Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Civic vi bardzo duze spalanie benzyny

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Civic vi bardzo duze spalanie benzyny

Witam wszystkich. Z gory przepraszam za nowy temat kilka podobnych widzialem przeczytałem od deski do deski nadal nie uzyskalem satysfakcjonującej odpowiedzi.
    Mianowicie civic vi 1.4 1997 rok. Po trasie ok 200 km gdzie dalem jej w palnik do 160/h zaczela lykac po miescie 13-14 litrow benzy przy jezdzie do max 4tys obrotów. W trasie okolo 11 litrow
    Auto sprawdzone przez zaufanego mechanika(sam jestem raczej laikiem motoryzacyjnym) komputer nie wyswietla zadnych błędów, swiece wymienione filtry oleje rowniez. Mechanik twierdzi,ze nie ma sie do czego przyczepic mechanicznie jest ok. Sonda lambda rowniez ok jedyne co to na wyjsciu ma troszke za malo pradu twierdzi ze nie powinno to miec wplywu na tak duze spalanie. Termostat rowniez ok. Samochod szybko sie nagrzewa trzyma temperature, opony standardowe, kola nie blokuja autka. Generalnie powiedział ze ten temat go przerasta i zebym skonsultowal sprawe ze znawca hondy tak wiec prosze o jakas podpowiedz co moze byc przyczyna tak duzego apetytu mojej hani. Czy jest mozliwe np zeby sam w sobie komputer silnika wysylal falszywe dane ktore zwiekszaja szlachetnosc mieszanki??? Prosze o pomoc.
    Pozdrawiam
    Quinto

A kąt wyprzedzenia zapłonu sprawdzałeś?

Comment

To poproś mechanika żeby się podpiął pod auto i zrobił zrzut wykresu wszystkich "kilku" parametrów jakie to auto jest w stanie podać.
      Potem wklej to tutaj.
      Dane na biegu jałowym i podczas równomiernej jazdy,silnik ma być ciepły.
      Na początek popatrz co marcin ma w profilu i uzupełnij dane,bo nie wiemy co to za auto,a potem wypada tu:https://www.civicforum.pl/forumdispl...aw-si%C4%99%21
      Już mówię że sonda jeśli pokazuje za mało to ma to kolosalny wpływ,bo małe napięcie= dolewanie aż będzie dobre.
      Skoro napięcia nie osiąga to albo jest uszkodzona sama sonda bądź przyłącze, albo auto nie jest w stanie więcej dolać żeby spalinę i napięcie wyrównać.
      Paradoksalnie duża ilość benzyny nie zawsze oznacza bogatą mieszankę,bo wlana niskim ciśnieniem z wydłużonym czasem będzie się lała po ścianach.
      Last edited by m26; 22-11-2017, 19:23.

Comment

Czyli rozgrzać silnik i mierzyć sondę, która powinna pokazywać prawie 1V? Czym wyższe napięcie, tym mniej podaje benzyny?

Comment

Zamieszczone przez marcin19883 Zobacz posta
          Czym wyższe napięcie, tym mniej podaje benzyny?
          Nie. Im wyższe napięcie tym bogatsza mieszanka.
          Mieszanka to nie znaczy wlane paliwo,tylko rozpylone,to które się spali.
          Jak weźmiesz słoik z powietrzem i wlejesz do niego 12% beny (wagowo) to nie będziesz miał bogatej mieszanki,tylko ubogą z zalegającym na dnie paliwem. Paliwo musi mieć ciśnienie,bo po prostu się wleje a nie wymiesza.
          Z kolei przy odpowiednim ciśnieniu wtrysku wadliwa sonda będzie prowakować ECU do wydłużania czasu wtryskiwacza i spalanie również wzrośnie .

Comment

Z tego co wyczytałem i po konsultacji ze znajomym przy nieprawidłowym kącie "dławiłby się" , pracował nierówno itp takich objawow nie ma silnik pracuje bardzo dobrze, równo, obroty nie faluja wiec raczej w tym temacie wszytsko powinno byc w porzadu.

Gość w ASO Hondy powiedział ze tego rocznika po nr VIN nie da sie ustalic kodu silnika. Stwierdził ze prawdopodobnie jest to D14A5 lub A2
            Jedyne informacje jakie znalazłem w papierach to Civic 5D liftback 1.4i MR'95i Na chwile obecna nie jestem w stanie nic wiecej ustalic.

Panie M26 żle sie wyraziłem mechanik dokonał samodiagnostyki nie podpinał go pod lapka z programem bo o ile wiem nie ma takiej mozliwosci w tym aucie wiec raczej bedzei słabo z tymi wykresami... Samodiagnostyka nie wykazała zadnych błędów, napięcie na sondzie dochodziło do 0,8 A wg mechanika wystarczające, a wg Was?? CZy warto zrobic eksperyment i kupic uzywana sonde???
            Last edited by Quinto; 23-11-2017, 12:20.

Comment

Model sinika jest wydrukowany gdzieś na dole koło skrzyni biegów

Comment

Zamieszczone przez Quinto Zobacz posta
                Gość w ASO Hondy powiedział ze tego rocznika po nr VIN nie da sie ustalic kodu silnika.
                Nie prawda,ale wystarczy na silniku przeczytać przy łączeniu ze skrzynią od str. chłodnicy.
                Budę masz 5d więc chociaż taki wpis zrób w profilu,bo angielka jest inna od japończyka pod względem choćby instalacji.

Panie M26
                Panowie to byli przed wjną
                nie podpinał go pod lapka z programem bo o ile wiem nie ma takiej mozliwosci w tym aucie
                Nie prawda.Prawie każdy profi sprzęt "wielomarkowy" daje taką możliwość,trzeba jedynie mechanika a nie osoby od czytania błędów.
                Proszę,to jest wykres z 5 gen. zrobiony interfejsem za grosze u mnie przed blokiem.W 6 gen. daje się zrobić z każdym komputerem niezależnie od wersji i silnika domowym sposobem nie posiadając wiedzy czy zdolności manualnych .
                402230205_3_644x461_honda-interfejs-diagnostyczny-wersja-minipodlaczenie-pod-komputer-osobowe.jpg
                A da się o wiele wiele więcej.

napięcie na sondzie dochodziło do 0,8 A wg mechanika wystarczające, a wg Was??
                To zależy od korekt jakie wtedy były,lub faktycznej zawartości tlenu w spalinach co można zbadać analizatorem wkładanym w rurę.

CZy warto zrobic eksperyment i kupic uzywana sonde???
                Jak chcesz wydać parę setek w ciemno to czemu nie... O zamiennikach uniwersalnych lepiej nie rozważaj,bo przeważnie nie działają.
                Last edited by m26; 23-11-2017, 13:16.

Comment

Working...
                X