do łożysk, głównie z powodu tego dudnienia, no ale pewnie się mylę.
        Dodatkowo dopisze jeszcze objawy które ostatnio zauważyłem:
        przy jeździe, jak zaczynało hałasować, to wciskałem sprzęgło i "chrobotać" przestawało, ale szum dalej był.
        Byłem też na szarpakach na stacji diagnostycznej i jakoś specjalnie nic nie wykazało (w każdym razie koleś nic nie powiedział ) poza tym, że jak prawe koło było podniesione, wrzuciłem 2, pomału "ruszyłem" i już przy niewielkiej prędkości było słychać nie tyle sam szum co właśnie takie jakby stukanie/bicie czy "chrobotanie".
        Znalazłem coś takiego na forum (w V gen.)
        Tak właśnie to może być przegub a dodam jeszcze że wewnętrzny przegub to czasem potrafi szumieć w czasie jazdy na wybojach i na zakretach podobnie jak łożysko, a trekocze przy ruszaniu na wprost i to nie zawsze
        Co o tym sądzicie?
        Jeszcze raz dzięki za odpowiedzi te poprzednie i te następne
        pozdrawiam

Comment

Skoro przy jeździe, przy wciskaniu sprzęgła cichło to wyglądało by że to łożysko w skrzyni szumi .... ewentualnie dodatkowo hałas powoduje łożysko koła.

Comment

Dodam że Przeguby są 4 w aucie a dokładnie 2 pary. Sprawdź te wenętrzne przeguby, czy tam osłonka cała

Comment

Witam
              Na początku chciałbym podziękować za odpowiedzi.
              Trochę czasu minęło, ale okazało się że to jednak skrzynia biegów- łożyska prawdopodobnie te przy przegubach wewnętrznych, co skutkuje tym, że coś gdzieś w środku o coś ociera
              Ogólnie mechanik stwierdził,że nie ma sensu tego rozbierać i naprawiać, bardziej opłaca się kupić używke, ale póki wycieków nigdzie nie ma- jeździć.
              No i tak już trochę jeżdżę,ale chciałbym się już zapytać z jakich wersji silnikowych mogę włożyć skrzynie? znalazłem na forum że pasują też z V gen. oraz tabele [QUOTE]https://www.civicforum.pl/vi-1995-20...-piatkazz.html[/QUOTE, ale nie za wiele mi to mówi. znalazłem też już skrzynie z IV gen: (nr silnika: D15 B2) oraz z V gen: (nr. silnika też D15 B2). Będą pasować? Może jeszcze jakieś inne spasują? Ja mam D14 A3.
              Z góry wielkie dzięki
              Pozdrawiam

Comment

Z całej d serii 6 generacji masz plug & play z tego co mi wiadomo. Ze słyszenia tylko wiem żeby nie polecieć do d14 ze skrzynką z d16 bo potem dramat
                Z 6 gena masz dowolność - czy z sedana, czy z anglika - pasuje i koniec.

Comment

Witam
                  Podziękowania dla Shczepcio za odp.
                  Dokładniejsza odpowiedź jaką udało mi się zdobyć:
                  " Witam, mozesz zalozyc kazda skrzynie s20 lub s40 czyli od 5gena lub 6
                  gena, oprocz skrzyni z silnikow dohc ( sa inne polosie) silnik d16a9, cala
                  reszta pasuje. "
                  Także dla mnie odp satysfakcjonująca
                  pozdrawiam i jeszcze raz dzięki

Comment

Working...
                  X