Od niedługiego czasu przy wciśnięciu gazu np. jadę na czwórce, puszczę gaz i znowu wcisnę to słychać pojedyncze stuknięcie w przedniej części samochodu, i tak cały czas - puszczę, wciskam mocniej gaz i jedno stuknięcie - niegłośne ale wyczuwalne słuchem i stopami poprzez drgnięcie lekkie podłogi. Jeśli wciskam powoli i płynnie to raczej nie ma bardziej gdy dość energicznie i trochę ze zrywem dodać gazu to wtedy jedno stuknięcie jest. Co może być przyczyną takiego zachowania?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Stukanie przy wciśnięciu gazu
Collapse
X
-
Zamieszczone przez Remek Zobacz postaTo tylko na czwórce czy też na innych biegach? Podejrzewam że przy każdym biegu, także przy ruszaniu... Moim zdaniem może to być przegub wewnętrzny
Comment
-
Zwiedziłem kilka stacji diagnostycznych i warsztatów. Nikt nie potrafi zdiagnozować tego stukania. Przeguby wewnętrzne są ok. Zewnętrzne też .Sworznie w wahaczach ok. Poduszki OK. Gościu jeździł ze mną na próbę autem i też czuł stukanie przy dodawaniu gazu w trakcie jazdy i przy puszczaniu sprzęgła - wyczuwalny jest luz i pojedynczy stuk. W podłodze i pedałach też stuk wyczuwalny i od strony kierowcy i pasażera. Mechanik się napocił nieźle przy szukaniu co to może być. W końcu znalazł lekki luz na końcówce drążka lewym i wymienię to w piątek jak nie zadziała to nie wiem już co to może być. Na jednej stacji diagnostycznej gościu mówił że są luzy na wyjściu ze skrzyni - w miejscu za czaszami przegubów wewnętrznych i ze z tym nic się nie da zrobić , ale znowu mechanior który zdiagnozował lekki luz na końcówce drążka twierdzi że tam ma być luz, że nie ma być ciasno. Może ktoś wie czy półośki mają mieć luz na wejściach do skrzyni czy nie? Jakby miał być luz w mechanizmie różnicowym to jakim cudem? auto ma dopiero przebieg 104 tyś. ja go posiadam od 67 tysiąca. Jeżdżę spokojnie bez zrywów czy palenia opon. Mętlik w głowie a to stukanie jest naprawdę irytujące . Może ktoś ma jeszcze jakąś radę?
Comment
-
Witam.Mam taki problem:podczas jazdy na czwartym biegu(i tylko na czwartym) podczas wciśnięcia pedału gazu lewarek zmiany biegów idzie gwałtownie do dołu(na około1-2cm) a podczas puszczenia skacze o tyle samo do góry.... Co o tym myślicie? Postaram sie jutro nagrać filmik jak to wygląda.
Przeczytaj cały ten wątek. Inny problem z opisu, inny silnik, skrzynia. Wspólny 4 bieg, poduszka która wydawała się dobra a nie była. Pewne sugestie do obserwacji możesz wykorzystać. Jeśli problem jest tylko na jednym biegu, to w mojej ocenie trzeba szukać tam gdzie biegu, czyli w skrzyni. Tym bardziej, że odgłos i stuk pojawiają się przy zmianie obciążenia ( wrzucenie biegu, dodanie gazu ). Gdyby tylko przy wrzucaniu, to podejrzenia kierował bym co do synchronizatora albo nawet tylko wybieraka. Tu bardziej pasuje łożysko. Zrób próbę o której pisałem tam w 11 poście i słuchaj na 4 i na sąsiednich biegach. Jeśli to łożysko, to powinieneś usłyszeć ten stuk. Ciszej, delikatniej bo to inne obciążenia ale wyraźnie.
Pzdr.
Comment
-
Problem dotyczy każdego biegu tylko przy dodawaniu gazu (nie ujmowaniu) jest lekki pojedynczy stuk taki sam pod względem głośności i charakterystyki przy każdym biegu. Również przy zmianie biegów jak już sprzęgło puszczam wiadomo dostaje trochę zrywu i jest lekki pojedynczy stuk tak jakby gdzieś był luz. Mechanik mówi że jakby coś było ze skrzynią to nie czuł by tego stuknięcia w podłodze pod stopami. Może to faktycznie końcówka drążka kierowniczego lewa. Już ją zamówiłem , wymienię w piątek i jeśli to nie pomoże to dam temu spokój . Chwytając lewe koło tzn. oponę obiema rękami z przeciwnych brzegów i ruszając w przeciwne strony słychać wyraźne stukanie i luz mam nadzieje że to ta końcówka a nie przyczyną luzy w mechanizmie różnicowym. Mam też pytanie jak chwycę ręką półośkę lub przegub wewnętrzny i zacznę ruszać w płaszczyźnie obrotu i góra dół to ma być luz czy nie bo jedni mówią że ma a inni że nie( nie chodzi o poruszanie półośki względem czaszy przegubu bo tu jest ok) ?Last edited by berserker; 30-05-2012, 07:57.
Comment
-
Tylko na czwórce. Problem dotyczy każdego biegu. Trochę to zmienia założenia.
Nie całkiem ułatwiasz ewentualną pomoc. Więc zapomnijmy o #7, bo to nie problem na jednym biegu. Jeśli w kilku warsztatach i stacjach diagnostycznych wykluczyli przeguby, poduszki, sworznie to wymień zamówiony element. Pomoże to trafiony. Jeśli nie pomoże, to podejrzenia Kolegów co do przegubu nadal aktualne w świetle Twojego opisu i wbrew opiniom tych, którzy wykluczyli niesprawny przegub. Trochę mi nie pasuje to wyraźnie odczuwanie tego na podłodze. Właśnie z uwagi na ten objaw, kolejnym podejrzanym jest wg mnie tłumik drgań skrętnych sprzęgła.
Pzdr.
Comment
-
Tylko mechanicy często olewają sprawę, i nie sprawdzają porządnie. Ja raz zostawiłem u gościa samochód i poprosiłem żeby przy okazji zobaczył przeguby wewnętrzne czy mają luzy i czy są całe. Samochód odebrałem gość mówił że sprawne.. No ok. Miesiąc później samochód znów był na podnośniku i sprawdzałem sam przeguby przy mechaniku i pytam jak on to sprawdzał skoro luz wyczuwalny jest i czasami mi pukają a on na to że są całe i się nie rozlecą więc po co sobie głowę zawracać według niego są "ok".
Comment
Comment