Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wymiana cukierków

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Wymiana cukierków

Witam, czy ciężko jest samemu wymienic cukierki w tylnim zawieszeniu ? mam zamiar sie za to zabrac, powiadają ze bez palnika cieżko bedzie odkrecic śruby . Siła i determinacja do działania jest

Wszystko będzie cacy tylko jeszcze 'zawitaj' w odpowiednim dziale. Pozdrawiam. Crisownik
    Last edited by Crisownik; 02-10-2012, 19:47. Powód: notka

Temat dotyczy 5 gena ale nie ma różnicy, zasada ta sama.
    Czy ciężko?? sam zdecyduj
    yoyo.pl to Twoje pierwsze i najlepsze źródło wszelkich informacji, jakich szukasz. Od tematów ogólnych po więcej z tego, czego spodziewasz się znaleźć tutaj, yoyo.pl ma to wszystko. Mamy nadzieję, że znajdziesz to, czego szukasz!

Comment

Przywitałem sie juz w odpowiednim dziale zawsze ten dział bym na początku :P

dzięki za link

Comment

Co do śrub to jest różnie-mnie zdarzały się "łatwe" i "trudne" egzemplarze.
        Warto zastosować jakiś odrdzewiacz (NIE WD40 !!!) i odczekać parę minut.Ryzyko urwania śruby jest zawsze.
        Z cukierkami raczej nie miałem problemów-prasa z naciskiem 12T jest niezawodna.
        Na forum są opisane jakieś sposoby bez prasowe ale jakoś ich nie próbowałem..........
        ビートル ジョン

Comment

Będzie ciężko Ja po jednym wymienianiu samemu drugi raz wolałem oddać do mechanika coby na prasę wysłał :P (nie, nie u mnie dwa razy, pierwszy był samochód kumpla, we dwoje się męczyliśmy).

Dodaje jeszcze serwisówkę którą bardzo ciężko dostać dot. wymiany tychże tulei:

Pozdrawiam wszystkich cieplutko!
          Jakby jakiś link przeze mnie zamieszczony nie działał (z moich wstawek) proszę o prywatną wiadomość. Wrzucę ponownie.

Comment

kurcze ja pamietam jak w mojej w morawicar wymieniali mi cukierki całą operacja na 2 strony trwała ok 10-15 min na gotowo za pomocą młotka

Comment

a ja w swojej wymieniłem jedną stronę i miałem nie lada kłopoty, a drugą stronę
              próbuję od połowy roku zlecić i na razie nici (większa część znajomych mechaników
              mówi -sam se wymień lub obrzuca terminami ) hehe
              i nie chodzi o wybicie cukierków ,tylko o odkręcenie wachacza
              Last edited by wiesko126; 26-01-2013, 15:11.
              sigpic moje autko D16W4VTEC
              http://www.civicforum.pl/showthread.php?t=23460

Baggy Honda D14Vtec + Turbo 0.4b

https://www.youtube.com/my_videos?o=U

Comment

niestety te śruby z wiekiem sa coraz słabsze wiadomo ruda działa

Comment

Zamieszczone przez jump23 Zobacz posta
                  niestety te śruby z wiekiem sa coraz słabsze wiadomo ruda działa
                  Palnik i śruba pójdzie bezproblemu

Comment

No coż w PL sól robi swoje, jednak ja jak odkręcałem swoje to puściły bez większych problemów. Nie dawałem żadnego odrdzewiacza, po prostu małożyłem trochę smaru teflonowego i specjalną wkrętarką z udarem (coś ala pneumatyczna wkrętarka z ASO) odkręciłem. Faktem jest że rdzy nie miałem - po prostu się zapiekły. Na wszelki smerf dałem nowe śróby. Odkęcenie tych śrub to kwestia determinacji, myślenia oraz doświadczenia z tego typu rzeczami. Cukierki można nabijać młotkiem ale jakoś nie mam przekonania, lepiej wciskać je prasą o jakiej pisze BJ. Cukierki nabijane młotkie mogą wejść krzywo (nie muszą) i wtedy zaczynają się kłopoty.

Moja była Honda Civic EK2 JDM D13B4
                    http://www.civicforum.pl/showthread.php?t=24172

Mój felieton "Samochodem przez Japonię."
                    http://www.civicforum.pl/showthread....535#post158535

Był Seat Leon 5F 1,4 TSI 125KM w kiju - jest Seat Leon 5F 2.0 TSI (190KM) z DSG

Tęsknota za Hanką jest ciągła.

Comment

żeby wbijać je młotkiem trzeba mieć przy tym troszkę doświadczenia dlatego dla początkujących lepsza jest prasa

Comment

jeśli się ma garaż murowany wystarczy odkręcić dwie śruby od cukierka i tyle . podnośnik do góry , skontrować wachacz do ściany deską żeby nie drgał przy wybijaniu i wbijaniu , solidny młotek i troch cierpliwości. niedawno koledze pomagałem przy wymianie obie strony zrobiliśmy w 40 minut. jak by był kanał to by było jeszcze szybciej.

Comment

Dzisiaj udało mi się kupić duże cukierki OEM( 52385-ST3-G01) w serwisie hondy w Szczecinie w cenie 55zł/szt.

Comment

bardzo dobra cena udało ci się

Comment

Jeszcze miesiąc temu, jak się dowiadywałem, były po 140zł/szt.

Comment

Working...
                              X