Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Stukanie w tylnym lewym kole

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Stukanie w tylnym lewym kole

Czytałem kilka tematów o stukach w kołach ale nie znalazłem tematu z objawami jak u mnie. Jadać po dziurach słyszę stukanie w okolicach lewego koła tak jakby coś metalowego obijało się o felgę. Patrzyłem okolice lewego koła ale tam nie ma co się obijać nawet przy dużym obciążeniu. Dodam, że kiedy w samochodzie znajduje się 5 osób stukanie słyszę jadąc nawet prostą drogą tyle, że jest gorzej ponieważ słyszę to tak jakby coś obijało się ciągle felgę, przyśpieszając stukanie staje intensywniejsze i przy skręcie w prawo czuję jakby to co puka leciało na lewą stronę, a po wyprostowaniu kierownicy wróciło na swoje miejsce i znowu stukało. Byłem u mechanika i ten stwierdził, że muszę wymienić cały WAHACZ, a nie jeden mniejszy czego trochę nie rozumiem, bo coś z tego niby haczy mi o felgę, a ja tam nic takiego nie widziałem. Kolega powiedział, że miał podobnie ponieważ miał szerokie opony i po wymianie przestało mu stukać dlatego jutro przykręcę na tył węższe opony i sprawdzę.Jest to mój pierwszy samochód także proszę o wyrozumiałość ponieważ nie znam się jeszcze za dobrze na wszystkim

Wydaje mi się, że mechanik mówił o tym, że trzeba wymienić cały wahacz..
    Czesc wszystkim! Na wstepie przepraszam ale nie pisze z polskimi znakami gdyz na kompie na ktym pisze nie ma zainstalowanych polskich znakow. Ok. Sprawa wyglada nastepujaco. Od pewnego czasu slysze stuki (dosc ciche) dochodzace z tylnego zawiszenia. Zarowno prawa strona jak i lewa. Stuki o raczej metalicznym poglosie dochodza zarowno z lewej jak i z prawej strony (tylko jak przejezdza sie przez jakas dziure lub wieksza mulde) i tylko z tylu. Zeby wszystko bylo smieszniejsze stuki
    Last edited by Genax; 16-07-2012, 23:30.

ten temat co dałeś link odnosi się do wymiany cukierka łatwo to sprawdzić jak sam widzisz czy jest z nim ok ta tulejka obrywa sie na dole i u góry ale w tylnim zawieszeniu jest aż 16 tulejek więc je też sprawdź najszybciej zużywa się tulejka pod amortyzatorem i od strony piasty na wahaczu nie lepiej ci kupić nowe tulejki i wymienić a nie całe wahacze
    Last edited by jump23; 17-07-2012, 22:16.

Comment

A ja mam podobny problem tylko ze u mnie stuka prawy tyl na nierownosciach i to dopiero jak ktos mi usiadzie z tylu. a dzwiek jest podobny do wybitego amortyzatora albo ocierania kola o nadkole. na diagnostyce mi nic nie wyszlo i nie wiem co moze byc powodem stukania. dodam jeszcze ze jak mam komplet ludzi w samochodzie to ta strona po ktorej slychac stukanie jest bardziej siadnieta jak by byly juz sprezyny wysiedziane. za pomoc z gory dziekuje.
      Honda Civic 99r 75KM 1.4i ej9

Comment

Working...
      X