Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Złowrogi szum w kole

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Złowrogi szum w kole

Wspominałem już o tym w chyba dwóch wątkach, ale napiszę oddzielny temat, żeby uchronić kogoś przed kompletnie niepotrzebnymi wydatkami

Otóż kilka tygodni temu usłyszałem szum w prawym tylnym kole, który było słychać dość głośno przy skręcaniu w prawo i troszkę przy skręcaniu w lewo. Nie przejąłem się zbytnio, ale czujność została wzmożona. Z każdym kolejnym wyjazdem szumy się nasilały, aż ze 2-3 tygodnie temu zaczęły mnie dość mocno martwić, bo zdarzało się, że pojawiały się nawet podczas jazdy na wprost, tuż po wystartowaniu spod domu. Szczególnie po kilkudniowym postoju auta, którego nie używam na codzień. Poczytałem trochę na forum i głównymi podejrzanymi były przegub zewnętrzny albo łożysko.

W międzyczasie byłem w większej trasie (blisko 1000 km) i jak wróciłem, zbierałem się, żeby odwiedzić mechanika. Przeznaczyłem 300 PLN w budżecie na ewentualne naprawy pojechałem do mechanika i... okazało się, że zebrał się nalot na bębnie i się tam gdzieś ocierał wyczyścili, skasowali 2 dychy i wóz porusza się bezszelestnie nawet przy 50 km/h na rondzie

Zatem jeśli ktoś będzie miał podobny problem, to polecam najpierw przeznaczyć 15 minut swojego czasu na podniesienie auta na podnośniku, zdjęcie koła i obejrzenie co może być przyczyną szumów 2 dychy to niedużo, ale jakby ktoś zostawił z tego powodu auto u mechanika i trafił by na złodzieja, to by mógł się niepotrzebnie bardziej wykosztować...

Mam podobnie owy szum słyszę cały czas podczas jazdy przednie prawe koło. Jednak ustępuje ono przy hamowaniu Podejżewam iż coś jest z zaciskiem hamulca gdy naprawię też dam znać czy to co myślę.

Comment

Working...
    X