Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nietypowe Trzęsienie przy ruszaniu

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Nietypowe Trzęsienie przy ruszaniu

Witam serdecznie.

Mam problem i mechanicy rozkładają ręce mając 1000 pomysłów co to jest.

Parametry auta:

Hinda Civis 2000 kombi. Silnik 1,6 Vitec Aerodeck

Przy ruszaniu coś strasznie trzepie samochodem Moje wrażenie było że silnik wpada w rezonans i zaczyna nim niemiłosiernie trząść. Nie zawsze się to dzieje, zależy jak ruszam, ale w 7 przypadkach na 10 trzęsie. Nie na problemu po ruszeniu czy na innych bigach. Auto płynie na drodze. Jest to mechaniczne trzęsienie nie spowodowane nieprawidłową pracą silnika.
    Przy zaciągniętym ręcznym i ruszaniu przód/tył trzęsienia BRAK.

W sierpniu wymieniłem. Wymieniane były także wszystkie klocki hamulcowe.
    Trzęsienie zaczęło się około 3 tygodni po serwisie i ciągle się nasila.

Wczoraj mechanik powiedział że wszystkie poduszki są całe i silnik jest sztywny.
    Zdiagnozował natomiast znaczne luzy na półosiach wchodzących do układu różnicowego. Nie ma wycieków oleju. Jego zdanieniem to one są powodem trzęsienia bo luzy przenoszą się na koła przy ruszaniu.
    Jak powiedział wymiana łożysk załatwi sprawę.

Koledzy poradźcie co Waszym zdaniem to może być, bo nie chcę spowodować innych zniszczeń a autko jest naprawdę wdzięczne.

Dzięki za rady.

suski

Co to za mechanik? twierdzi że luzy na półosiach a chce łożyska wymieniać ??? Jak są luzy na półosiach to stuka przy ruszaniu a nie trzęsie.

A może sprężyna na tarczy sprzęgła pękła i stąd te trzęsienie przy ruszaniu?
    Honda Civic MB2 2000r. liftback 5D. D16W4

http://www.civicforum.pl/showthread.php?t=20077

Comment

Podobna sytuacja jest w oplach astra I tam przy ruszaniu z 1 strasznie trzęsie, przyczyna jest skrzynia biegów a raczej wodzików które niedokładnie zazębiają tryby(taka sytuacje miał znajomy w w/w modelu). Spróbuj ruszyć z 2 jeśli tego efektu nie będzie będziesz mógł podsunąć temat mechanikowi. W tej sytuacji drgań nie było.
      Wiem że opel hondzie nie równy ale może to coś pomoże,

Comment

paba87, w hondach takie zjawisko nie występuje.

Comment

Dzięki wielkie za sugestie.

Jak tylko przeczytałem Wasze podpowiedzi to wziąłem autko na przejażdżkę.
          Nie wiem czy ma to wpływ że silnik i sprzęgło zimne bo samochód stoi od kilku godzin na zewnątrz ale tym razem przy ruszaniu z pierwszego biegu trzęsienia były nieznaczne. Z drugiego biegu pojawiają się minimalne drgania ale to wydaje mi się normalne. Natomiast na wstecznym są drgania podobne jak przy jedynce ale słabsze. Mają że tak powiem ten sam charakter.
          Zdałem sobie sprawę z tego że jak dużo jeżdżę po mieście i autko dobrze rozgrzane jest to owe drgania naprawdę się nasilają.

Czy może to Wam nasuwa jakieś pomysły...?

Będę naprawdę wdzięczy na następne słowa porady.

Dzięki.

suski

Comment

Ja stawiam na sprzęgło, tarcza nie równo bierze.

Comment

Drobna sugestja z mojej strony sprawdz wszystkie poduszki pod silnikiem... ot tak profilaktycznie

Comment

sprawdz sworznie, u mnie trzęsło przy ruszaniu, zarówno do przodu jak i do tyłu. Dodatkowym objawem było też charakterystyczne skrzypienie. Wymiana pomogła

Comment

Working...
                X