Witam serdecznie.
Mam problem i mechanicy rozkładają ręce mając 1000 pomysłów co to jest.
Parametry auta:
Hinda Civis 2000 kombi. Silnik 1,6 Vitec Aerodeck
Przy ruszaniu coś strasznie trzepie samochodem Moje wrażenie było że silnik wpada w rezonans i zaczyna nim niemiłosiernie trząść. Nie zawsze się to dzieje, zależy jak ruszam, ale w 7 przypadkach na 10 trzęsie. Nie na problemu po ruszeniu czy na innych bigach. Auto płynie na drodze. Jest to mechaniczne trzęsienie nie spowodowane nieprawidłową pracą silnika.
Przy zaciągniętym ręcznym i ruszaniu przód/tył trzęsienia BRAK.
W sierpniu wymieniłem. Wymieniane były także wszystkie klocki hamulcowe.
Trzęsienie zaczęło się około 3 tygodni po serwisie i ciągle się nasila.
Wczoraj mechanik powiedział że wszystkie poduszki są całe i silnik jest sztywny.
Zdiagnozował natomiast znaczne luzy na półosiach wchodzących do układu różnicowego. Nie ma wycieków oleju. Jego zdanieniem to one są powodem trzęsienia bo luzy przenoszą się na koła przy ruszaniu.
Jak powiedział wymiana łożysk załatwi sprawę.
Koledzy poradźcie co Waszym zdaniem to może być, bo nie chcę spowodować innych zniszczeń a autko jest naprawdę wdzięczne.
Dzięki za rady.
suski
Mam problem i mechanicy rozkładają ręce mając 1000 pomysłów co to jest.
Parametry auta:
Hinda Civis 2000 kombi. Silnik 1,6 Vitec Aerodeck
Przy ruszaniu coś strasznie trzepie samochodem Moje wrażenie było że silnik wpada w rezonans i zaczyna nim niemiłosiernie trząść. Nie zawsze się to dzieje, zależy jak ruszam, ale w 7 przypadkach na 10 trzęsie. Nie na problemu po ruszeniu czy na innych bigach. Auto płynie na drodze. Jest to mechaniczne trzęsienie nie spowodowane nieprawidłową pracą silnika.
Przy zaciągniętym ręcznym i ruszaniu przód/tył trzęsienia BRAK.
W sierpniu wymieniłem. Wymieniane były także wszystkie klocki hamulcowe.
Trzęsienie zaczęło się około 3 tygodni po serwisie i ciągle się nasila.
Wczoraj mechanik powiedział że wszystkie poduszki są całe i silnik jest sztywny.
Zdiagnozował natomiast znaczne luzy na półosiach wchodzących do układu różnicowego. Nie ma wycieków oleju. Jego zdanieniem to one są powodem trzęsienia bo luzy przenoszą się na koła przy ruszaniu.
Jak powiedział wymiana łożysk załatwi sprawę.
Koledzy poradźcie co Waszym zdaniem to może być, bo nie chcę spowodować innych zniszczeń a autko jest naprawdę wdzięczne.
Dzięki za rady.
suski
Comment