Mam wielki problem, bo musze wymienic ten sworzen. Zakupiłem już firmy 555 , ale po wyjęciu zwrotnicy okazało się że nie jest to takie proste z tego względu ze nie miałem z tym wczesniej doczynienia, nie wiem jak wyjąc go z tej zwrotnicy. Moje pytanie brzmi czy trzeba bezmyslnie walic w niego młotem, czy uzyc trzeba prasy, ktorej zreszta i tak nie posiadam. wolałbym zrobic to sam niz oddac do warsztatu, gdyz lubie grzebac przy swojej hani, jesli robil ktos z was kiedys cos takiego to byłbym bardzo wdzięczny za pomoc.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
sworzen wahacza dolnego. POMOCY!! civic 1.4 1997
Collapse
X
-
Osadź sobie zwrotnicę w imadle i wybij młotkiem sworzeń. Wcześniej spryskaj sobie go WD40 to pójdzie łatwiej. Lepiej robić to w 2 osoby. Jedna trzyma, a druga wali młotkiem. Przy wbijaniu nowego sworznia jest więcej pieszczenia, bo musisz go wbić równo. Przed wkładaniem nowego sworznia ściągnij osłonę gumową, bo się potnie. Po wbiciu sobie ją założysz. Aha przydadzą Ci się szczypce do rozwierania spinki sworznia. Da radę to zrobić bez prasy.Moja była: Honda CRX del Sol VTi B16A2
Moja była: Honda Civic '92 EG8 1.5 (D15B7) automat (V gen) sedan 4D wer. USA
TPGarage - MECHANIKA - DIAGNOSTYKA - KLIMATYZACJA - WULKANIZACJA - SPAWANIE TIG/MIG - SPAWANIE PLASTIKÓW - PRANIE TAPICEREK SAMOCHODOWYCH
PRANIE TAPICEREK SAMOCHODOWYCH - WARSZAWA I OKOLICE
OGLĘDZINY SAMOCHODÓW PRZEZ ZAKUPEM - WARSZAWA I WOJ. MAZOWIECKIE
Comment
-
witam!
mam podobny problem. Na szarpakach wyszło, że muszę wymienić sworzeń dolny przedni. Kupiłem ten sworzeń, ale po zdemontowaniu zwrotnicy mój mechanik stwierdził, że sworznia w tej zwrotnicy nie da się wymienić i że trzeba wymienić całość, razem ze zwrotnicą. Wygląda to tak:
Unlimited space to host images, easy to use image uploader, albums, photo hosting, sharing, dynamic image resizing on web and mobile.
Unlimited space to host images, easy to use image uploader, albums, photo hosting, sharing, dynamic image resizing on web and mobile.
Czy faktycznie mam szukać nowej zwrotnicy ze sworzniem?
Jeśli jednak da się wymienić sam sworzeń to czy zna ktoś jakiś zakład w Krakowie lub okolicach, ktory by mi to zrobił ?
Moja hania to rocznik 99 silnik 1.4 90KM wersja 5d.
pozdrawiam,
HubertHonda Civic 5d '99 1.4 + CNG
Comment
-
Zmień mechanika, podważasz śrubokrętem pierścień, mocujesz zwrotnicę w imadle i wybijasz sworzeń.
Mam taką samą hankę jak Ty i bez problemu wymieniłem sworznie.
Comment
-
problem w tym, że w moim sworzniu nie ma tego pierścienia, jest jakoś inaczej zespolony ze zwrotnicą.
zrobiłem dokładniejsze zdjęcie porównujące nowy sworzeń ze starym:
mimo to probować go wybijać?Honda Civic 5d '99 1.4 + CNG
Comment
-
Nie chodziło mi o pierścień na sworzniu tylko ten osłaniający piastę (jak go zdejmiesz to nie będzie blokował wybijanego sworznia), ten nowy sworzeń będzie pasował.
Comment
-
Tak, jest zdjęty.
Zwrotnicę na imadło i walisz młotem w trzpień na którym jest gwint (tylko równo go ustaw).
Comment
-
To teraz nasmaruj smarem gniazdo w którym siedzi sworzeń i delikatnie wbij nowy, najlepiej dopasuj średnicą jakąś nasadkę (z zestawu kluczy) lub tuleję i przykładając ją do sworznia wbijaj, powinien bez problemów wejść.
Comment
-
odwiozłem części mechanikowi (mieszka po sąsiedzku), powinien sobie teraz poradzić, Nie jest najlepszy, grzebie w autach wieczorami w swoim garażu, ale za to jest niedrogi, więc można mu wybaczyć. ja nawet nie mam zestawu kluczy.
Honda Civic 5d '99 1.4 + CNG
Comment
-
Dobra ale do poważniejszych rzeczy nie pozwól mu się dotykać bo nie będziesz jeździł a za poprawkę po nim możesz bardzo dużo zapłacić
Comment
Comment