Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

chropotanie trzeszczenie

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• chropotanie trzeszczenie

Witam wszsystkich

Mam mały problem z moją honda civic mianowicie podczas skręcania słychac chropot oraz trzeszczenie

byłem u mechanika nawet nie jednego.. i każdy ma inną teorie a wiadomo po co wymieniać połowę auta.

przykładowe teorie

1) przeguby - sprawdzone to nie to

1) układ kierowniczy

2) sworzeń wahacza górnego - smar się skonczył gumy ocierają i przez to trzeszczą dodatkowo teflon się nagrzewa i zwiększa swoją objętość co prowadzi do powyższego chropotania i trzeszczenia. Dodam iż problem pojawia się tylko gdy jest ciepło/gorąco - po deszczu czy w zimie wszystko było ok

dodtkowe pytanie czy sworzeń górny można wymienić osobno czy razem z wahaczem.

ale to z przodu tak??ale to tylko jak ruszasz czy podczas jzdy tez??tak sworzren gorny mozesz osobno wymienic koszt ok 40-50zł kupuj firmy 555 lub Yamato zadnych innych no chyba ze orgiinalny ale to juz wiekszy wydatek

Comment

tak z przodu auta, jak ruszam i podczas jazdy tez - straszne chroboczenie i trzeszczenie, wczoraj bylem u jakiegos smiecznego mechanika - wstrzyknął olej pod gumy tak gdzie sworzne gorne i dolne i.. dalej to samo - zaproponował wymiane układu kierowniczego i tuleji przednich( to te z przodu auta tak?) ale.. tym tropem to mozna pol samochodu wymienic
      a pożniej okarze się że lepiej było kupic nowy.

Comment

a skad jestes kolego?popytaj na forum regionalnym o dobrego mechanika wies tulejki z przodu nie trzeszac jak sa zuzyte tylko podstukują a jak tam plyn we wspomaganiu nie masz zadnych wyciekow??

Comment

Z wrocławia, zadnych wycieków , może potrzebna jest wymiana układu kierowniczego.. aczkolwiek wątpie bo chropoczenie trzeszczenie dochodzi z lewej strony przedniego koło - oczywiście siedząc w środku trudno to namierzyć. amortyzator?

Comment

Kolego, wymień sworznie dolne i górne i będziesz miał spokój.
            Honda Civic MB2 2000r. liftback 5D. D16W4

http://www.civicforum.pl/showthread.php?t=20077

Comment

Może też być łożysko dojechane. Kiedyś miałem podobny problem i milion rozważań a okazał się banał - łożysko z jednej strony.
              Moja hondzinka D14Z2 - http://www.civicforum.pl/showthread....eta+Konia+Wozi

Comment

Czy to łożysko można łatwo sprawdzić, wystarczy podnieść auto na lewarku i zakręcić energicznie kołem, jeśli łożysko jest uszkodzone powinno być to słychać.
                Honda Civic MB2 2000r. liftback 5D. D16W4

http://www.civicforum.pl/showthread.php?t=20077

Comment

ja stawiam na sworzen lub łożysko ale chyba sworzen bo on tak skrzypi jak jest zużyty

Comment

Żeby sprawdzić łożysko wystarczy przy wyłączonym silniku (no troche siły trzeba w to włożyć...) poskręcać kierownicą do oporu w obie strony - jeżeli lożysko jest walnięte słychać typowy strzał.
                    Moja hondzinka D14Z2 - http://www.civicforum.pl/showthread....eta+Konia+Wozi

Comment

koledzy mam podobnie podczas krecenia kierownica slychac trzeszczenie jakby elementy gomowe sie ocieraly o siebie w lewym przednim, i nie chodzi o wpspomaganie bo na wyl silniku tez trzeszczyi nie moge dokladnie zlokalizowac co to jest a zaczelo sie tak jak u kolegi podczas upalow..
                      przeguby nie tyrkaja, lozyska tez ok i wachacze gorne nowe

a co do sprawdzania lozyska to najlepiej na uniesionym kole zakrecic nim i polozyc reke na sprezynie wtedy wyczuje sie nawet najmniejsze drgania, bo strzelanie i latanei kola gora/dol czy na boki to tylko wtedy gdy lozysko jest juz totalnie zmasakrowane
                      sigpic
                      niebieska perełka D14Z2 EJ9 2000

Comment

Noo to widzę, że jest nas już dwóch!. Dokładnie trudny problem do zlokalizowania byłem juz u jednego mechanika, facet się zarzekał na początku że to sworzeń dolny.. poniżej wahacz, teraz sworzeń góry, gumy to standard i co .. i w końcu sie z facetem pokłóciłem a kolo do mnie wprost, że nie chce juz tego auta widzieć i tacy są mechanicy w PL - jak jest to jakaś pierdoła bądź coś dzięki czemu można wyciągnąć trochę więcej kasy od klienta to ok ale jak widzą prawdziwy problem to już lipa - pełen profesjonalizm!!. Inny mechanik też dał sobie spokój powiedział, że trzeba by pół zawieszenia wymienić i może.. by to pomogło, ale cenowo to nie ma sensu.

Comment

tak to jest z mechanikami... wiec najpierw musimy sami do tego dojsc, ale wg mnie to nie sa zadne sworznie ani wahacze, ale co ciekawe od paru dni pada i juz nie slysze tego skrzypienia
                          sigpic
                          niebieska perełka D14Z2 EJ9 2000

Comment

Witam mój problem został rozwiązany na szczęście znalazł się kumaty mechanik ze stacji diagnostyczniej który w 10min w 100% stwierdził iż... jest to sworzeń - rozwiazanie tak banalne iż spokojnie może ośmieszyć 2 poprzednie zakłady samochodowe - wcale niemałe!!! (nie polecam!!!!!) które po 2h trzymały auto na podnośniku napie....jąc we wszystko co się tylko da i ciągle te same stwierdzenie - tu jest wszystko w porządku.
                            Do sobotaz - daj auto na podnośnik, brak kontaktu z gruntem - sworznie są odciążone - kręcisz kierownica i jest ok zero skrzypienia (słynne "tu jest wszystko w porządku"), spuszczasz auto na dół - kręcisz dalej jest ok, siadasz na masce albo dociskasz ja, sworzeń wchodzi wiec zostaje obciążony i masz skrzypienie. Jeżeli masz tak samo to już wiesz o co biega.

Comment

jednak dobrze mowilem ze to jest sworzen a sworznie sprtawdza sie tak ze jeden mechanik naciska z gory na kolo dociskajac je do ziemi a drugi od spodu patrzy na sworzen za pomoca łyzki metalowej

Comment

Working...
                              X