Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

skrzypienie i pukanie

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• skrzypienie i pukanie

mam problem , podczas jazdy na dziurach slychac skrzypienie , pukanie w prawym przednim kole na rownej drodze nic , na malych nierownosciach nic sie nie dzieje jedynie na dosc glebokich dziurach najlepiej slychac podczas wolnej jazdy

Może łącznik stabilizatora? Nie napisałeś czy ktoś już oglądał zawieszenie i w jakim stanie jest.
    - Stuk! Puk!
    - Kto tam?
    - Panewka!

--- Moje 5D ---

Comment

bylem na diagnostyce i facet powiedzial ze to lacznik stabilizatora , ale nie wiem czy to wyeliminuje tez te skrzypienie to dzwiek jakby ktos skakal po lozku i sprezyny skrzypialy

Comment

Wymień łącznik bo to nie duży koszt i zobacz wtedy.
        - Stuk! Puk!
        - Kto tam?
        - Panewka!

--- Moje 5D ---

Comment

sprawdź jeszcze sworznie

Comment

jakiej firmy zamowic ten stabilizator

Comment

Polecę firmę 555, co do skrzypienia to posłuchaj się jumpa.

Comment

a da sie sprawdzic czy to ten element sie tlucze poruszając nim?

Comment

Podobno mechanik stwierdził że tłucze się łącznik!!
                  Jeśli chodzi o sworznie to nie taka prosta sprawa ale możesz pobujać auto w górę i w dół i zobaczyć czy słychać skrzypienie, ale aby stwierdzić czy oby na pewno trzeba było by je wymontować

Comment

tak , ale kazalem mu niestety sprawdzic jedynie przednie prawe kolo bo z tego dochodzil odglos a wiadomo czy skrzypienie nie dochodzi z tylu? bo bardziej slychac te stukanie na dziurach

Comment

to jest jak totolotek można gdybać i zgadywać, nikt Ci nie napiszę w 100% że to akurat to
                      sprawdziłbym jeszcze drążki kierownicze ale tak jak pisałem wyżej, ręki nie dam sobie uciąć.
                      Podjedź na szarpaki na stację diagnostyczną i może coś wyjdzie, niewielki koszt a zawsze czegoś się dowiesz

Comment

Popieram Karla, u mnie tez na dziurach lekko postukuje, przy okazji zmiany opon zajrzałem i jest luz na końcówkach drążków... Na tyle duży (nie wiem czy to bardzo czy nie) ze można go wyczuć ruszając końcówkę ręką.

Także tu tez może leżeć przyczyna.
                        The 1st. - EJ9
                        The 2nd. - ES7
                        The 3rd. - FD7
                        The 4th. - CU2
                        ------------------------------------------------------------------

------------------------------------------------------------------

Comment

Zamieszczone przez patyczak94 Zobacz posta
                          bylem na diagnostyce i facet powiedzial ze to lacznik stabilizatora , ale nie wiem czy to wyeliminuje tez te skrzypienie to dzwiek jakby ktos skakal po lozku i sprezyny skrzypialy
                          U mnie tak skrzypiało jak rozleciał się ten łącznik. Właśnie przy małych prędkościach i dużych nierównościach.

Poza tym w zawieszeniu jest bardzo dużo elementów które mogą być zużyte, i wydawać różne dźwięki (bo co dla jednego jest skrzypieniem dla drugiego nie musi). Popatrz na inne temat, bo są czasami śmieszne! My na wymieniamy się co może być nie tak, a na koniec okazuje się to całkiem coś innego i to jeszcze z tyłu a nie przodu.

Dobra rada, to poszukaj porządnego mechanika, przejedź się z kolegą niech wystawi głowę za okno i słucha, pokołysz samochodem, jedź wolno po jakiś dziurach i niech ktoś idzie obok Ciebie i słucha. Ty masz samochód i Ty najlepiej możesz sprawdzić co skrzypi.
                          - Stuk! Puk!
                          - Kto tam?
                          - Panewka!

--- Moje 5D ---

Comment

pukanie wyeliminowane - lacznik stabilizatora
                            te skrzypienie zostalo i wystepuje nie zaleznie czy predkosc jest duza czy mala i nie musze byc glebokie nierownosci zeby bylo to slychac , nie jest to doslownie skrzypienie , nie wiem jak ten dzwiek nazwac i jest to raczej po prawej stronie lecz nie wiem czy przednie kolo czy tylnie czy tez obydwa odglos jakby kulka w jakims pojemniku latala no nie wiem jak to opisac

Comment

jarko_19
                              Słuchaj ja mam podobny przypadek ale nie mam kiedy z tym zrobic bo też mi skrzypi w lewym przednim kole. Kumpel ktłóry jest mechanikiem powiedzial ze to jest sworzen kulisty ale zanim go wymienie to moge w tą gumę wstrzyknąć troche oleju i przestanie skrzypiec a jak bede mieć czas to po prostu go wymienić.

Comment

Working...
                              X