Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomocy*tuleje tylnych wahaczy

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Pomocy*tuleje tylnych wahaczy

Bardzo poproszę jeśli ktoś sie orientuje o pomoc. Potrzebuje info na temat tuleji tylnych wahaczy do Civic 5D HB 1,4/90KM D14Z4 model MB276XE.
    Może ktoś wie na temat średnicy tuleji lub długości. Sprawdzałem na katalog.fota i nie wiem ktore to.
    Przy okazji - dzwoniłem do Honda -Witolin i usłyszałem, iż jedna strona to koszt: robocizna 100zł+vat, tuleja to ok140zł= ok 250zł.
    więc wymiana obu tuleji to 500zł.
    To mnie zmroziło bo w przeciągu 2 miesięcy wymieniłem wszystkie amortyzatory, rozrząd, wymiana oleju i płynu hamulcowego, zmieniłem opony i filtr kabinowy. Teraz nie mam by zapłacić ubezpieczenie, a tu tuleje trzeba wymienić.

a o ktore tulejki tobie chodzi na ktorym wachaczu poprzecznym czy podluznym?

Comment

500 zł i masz spokój na lata, Ci co zaoszczędzili i kupili zamienniki "cukierków" to im tył przeskakuje na zakrętach już po kilku miesiącach.

Do tego oryginalne do 5D są specjalnie wzmacniane, niektórzy kupują w ASO i montują do 3D.

W ASO w cenie masz nie tylko wymianę ale też ustawienie geometrii ....
      Last edited by PeJot; 30-04-2009, 21:35.

Comment

ja mam orginalne cukierki za 110 zl sztuka

Comment

re

Zamieszczone przez PeJot Zobacz posta
          500 zł i masz spokój na lata, Ci co zaoszczędzili i kupili zamienniki "cukierków" to im tył przeskakuje na zakrętach już po kilku miesiącach.

Do tego oryginalne do 5D są specjalnie wzmacniane, niektórzy kupują w ASO i montują do 3D.

W ASO w cenie masz nie tylko wymianę ale też ustawienie geometrii ....

warto dołozyc i miec spokój...

Comment

a ja ostatnio w tych dniach co w aso były dni wiosenne kupiłem cukierki po 77 pln

Comment

jak bym miał kase to bym sie nie zastanawiał.

Jak bym wiedział na jakim wahaczu podłuznym czy poprzecznym to prawdopodobnie nie pytał sie o nic.

Po kontroli napisano mi " tuleje tylnych wahaczy do wymiany" i tyle wiem, wiem też, że na zakrętach się ślizga, przeskakuje.
              Last edited by thobo1; 01-05-2009, 10:39.

Comment

aha to napewno cukierki jesli tyl ci goni na zakretach pewnie juz sie pobrywaly i nie trzymaja wachacza prosto

Comment

Właśnie też mam ten sam problem i pytanko czy po zakupie nowych cukierków sam moge to sobie wymienić ( poprzednio potrafiłem sobie wszystko zrobić przy moim kochanym maluszku) bo wiem że te cukierki trzeba wprasować więc myślę że wahacz podgrzeje trochę palnikiem a cukierki zamrożę w zamrażarce i powinno chyba wejść ale teraz co z geometrią ?????????? trzeba coś tam ustawiać???????? może ktoś to już z domorosłych mechaników to przechodził-- jeśli tak prosze o odpowiedz

Comment

Tutaj jest jest jak wymienić, niestety możesz nie poradzić sobie bez demontażu całego wahacza (chociaż na upartego da się zrobić

A co do zbieżności/geometrii to musisz pojechać i ustawić w jakiejś stacji obsługi - najlepiej ze sprzętem laserowym (w Krakowie np.Feuvert )

Comment

Ale ta geometria ( zbieżność ) to ma się odnosić tylko do przodu (wiadomo) czy też do tyłu???? bo z tyłu nic chyba nie idzie ustawić, a swoją drogą skąd masz taką fajną książkę o civicu???

Comment

Working...
                      X